menu

Joe Speedboot - Tommy Wieringa (2005)

mijn stem
3,79 (381)
381 stemmen

Nederlands
Psychologisch

320 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is. Nauwgezet observeert Fransje hoe nog een nieuwkomer de natuurlijke orde van het dorp komt verstoren: Joe’s stiefvader Papa Afrika, een zachtaardige Nubiër met gazellenogen die een kleine scheepswerf begint op de oever van de Rijn. Dan verschijnt de geheimzinnige Picolien Jane, een beeldschone Zuid-Afrikaanse, aan wie Fransje zijn kronieken opdraagt en voor wie levenslange vriendschappen op het spel worden gezet. In haar komen alle verhalen samen, met noodlottige gevolgen.

zoeken in:
avatar van donnie darko
Wil ik wel eens lezen. Genomineerd voor de Gouden Uil 2005, dus ik ben wel benieuwd.

avatar van Koekebakker
4,5
Doen Ik vond het een heerlijk boek. Het begin is fantasierijk en erg grappig, maar gaandeweg wordt het ook nog eens prachtig en ontroerend.

Louis2703
Ik heb er een stukje uit gehoord, was erg leuk.

avatar van FisherKing
1,0
Niet doorheen te komen, wat een gesol met gehandicapten, alsof dat een mooi thema is.

1* Zonde van mijn geld en tijd.

4,5
Waanzinnig boek. Bij mij met stip op de eerste plaats binnen geknalt. In het begin moest ik een beetje wennen maar na een aantal pagina's heeft het boek met gepakt om me vervolgens nooit meer los te laten. Het verhaal is pakkend, boeiend en laat nog genoeg aan de fantasie over. De manier van schrijven van Wieringa is fenomenaal te noemen. De zinnen lopen zo goed dat het lijkt of hij over ieder woord buitengewoon lang heeft nagedacht alvorens het op papier te zetten.

Prachtig, 4.5*

4,5
Fijn boek. Hij schrijft alles op een leuke manier, las er zo doorheen en vod het jammer dat ik m uit had.
*4,5

4,0
Engel is overleden doordat er een hond op zijn hoofd gevallen is. Prachtig

Dit is zeker een van mijn favoriete boeken. Heerlijke personages(zonder goed uitgewerkte personages geen goed boek, zeg ik altijd maar ), goed uitgewerkt ook.

Alle personages hebben wel iets aparts, bij Fransje is het overduidelijk, ook Joe heeft zo zijn eigenschappen, PJ treft het niet altijd, Christopher is een rijkeluiszoontje en Engel is ogenschijnlijk perfect.

De doorgaans vreemde gebeurtenissen volgen elkaar op, en in boeken hou ik daar verschrikkelijk van. Het kan mij niet vreemd genoeg, alhoewel ik weet nog niet of ik een echt vreemd boek heb gelezen, het vreemdste tot nu toe is denk ik Mijn Avonturen, door V.SCHRWM van Toon Tellegen. Oorspronkelijk een kinderboek, maar eigenlijk gaat het over vliegende koninginnen en een jongen die schrijver wil worden.
Ik raak de draad kwijt, het ging over Joe Speedboot(wát een naam trouwens ) toch?
Wel, één van de leukste en geestigste boeken uit de Nederlandse geschiedenis!!

4,0
Heerlijke schrijfstijl. Tommy Wieringa bewijst dat literatuur niet hoogdravend geschreven hoeft te zijn.

Het leest alsof het net zo makkelijk geschreven is als het leest!

Nooit doorheen gekomen.

Held schreef:

Het leest alsof het net zo makkelijk geschreven is als het leest!

Wat niet het geval is met deze zin...

avatar van FisherKing
1,0
Martin schreef:
Nooit doorheen gekomen.

In ieder geval, zelden zo'n onzin gelezen als hier.

4,0
Martin schreef:
(quote)

Wat niet het geval is met deze zin...


Nee, dat was ook niet de bedoeling. Maar het klopt wél.

2,5
Ik ben er nog niet over uit. Binnen een dag uitgelezen, en een erg mooi en fantasierijk verhaal. Alleen kwam alles me wat bekend voor.
Beetje Bidden wij voor Owen Meany van Irving, beetje uit de film Stand by me, beetje uit de film de Radio Flyer, etc.
En al die technische uitwijdingen deden me ook niet veel (overgeslagen dus daarom binnen een dag uit )

4,0
Geweldig boek over helden, vrienden en dromen. Het haalt je even uit de realiteit en laat je genieten van een fantasievol verhaal. Erg mooi geschreven.

4,5
Tommy Wieringa ontdekt via de serie "Literaire Juweeltjes"
("De familie onderweg", een aantal reisverhalen). Zijn schrijfstijl sprak me meteen erg aan. Ik was toen natuurlijk direct erg benieuwd naar zijn succes-boek "Joe Speedboot". En inderdaad een zeer goed geschreven boeiende roman : 4,5 *.

4,5
Eindelijk weer een boek van een Nederlandstalige auteur dat de moeite waard is!!

4,0
Sympathiek verhaal dat leest als een trein!

4*

avatar van stefan dias
5,0
Respekked schreef:
Sympathiek verhaal dat leest als een trein!

