menu

Joe Speedboot - Tommy Wieringa (2005)

mijn stem
3,79 (380)
380 stemmen

Nederlands
Psychologisch

320 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is. Nauwgezet observeert Fransje hoe nog een nieuwkomer de natuurlijke orde van het dorp komt verstoren: Joe’s stiefvader Papa Afrika, een zachtaardige Nubiër met gazellenogen die een kleine scheepswerf begint op de oever van de Rijn. Dan verschijnt de geheimzinnige Picolien Jane, een beeldschone Zuid-Afrikaanse, aan wie Fransje zijn kronieken opdraagt en voor wie levenslange vriendschappen op het spel worden gezet. In haar komen alle verhalen samen, met noodlottige gevolgen.

zoeken in:
BeanDirection
Met niet al te veel verwachtingen aan dit boek begonnen en het begin kostte daadwerkelijk ook wat moeite om doorheen te komen. Maar wat een roadtrip is dit boek. Je raakt echt gehecht aan Fransje en verder wil ik er ook niet over kwijt. Zeker 1 van de betere boeken die ik heb gelezen.

avatar van Abeltjuh 25
2,5
Joe Speedboot

Wieringa heeft onmiskenbaar talent. Het boek kent rake metaforen te over en op accurate wijze worden de downsides van het dorpse bestaan uiteengezet. Maar wat kostte het me een moeite om door de eerste 100 pagina's van dit boek heen te komen... Voor mij is het hele boek simpelweg niet boeiend genoeg, zowel de personages als het algehele verhaal. Kolderiek.

Het enige waarvan ik heb kunnen genieten zijn de omschrijvingen van een typisch Nederlands achterblijvend dorp.

2,5*

1,5
Abeltjuh 25 schreef:
Joe Speedboot

Wieringa heeft onmiskenbaar talent. Het boek kent rake metaforen te over en op accurate wijze worden de downsides van het dorpse bestaan uiteengezet. Maar wat kostte het me een moeite om door de eerste 100 pagina's van dit boek heen te komen... Voor mij is het hele boek simpelweg niet boeiend genoeg, zowel de personages als het algehele verhaal. Kolderiek.

Het enige waarvan ik heb kunnen genieten zijn de omschrijvingen van een typisch Nederlands achterblijvend dorp.

2,5*


Wieringa was vooral bezig te laten zien hoe goed hij kan schrijven. En dat kan hij ook. Helaas heeft hij geen kaas gegeten van verhaalopbouw, het neerzetten van goede en geloofwaardige personages, het inkorten van stukken die totaal niet belangrijk zijn, sterke plotlijnen, goede dialogen en al het andere wat een boek een goed boek maakt. Als ik hem dan hoor zeggen dat het verhaal zelf hem niet zo kan schelen als hij aan het schrijven is, dan heeft hij er als schrijver gewoon niks van begrepen. Wieringa is een goede zinnenmaker, maar een slechte verhalenschrijver. Het allerergste is dat hij dit laatste wel van zichzelf vindt. Maarja, er is ook geen recensent in dit land die maar een beetje kritisch durft te zijn. Het hele literaire wereldje houdt zichzelf de hand boven het hoofd.

avatar van Jason82
4,5
Ik doe eens gek; 4,5 ster voor Joe Speedboot.

De voorgaande recensies zijn soms kritisch. Zelf heb ik niet zoveel verstand van hoe een boek moet worden opgebouwd, of wat literair gezien do's of dont's zijn. Ik ben maar een eenvoudige lezer die zijn score bepaald op basis van de volgende, eveneens eenvoudige, meetlat; pak ik dit boek wel of niet dagelijks met gretigheid op om weer verder te lezen? En ook; voel ik me verbonden met het verhaal?

