menu

The Merchant of Venice - William Shakespeare (1600)

Alternatieve titel: De Koopman van Venetiƫ

mijn stem
3,93 (27)
27 stemmen

Engels
Toneelstuk
Sociaal

88 pagina's
Eerste druk: John Danter, London (Verenigd Koninkrijk)

Bassanio is verliefd op de mooie en slimme Portia. Hij heeft geld nodig om haar het hof te maken en doet een beroep op zijn kapitaalkrachtige en genereuze vriend Antonio. Die heeft tijdelijk geen contanten en wendt zich tot Shylock, de plaatselijk woekeraar. Shylock die als jood gekrenkt is, juist door de mannen die hem nu nodig hebben, neemt wraak. Hij geeft de lening maar eist als onderpand een pond vlees van Antonio's lichaam. Een rechtszaak moet uitsluitsel geven of de eis van Shylock gerechtvaardigd is.

zoeken in:
avatar van MatthiasVA
3,5
Heden ten dage misschien het meest controversiële stuk van de Engelse woordensmid. Velen riepen al op om het stuk verbieden om zijn vermeend antisemitisme, iets wat men in Nazi-Duitsland ook zag, gezien het één van de meest opgevoerde stukken was. Middelpunt van deze controverse is het personage Shylock, een joodse handelaar met bakken vol ressentiment. Shakespeare introduceert hem ook erg negatief; hij is listig, gemeen, wraakzuchtig, etc. Op het eerste gezicht ben je misschien geneigd te denken: 'Die Shakespeare, wat een rascist', maar Shylock is meer dan dat. Wie verder leest ziet zich een personage ontvouwen dat tot Shakespeares rijkste behoort en dat dit niet een veroordeling van de jood is, maar een pleidooi voor humanisme.

avatar van manonvandebron
4,5
In de tijd van Shakespeare was een komedie een toneelstuk met een wat lichtere toon en een gunstige afloop. Verwacht geen snelle opeenvolging van grappen. Tegenwoordig zouden ze dit een dramedy noemen. Bekende plottechnieken zijn de wisseling van fortuin (de schepen vergaan), en de vermomming + herkenning (Portia in het vijfde bedrijf).

Bassanio is een protagonist met een doel: met Portia trouwen. Hij wordt geconfronteerd met een een hindernis: een gebrek aan geld. De scène waarin hij moet kiezen tussen drie kistjes, is gebaseerd op bestaande sprookjes. Daarbij hoort het citaat "All that glisters is not gold" - ‘t is niet al goud wat blinkt. Koopman Antonio is het titelpersonage, maar niet het hoofdpersonage. Hij leent geld uit zonder intrest. Daarvoor wordt het woord gratis gebruikt.

Shylock komt aanvankelijk over als een stereotiepe jood, inhalig en op wraak belust. Het pond vlees dat hij opeist, heeft geen materiële waarde. De prozaïsche monoloog "Hath not a Jew eyes?" wekt echter sympathie op door z’n menselijke kant te tonen. Het is geen racisme, maar wel religieuze onverdraagzaamheid. Z’n dochter Jessica bekeert zich tot het christendom om met Lorenzo te trouwen. Zij werd beschouwd als een gewonnen ziel die de ware godsdienst ontdekt.

Portia komt vooral in het vijfde bedrijf op de voorgrond. In het elizabethaanse theater werden de vrouwenrollen door mannen vertolkt, dus speelde een mannelijke acteur een vrouw die zich als man vermomt. In het totaal zitten er drie liefdesverhaaltjes in verwerkt. Ook de dienares Nerissa vindt de ware liefde in een luchtige nevenplot. De verstrengeling van humor, romantiek en ernst maakt hiervan een hoogstaande komedie.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:16 uur

geplaatst: vandaag om 02:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.