4*

Prachtig geschreven, je leest het in een rotvaart, origineel uitgangspunt en uiteindelijk nog een traan mogen wegpinken.
Een boek waar he heel warm van wordt. Ideaal cadeau voor vrienden.

hinie
Het eerste gedeelte heb ik me doorheen moeten worstelen. Het tweede deel vond ik heerlijk om te lezen. Nadat ik het boek uit had, ging ik het nog meer waarderen.

avatar van Dexter
2,0
Het eerste deel is inderdaad geen uitnodiging om het boek uit te lezen. Helaas moet ik het boek gelezen hebben voor m'n introductie over een paar weken, dus 'allez, Rob, sla u erdoor'. Na een bladzijde of honderd wordt het toch wel een aardig boekje, maar Wieringa weet bij mij geen moment een hechte band met de hoofdpersonen - als het nu Joe of Franske is - te creeëren. Juist de bijfiguren, vooral Mahfouz, zijn het die het boek maken. Stylistisch gezien vind ik dit ook geen hoogvlieger. De symboliek, ligt me er te dik op, en het gezeur met Franskes samoerai gaat me ook al direct de keel uithangen.
Hoewel het boek me er niet tot uitnodigt, zou ik toch wel 'Alles over Tristan' willen lezen, al is het maar om te bekijken of Wieringa een ontwikkeling heeft doorgemaakt tussen deze twee romans, want hier en daar laat hij wel zien dat hij potentie heeft. Ik moest een keer hardop lachen tijdens het lezen, en wel om de volgende zin, die het hele boek typeert. 'Onder het eten luisterde ik met een half oor naar een kunstprogramma op Radio 1 [...] Ik liet de zender opstaan omdat er soms een vonk van originaliteit en kwaliteit oversprong die heilzaam was tegen mijn lage verwachting van de dingen.'

avatar van thomzi50
3,5
Vond het toch wat tegenvallen. Joe Speedboot is zeker niet onaardig, maar waar het de goede status vandaan heeft is mij toch een beetje een raadsel. Misschien omdat het allemaal wat braaf blijft terwijl het allemaal enorm gewaagd lijkt, ik vond het in ieder geval nergens geweldig. Gewoon een leuk boek, niet heel bijzonder geschreven maar wel een lekker levendig verhaal.

avatar van LittleBox
3,5
Erg aardig verhaal maar de vergelijking met John Irving bleef maar in mijn hoofd rondspoken. Zoals al eerder hier in de reacties staat vermeld heeft het qua sfeer en verhaal wel wat weg van het overigens voortreffelijke A Prayer for Owen Meany. Neemt niet weg dat het een boek is dat lekker wegleest. Niet doorheen te komen? Onbegrijpelijk...

4,5
Prima boek om te lezen, mooi geschreven, goed uitgewerkt en het blijft je aandacht trekken. Het is wel zo dat het verhaal niet lang blijft hangen naar mijn idee. dus 4,5

Op zich interessant, maar het perspectief van de buitenstaanders naar het dorp toe is eenzijdig en op den duur vervelend. Voor de rest sterk.

avatar van Agaath95
2,5
Het matige eerste deel, en het feit dat het verhaal van losse eindjes aan elkaar hangt, maakte het voor mij moeilijk om doorheen te komen. Het tweede deel was wel aardig, maar ook niet meer dan dat.

avatar van pulpjanniis
5,0
Heel erg goed boek. Leest goed weg en zat totaal in het boek als ik het aan het lezen was.
5*

avatar van Thomas83
4,0
Gister gekregen, ben heel benieuwd. Het boek heeft een goede reputatie, die hier op Boekmeter wordt bevestigd. Eerst nog een ander boek uitlezen dan ga ik hier aan beginnen denk ik.

avatar van Jasper
4,0
Fantastische roman. Vooral na het midden (voorbij het vliegtuiggedeelte zeg maar) wordt het ijzersterk. Inderdaad doet het soms wat Irving-iaans aan, maar dat neemt niet weg dat Wieringa een ijzersterk verteller is. Het dorpje Lomark is ook fantastisch beschreven en doet heel echt aan, alhoewel het verzonnen is. De dorpskroegen, de priester, de buitenlanders... heel typisch.
Het enige dat achterblijft na het lezen is misschien de leegte. Wat wil deze roman nu eigenlijk. Alleen een mooi verhaal vertellen, of is het een moderne zedenschets van Nederland?

Bastiaan
Boek dat lekker luchtig is, ideaal om in dit seizoen van het jaar te lezen. Ik kon me af en toe een beetje irriteren aan het overdreven poetisch taalgebruik en de metaforen die wat mij betreft teveel, en vaak onnodig aanwezig waren. Daarnaast moet het boek het hebben van de personages, gebeurtenissen en de schrijfstijl (die desondanks mijn kritiek toch wel erg fijn is). Maar veel gebeurd er eigenlijk niet in het boek, het eerste gedeelte leest daarom ook niet erg lekker weg, later wordt het allemaal wel een stuk boeiender, maar aan het eind zat ik met de vraag 'oke, wat moet ik hier nu mee? '

Drie sterren.

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
Ik ben vandaag begonnen in Joe Speedboot, ik ben erg benieuwd naar de rest. Veelzeggend eerste hoofdstuk alvast met cynische zinnen die qua inhoud eigenlijk helemaal niet grappig zijn maar waar ik erg van hou, de introductie van Joe Speedboot bijvoorbeeld:
Ze weten zeker dat Speedboot die bommen maakt. Niet dat ze hem ooit hebben betrapt bij het maken van zo'n ding, maar voordat hij er was waren er nooit ontploffingen in Lomark en nu opeens wel. Dus.

Vooral dat 'dus' ...

Gast
geplaatst: vandaag om 04:52 uur

geplaatst: vandaag om 04:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.