menu

Het Verrotte Leven van Floortje Bloem - Yvonne Keuls (1982)

mijn stem
3,60 (94)
94 stemmen

Nederlands
Sociaal

258 pagina's
Eerste druk: Ambo, Baarn (Nederland)

Floortje Bloem kan door omstandigheden niet thuis blijven wonen. Ze heeft een lastige jeugd, verblijft in een pleeggezin en komt uiteindelijk in een instelling voor jeugd en jongeren terecht. Uiteindelijk raakt ze verslaafd aan drugs en belandt in de prostitutie.

zoeken in:
4,0
mooi boek wat het leven schetst van iemand die uiteindelijk flink naar de kanker gaat

een 4*

avatar van Thomas83
4,0
Net als De Moeder van David S. weer een boek van Yvonne Keuls over drugsverslaving, onder andere dan. Ook deze is goed geschreven, leest zeer goed weg en is erg aangrijpend. Maar De Moeder van David S. vond ik toch net wat beter. Alleen hier wordt dan weer echt de boel vanuit het perspectief van "het slachtoffer" bekeken, en dat is zeer boeiend. Die Floortje Bloem moet nogal wat meemaken zeg, verschrikkelijk. En van wat ik me van het boek herinner (ik heb hem zeker drie jaar geleden voor het laatst gelezen) is zij echt een beetje het slachtoffer van alles, en zich van geen kwaad bewust.

avatar van Thomas83
4,0
Weer eens herlezen, en blijft een prachtig boek. Zelfs een van mijn favorieten denk ik.
Natuurlijk is het boek heel aangrijpend, maar wat ook knap is is dat het allemaal vrij realistisch overkomt. Een hoop gekken in dat wereldje van Floortje Bloem, maar de meesten proberen gewoon goed te doen, en gedragen zich menselijk.
Ook heel goed aan het boek zijn de sterke en vaak goed uitgediepte personages (Floortje en Beppie doen vaak heel onlogische dingen, maar ook daar kan je nog redelijk in meegaan), en het taalgebruik in het boek is ook erg grappig. Er wordt steeds van perspectief gewisseld en vooral Floortje kan zich geweldig grappig uitdrukken. Maar ook Sjon en Pieter zijn erg grappig met hun wat zweverige gedrag, vooral Sjon met zijn manier van praten, geweldig!
Het boek weet ook af en toe nog echt te ontroeren, en je kunt echt amper stoppen met lezen. Bijna 300 pagina's, maar het leest alsof het een boekje van de helft is.

avatar van Marcel
4,0
Vliegensvlug en levensecht beschreven. Ook als je het boek uit hebt blijft het verhaal je maar achtervolgen!

avatar van AmazingPP
3,5
Dit boek heeft er bij mij in ieder geval voor gezorgd dat ik van de harddrugs afgebleven ben.

Het is goed en vlot geschreven en Keuls legt alle problemen gewoon bloot. Soms hier en daar wat onlogisch en zelfs rommelig, maar dat mag de pret niet drukken.

3,5 *

avatar van LucretiaBorg
4,5
Blijft 1 van mijn favorieten als het om Nederlandse literatuur en het drugswereldje gaat, helemaal omdat ik vroeger er ook in zat en voor die tijd had ik alles al gelezen op dat gebied, maar dat maakte me alleen maar nieuwsgieriger ernaar.
Nou, het is idd een verrot leven en heel moeilijk om uit te komen, maar na 15 jaar clean te zijn van harddrugs geeft aan dat het wel kan, maar ik woon gelukkig niet in de grote stad, anders had het wel 's verkeerd af kunnen lopen, zoals dus bij Floortje, maar het is wel met gevoel voor humor geschreven en hoewel tragisch is dit boek ook ontzettend hilarisch. Mijn tiener jeugdfavoriet, dat is zeker.....

4,5
Dit boek is me echt nog bijgebleven!
Toen ik het had gelezen vond ik het prachtig !!!!
Wow wat goed geschreven zeg, echt 1 van de beste Tienerboeken in de literatuur vind ik !

4.5 ster

avatar van Froid de canard
4,5
Erg goed boek. Ik heb in mijn tienerjaren zowat alle verkrijgbare boeken over jonge drugsverslaafden gelezen, en deze behoort tot de top 3. Het boek is inderdaad ietwat rommelig, maar dat staat me juist erg aan. Ik vind het mooi dat Yvonne Keuls het hele verhaal van verschillende kanten belicht. Iedereen komt aan het woord. De schrijfstijl vind ik erg origineel en goed. Het is eigenlijk echt geschreven in spreektaal, op een mooie manier. Het lijkt net alsof ik zelf een gesprek heb met Floortje, ik hoor d'r accent er al helemaal bij. Al deze dingen maken het tot een heel puur boek, zonder gedoe eromheen. Daarnaast is het gewoon een mooi, tragisch verhaal dat me bleef boeien. Er zitten enkele heel mooie scenes in, scenes waar ik me volledig in in kon leven (bijvoorbeeld in de auto op het autokerkhof toen ze net weg was gelopen, en mijn grootste favoriet blijft het gedeelte dat ze met Beppie in een flatje "opgesloten" zit met alle drugs en eten, wat ze maar willen).
Het geeft een prachtig kijkje in het leven van een meisje dat kansarm geboren is.

3,5
Ik vind het een erg aangrijpend verhaal en goed verteld. Je leeft echt mee met de hoofdpersoon. Wat ik wel jammer vind is de manier waarop het boek eindigd.

avatar van Froid de canard
4,5
Hou je niet van open eindes?

avatar van prikadel
2,5
prachtig boek die een hoge waardering waardig is.... totdat ik op de laatste bladzijde terecht kwam. Wat een slecht einde... Had net zo goed halve wege het boek weg kunnen leggen dan had je hetzelfde einde gehad. Beetje jammer...

of is er soms een vervolg op waarvan iemand weet?

4,0
nuf
Open eind is wat minder ja, maar dit kleine broertje van Christiane F is toch wel aangrijpend op sommige punten. Boek is wat rommelig, het is minder aangrijpend dan Christiane F, en het is soms moeilijk meeleven met de personages.

Ik ben het met prikadel eens. Dat "open" einde is niks. Maar dat geldt voor meer van Keuls' boeken, helaas. Op het einde van De moeder van David S. moet je ook maar gissen hoe het verder gaat met David. Jammer.

avatar van liv2
3,5
Dit boek kwam me een beetje gedateerd over. De situatie in de hulpverlening zal waarschijnlijk anno 2012 (hopelijk) verbeterd zijn. Wat het open einde betreft: dit is bij een boek met deze problematiek volgens mij het enige mogelijke. Laat ons toch niet verwachten dat alles altijd goed komt. Het einde suggereert niet veel goeds, maar zo is nu eenmaal de harde realiteit. Eigenlijk vond ik het open einde zeer sterk, een ander einde zou belachelijk geweest zijn....

Gast
geplaatst: vandaag om 12:07 uur

geplaatst: vandaag om 12:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.