menu

The Testament of Mary - Colm Tóibín (2012)

Alternatieve titel: Het Testament van Maria

mijn stem
3,79 (12)
12 stemmen

Engels
Historisch / Psychologisch

112 pagina's
Eerste druk: Penguin, Londen (Verenigd Koninkrijk)

In ‘The Testament of Mary’ is Maria, de moeder van God aan het woord. Haar zoon is al lang dood en ook voor haar nadert het einde. Ze woont in een huisje in Ephese, waar ze naartoe is gevlucht. Maria praat niet graag over haar zoon, die jaren geleden aan het kruis is gestorven. Toch moet zij nu een verklaring afleggen aan de wachters die naar haar huis zijn gekomen. Ze lijken te zoeken naar een uitleg van haar zoons dood, die later mythische proporties zal aannemen. Maar voor Maria was hij niet de zoon van God - hij was háár zoon. Berouwvol vertelt ze waarom ze hem niet kon redden.

zoeken in:
avatar van liv2
liv2 (crew)
shortlist Man Booker Prize 2013 maar nog niet uit in vertaling

4,0
Prachtig boek, waarin de bekende verhalen over Christus opnieuw worden verteld, nu vanuit het gezichtspunt van Maria. Uiteraard krijgen sommige van die verhalen een eigen invulling en wordt Christus, zoals wel vaker, teruggebracht tot een man (en meer: een zoon) van vlees en bloed. Impliciet wordt ook de vraag gesteld of een mens wel in staat is om zijn eigen leven te offeren voor dat van anderen. Zelfs Maria wacht hier niet af tot haar zoon dood is, maar vlucht om haar eigen hachje te redden.

Hoewel de wonderen met de nodige scepsis worden bekeken, is het ook weer niet zo dat ze helemaal worden afgedaan als nonsens. En het levert prachtige verhalen op, zoals de wederopstanding van Lazarus, die wordt omschreven als een echte fysieke wedergeboorte.

Mooie verhalen dus, met een licht feministische inslag (en dat voor een mannelijk schrijver). En dan ook nog eens prachtig geschreven, in een ingetogen, strakke, maar nooit droge stijl. Een krappe 100 pagina's, maar stuk voor de stuk de moeite van het lezen waard.

En voor wat het waard is, in deze omschrijving van de recensent van The Guardian kan ik me helemaal vinden: 'Fearsomely strange, deeply thoughtful, subtly disturbing.' En dat is drie keer waar.

avatar van Lalage
3,5
Dan wordt het spannend; Maria wordt gewaarschuwd dat ze in gevaar is. Haar zoon zal binnenkort gevangen worden genomen en ook zijn volgelingen zijn niet veilig. Dat geldt ook voor zijn familie. Ik heb nooit beseft dat de eerste christenen zo ontzettend moedig moesten zijn, omdat ze zomaar opgepakt konden worden.

The testament of Mary – Colm Tóibín | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
Oooo ik ga het druk hebben met lezen in 2017

avatar van Donkerwoud
Ach, wie niet. Het boekenplankje voor 2017 begint bij mij ook steeds meer te groeien.

avatar van Lalage
3,5
Dit is zo'n dun boek, dat heb je zo uit

avatar van Donkerwoud
Ik heb ooit per ongeluk een gipsen beeldje van de Heilige Maagd Maria onthoofd...:(

(Schept toch wel een band, dus misschien maar snel dit werkje lezen)

avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
dutch2.0 schreef:

En voor wat het waard is, in deze omschrijving van de recensent van The Guardian kan ik me helemaal vinden: 'Fearsomely strange, deeply thoughtful, subtly disturbing.' En dat is drie keer waar.


Zo rond Kerstmis en Pasen zie ik wel eens straatinterviews op televisie waarbij aan mensen naar de betekenis van deze christelijke feestdagen wordt gevraagd. Steeds weer ben ik verbaasd dat heel veel mensen het niet weten. Sommigen doen nog een poging door over een kerstboom of de paashaas te beginnen.
Ik vind dat een kwestie van armoede. Zoveel werk in zoveel kunst is geïnspireerd op verhalen uit de bijbel. Je hoeft niet gelovig te zijn om daar meer over te weten.

"The Testament of Mary" van Colm Tóibín is bij uitstek een verhaal om rond Pasen te lezen en eigenlijk heb ik weinig toe te voegen aan wat Dutch2.0 al schreef.
Ik denk dat dit boek voor iedereen heel geschikt is om een idee te krijgen over Pasen,
ook al worden de verhalen teruggebracht tot een man (en meer: een zoon).

Lalage schreef:
Maria wordt gewaarschuwd dat ze in gevaar is. Haar zoon zal binnenkort gevangen worden genomen en ook zijn volgelingen zijn niet veilig. Dat geldt ook voor zijn familie.


CT is niet alleen in staat dit verhaal geloofwaardig vanuit een vrouw te schrijven, hij doet dat ook invoelend met de nodige vragen die bij het Paasverhaal of andere bijbelverhalen gesteld kunnen worden. Zo kan men zich niet alleen afvragen of en hoe Lazarus kon opstaan uit de dood, meer nog: als dat inderdaad gebeurd is, hoe was dat voor hem, een paar dagen na zijn sterven? Daarover schrijft CT eveneens.

Ook al worden de wonderen met de nodige scepsis bekeken, ze worden inderdaad niet helemaal als nonsens afgedaan. Sommige gebeurtenissen in vele levens doorheen de tijd zijn niet te verklaren. Of anders: de beschreven gezamenlijke droom van Maria, de moeder van Christus en Maria uit Magdala nadat Christus is gestorven is simpelweg aannemelijk. Je kunt dat humanistisch zien, het is evengoed opmerkelijk. Wat zegt dat dan?

Ik leef in dit boek mee, een verhaal dat de verschrikkingen van een kruisiging laat lezen, hoe mensen daartoe kunnen komen ofwel in staat zijn; en ook, hoe het voor de moeder is. Niets kon ze doen om het tij te keren. Hoe kon ze toekijken?. Daar schrijft CT bijna tot op het bot, ik voel het letterlijk in mijn hart. Verdriet of smart dekt de lading niet ... Voor sommige gewaarwordingen zijn geen woorden.
En vreemd genoeg is juist die beschreven gezamenlijke droom troostend, die maakt dat ik het boekje volgend jaar rond deze tijd weer zal oppakken.

5*

Gast
geplaatst: vandaag om 20:56 uur

geplaatst: vandaag om 20:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.