menu

Total Recall: My Unbelievably True Life Story - Arnold Schwarzenegger (2012)

Alternatieve titel: Total Recall: Het Verhaal van Mijn Leven

mijn stem
4,30 (5)
5 stemmen

Engels
Biografie

656 pagina's
Eerste druk: Simon & Schuster, New York (Verenigde Staten)

Zijn verhaal is uniek en uiterst onderhoudend, en hij vertelt het met verve in dit boek. Hij werd in de magere jaren na de oorlog geboren in een klein Oostenrijks dorp, als zoon van een veeleisende politieagent. Hij droomde ervan naar Amerika te gaan om wereldkampioen bodybuilding en filmster te worden. Op zijn eenentwintigste woonde hij in Los Angeles en werd hij gekroond tot Mr. Universe. Binnen vijf jaar sprak hij Engels en was hij de beste bodybuilder ter wereld. Binnen tien jaar had hij zijn opleiding afgerond en was hij miljonair door investeringen in onroerend goed en zijn carrière als bodybuilder. Ook won hij een Golden Globe Award voor zijn rol in ''Stay Hungry. Binnen twintig jaar was hij een van de grootste filmsteren ter wereld, de echtgenoot van Maria Shriver uit de familie Kennedy, en een opkomende republikeinse leider. Zesendertig jaar na zijn komst naar Amerika werd de man die ooit door zijn medebodybuilders de `Oostenrijkse Eik' werd genoeg tot gouverneur van Californië gekozen, de zevende economie ter wereld. Samen met Maria Shriver bracht hij vier kinderen groot. In de nasleep van een schandaal dat hij over zichzelf afriep, probeerde hij zijn gezin bij elkaar te houden.

zoeken in:
avatar van Remi
4,5
Zelf hou ik altijd wel van biografieën, maar deze vind ik wel erg goed. Leuk om te lezen over zijn bodybuilding- en acteercarrière. Het heeft mij zeker geïnspireerd .

avatar van metalfist
3,5
De afgelopen jaren ben ik meer en meer fan geworden van de films van Arnold Schwarzenegger. Zit ondertussen aan zo'n dikke 20 geziene films en een maand geleden (30 juli om specifiek te zijn) werd hij 68 jaar. Mooi moment om eens aan zijn lijvige biografie te beginnen, maar Schwarzie heeft dan ook heel wat in zijn leven gedaan. Begonnen als bodybuilder om dan een filmster te worden om uiteindelijk gouverneur van Californië te worden. Ik moet zeggen, ik was benieuwd naar dit onwaarschijnlijke verhaal.

En dan blijkt de Oostenrijkse eik een op zijn minst gezegd nogal vreemde figuur te zijn. Total Recall vertelt inderdaad het bizarre leven van Schwarzenegger, maar het is een nogal eenzijdig verhaal. Toegegeven, hij heeft enorm veel bereikt in zijn leven en heeft veel om trots op te zijn, maar er gaat werkelijk geen zin voorbij zonder dat hij de ruimte vindt om pluimen in zijn gat te steken. Op zich heb ik daar geen probleem mee, maar hier resulteert het wel in een bij vlagen vermoeiende rit. Zeker omdat je niet aan het gevoel ontsnapt dat Schwarzenegger gewoon een aantal zaken verborgen houdt. De biografie is ruwweg onderverdeeld in 3 stukken (jeugd + bodybuilding, film en politiek) waarvan de eerste twee het interessantste zijn. Het politieke stuk is nogal saai wanneer je niet bekend bent met de Amerikaanse politiek, maar ben je dat wel dan valt het op dat Schwarzenegger het laat uitschijnen alsof hij heel het land heeft gered en dat meen ik me eerlijk gezegd toch anders te herinneren.

Naar het einde toe wijdt hij nog een hoofdstuk aan het 'grote geheim' (een jaar voor de release van het boek kwam het schandaal bovendrijven dat Schwarzenegger indertijd een kind heeft verwekt bij de meid) en dat wringt om een aantal redenen. Ten eerste omdat het voelt alsof hij zich genoodzaakt voelde om dit er ook eventjes kort in te steken (de manier ook waarop het snelsnel afgehandeld wordt..) en ten tweede omdat het hem als persoon ook compleet onderuit haalt. Familie is het belangrijkste en dan laat hij zoiets eventjes op de lezer los. Ook hier krijg je weer het gevoel dat er nog allerlei onderhuidse spanningen zijn die we simpelweg niet te weten komen en dat is toch zonde.

Ik wil mijn score niet teveel laten leiden door het beeld dat ik van Schwarzenegger heb gekregen dankzij deze biografie, want Total Recall is op zich wel een vermakelijk boek (dat geschreven werd met de hulp van Peter Petre trouwens) die met wel wat humor (Schwarzenegger in het leger!) is geschreven. Mooie en veel foto's ook trouwens, maar de man is toch een beetje wat van zijn voetstuk gevallen.

3,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 14:19 uur

geplaatst: vandaag om 14:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.