menu

Broodje Gezond - Bart Chabot (1996)

mijn stem
3,98 (20)
20 stemmen

Nederlands
Biografie

453 pagina's
Eerste druk: Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam (Nederland)

Eerste deel van de Brood-trilogie van Chabot. Herman Broods doelstelling in het leven was zoveel mogelijk geluksgevoel te krijgen. Dat lukt volgens hem via orgasmes (liefst met meisjes onder de twintig), succes en speed. De volwassen kwajongen verdient de kost met optredens, het verkopen van kunst, jatwerk en verbale begaafdheid. Uiteraard vindt hij daarbij regelmatig boze (zeden)politie, douaniers of hoteleigenaren op zijn pad. Dichter/schrijver Bart Chabot trok jaren met Brood op en heeft aan de hand van die ervaring dit, vlot lezende, boek samengesteld. Het staat vol waar gebeurde sterke verhalen, maar geeft ook Broods andere kant bloot; dat van een man die zielsveel van zijn dochter en moeder houdt en zwervers onderdak verleent.

zoeken in:
avatar van Jason82
4,0
Bart Chabot zet een mooi portret neer van een bijzondere man, zacht gezegd. Herman Brood is in zijn jeugd gevormd door kleine, onschuldige pesterijtjes over onder meer zijn loensen (scheelheid). Een kleine pesterij, die iemand voor het leven tekent. Ongelofelijk wat de impact kan zijn van zoiets. Hij gebruikte drugs en andere kicks om het leven aan te kunnen. Dat gevoel krijg ik erbij, los van het feit dat hij natuurlijk ook enorm excentriek en ook egoïstisch was.

We vergeten vaak dat deze man ook enorm getalenteerd was. Een kunstenaar. Hij kon mooi tekenen, maar ook in de muziek heeft hij wat neergezet. En als hij een stel bloemen uit tuinen en stadsparken verzameld had, creeerde hij vanuit het niets een fraai bloemstuk (om nog maar een willekeurig voorbeeld te noemen).

Op naar "Broodje halfom", maar ik vind het na 453 pagina's Herman Brood voor nu even welletjes.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:52 uur

geplaatst: vandaag om 20:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.