Ik heb genoten van dit boek en de vele bijzondere personages. Joe Speedboot voorop, wat een markant figuur. Mysterieus, ongrijpbaar en soms ook ineens weer heel menselijk. Het verhaal gaat soms van links naar rechts, maar bij elke nieuwe wending vermaakte ik me weer volop. Naast de personages vond ik de setting ook mooi; zo'n krimpdorp (dat maak ik er zelf van, maar zo voelde het) waar de tijd maar stil lijkt te blijven staan, maar stiekem blijft niks bij hetzelfde.

In de laatste 20 bladzijden komt veel samen en het einde vond ik fenomenaal en ik kon een (heel) tevreden glimlach niet onderdrukken. Zo een boek te mogen dichtslaan, wat kan ik als lezer nog meer verlangen? ?

avatar van Pecore
3,0
Ik ben toch wat minder positief. Dat komt ook omdat ik zo onder de indruk was van De heilige Rita, dat qua opbouw en vertelwijze een exacte kopie is van dit boek, maar dan heel erg veel beter. Het verhaal van Joe Speedboot vind ik best vermakelijk en het boek kent een aantal sterke scènes. Maar de schrijverij van Wieringa doet teveel aan als een trucje; mix een paar eigenaardige karakters met wat opzienbarende gebeurtenissen, laat het geheel zich afspelen in een dorpje in de periferie en overgiet het met een hoop sfeerschetsen en metaforen. Hierdoor heb ik er maar weinig van kunnen genieten. Het helpt ook niet dat veel van die metaforen ronduit lelijk zijn en inhoudelijk de plank misslaan.

avatar van david bohm
3,5
Aan het begin van het boek vraag ik me af hoe kan dit in vredesnaam interessant worden met een hoofdpersoon die niet kan praten en met daarnaast wat puberale figuren. Het blijkt een kwestie van doorbijten, al eerder gezegd hier. Pas na een bladzijde of honderd begint er vaart in de vertelling te komen, mede omdat het dorp wordt verlaten.
De heer Wieringa schrijft soms fraaie zinnen, vaak zijn dit algemeenheden, observaties die je op een eerste date zou kunnen poneren.
Het idee van het boek met Frans als hoofdpersoon werkt wel, maar ik vind het ook allemaal wat schematisch met twee à drie bijfiguren die het verhaal kleuren. Toch leest het laatste gedeelte als een trein maar geloof de hype niet blijft een geldig adagium.

avatar van predator
4,0
Irving in de polder. Vreemd boek. Hele saaie stukken worden afgewisseld met hele sterke gedeeltes. Dat gedeelte met die naam had ik niks mee. Maar de relatie moeder - zoon vond ik wel heel knap gedaan.

avatar van JJ_D
4,0
Een van de pot gerukt verhaal, met van de pot gerukte personages en dito voorvallen. In een landschap dat zo weggelopen lijkt uit het echte leven – geschreven met gevoel, gevoel voor gevoel, gevoelig voor het gevoel dat mensen van vlees en bloed dooradert. Ja, een wonder is dit verhaal, dat zich geen wetten laat opleggen, maar uitsluitend gehoorzaamt aan een eigen logica. Een logica zo onlogisch dat de boutade ‘vreemder dan fictie’ haast boven water komt: je verzint het niet, hoe atypisch en precies daarom hoe onverbeterlijk exact Tommy Wieringa zijn karakters typeert.

Tegelijk treurig, spannend doch vooral hi-la-risch is deze ‘Joe Speedboot’, een roman zo eigenzinnig dat figuren, beelden, gebeurtenissen diep onder de huid kruipen. Onnavolgbaar straf, overigens door Wieringa zelf erg onderkoeld en zodoende treffend ingelezen voor het luisterboek. Om ooit te herlezen – omwille van de wijsheid, de schoonheid, het mededogen, de humor…oh, om die dingen waardoor literatuur groot kan zijn...

4,25*

4,0
Erg knap boek met tal van interessante relaties en personages en een aantal indrukwekkende ontroerende scènes. Af en toe, zeker in de eerste helft, kabbelt het wat te veel maar echt saai wordt het nooit. De cover die ik hier zie kan ik overigens totaal niet plaatsen.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:24 uur

geplaatst: vandaag om 07:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.