menu

Beproevingen - Jan-Willem Anker (2013)

mijn stem
3,25 (2)
2 stemmen

Nederlands
Gedichtenbundel
Psychologisch

80 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

In zeer korte, humoristische en raadselachtige vertellingen wordt ingezoomd op de dagelijkse avontuurtjes van een naamloze hoofdpersoon. Soms lijkt hij als twee druppels water op de auteur, maar hij lijkt vooral op de westerse mens, deze angstige gevangene van de consumptiemaatschappij. Zonder moreel en ideologisch kompas bevredigt hij stuurloos zijn verlangens. Hoop op een betere wereld is er niet meer, maar ook in deze wereld valt er nog genoeg te lachen.

zoeken in:
avatar van slowgaze
3,5
Bij vlagen behoorlijk sterk, maar de maatschappijkritiek ligt er wel te dik bovenop. Lees m'n recensie hier.

avatar van slowgaze
3,5
Ik kwam er net achter dat een deel van de bundel online leesbaar is en wel [hier=http://beeld.boekboek.nl/APAP/p/9789029587785/rea9789029587785.pdf]hier[/url]. Ik zou mijn prozaminnende homies als Donkerwoud, eRCee en mjk87 toch even aanraden om hier eens naar te kijken. Wellicht dat de vorm hen wel kan bekoren.

avatar van mjk87
Dank Slowgaze dat je je af en toe ontfermt over ons onwetenden.

Het is inderdaad zo dat ik van deze manier van poëzie best kan houden, met wat meer verhalende elementen. al geniet dit voorbeeld niet direct mijn voorkeur. Lelijke klankcombinaties en de betekenis van woorden en beelden die worden opgeroepen zijn ook niet prettig.Iets als "Dan wordt mijn voorband zacht, ik voel dat ik al bijna op de velg zit" vind ik dus echt niet mooi. Hoewel, zo los als zin nu op zich wel, niet in de plek in het gedicht waar het staat. Dan liever je nummer 1 van Rimbaud, of de teksten van Dylan en Cohen.

avatar van slowgaze
3,5
Graag gedaan hoor. Voorts: zalig zijn de armen van geest.
Neen, ik was gewoon benieuwd naar jullie reacties op deze soort van mengvorm, vandaar. Ik vind dit overigens ook zeker niet de beste bundel die er is, maar gezien hier wel het één en ander uit online stond, leek het me wel een idee om het even te vermelden.

avatar van Donkerwoud
Ik zal het ook eens gaan bekijken. Thanks

Gast
geplaatst: vandaag om 12:35 uur

geplaatst: vandaag om 12:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.