menu

Spoilt Rotten! The Toxic Cult of Sentimentality - Theodore Dalrymple (2010)

Alternatieve titel: Door en Door Verwend

mijn stem
3,38 (4)
4 stemmen

Engels
Sociaal

256 pagina's
Eerste druk: Gibson Square Books, Londen (Verenigd Koninkrijk)

In dit boek ontmaskert Theodore Dalrymple de verhulde sentimentaliteit die het publieke leven verstikt. We doen net of we onze kinderen goed opvoeden, zorgen voor de minder bedeelden, de kansarmen helpen en geweldige dingen presteren, maar intussen doen we precies het omgekeerde; alleen maar omdat we een goed gevoel over onszelf willen hebben. Dalrymple neemt de lezer mee op een onderhoudende, maar bijwijlen ook schokkende reis langs allerhande maatschappelijke, politieke, populaire en literaire themas, die uiteenlopen van driftbuien bij kinderen, agressie, onderwijshervorming en eerwraak tot seksueel misbruik, Che Guevara, Eric Segal, Romeo en Julia, de verdwijning van Madeleine, publieke uitingen van emoties en de rol van het lijden, en hij laat zien wat de perverse gevolgen zijn wanneer we de rede opofferen aan de cultus van het gevoel. Steunend op zijn jarenlange ervaring als arts en psychiater, toont Dalrymple aan dat we alleen maar op verandering kunnen hopen als we op de juiste manier gaan denken.

zoeken in:
4,5
Ik herken hier toch wel een hoop in. We moeten steeds meer en meer sympathie hebben voor abstracte groepen zoals armen, dieren, kinderen, asielzoekers, vrouwen, allochtonen en nog meer van die zogenaamde slachtoffers, terwijl we individuen die anders denken niet meer zien als mensen met een andere mening maar als een slecht mens. Je kunt bijvoorbeeld niet meer anders denken over de risico's van schaliegas, nee, je moet meteen op je smoel geslagen worden.

Dalrymple legt de schuld van de malaise bij het romanticisme en de teloorgang van religie. Hoewel ik atheïst ben moet ik hem daar toch waarschijnlijk schoorvoetend gelijk in geven. Zodra het aardse bestaan het enige is wil iedereen in de beperkte tijd die hem gegeven is iets 'betekenisvols' doen. Iedereen gaat dan naarstig op zoek naar een of ander nobel en groots doel. Als je daar dan vervolgens een andere mening over hebt voelen mensen dat als een aanval op hun identiteit en zo wordt de omgang steeds onprettiger.

Al met al een zeer scherpe en rake cultuurkritiek.

avatar van the Cheshire cat
Halverwege het bericht in slaap gevallen, wat een lariekoek.

avatar van eRCee
Misschien kan je je stellingname onderbouwen the Cheshire cat, want zo is het een nutteloos bericht.

avatar van the Cheshire cat
Ja zeker, ik vind dat rede & gevoel niet van elkaar zijn los te koppelen, in de film Metropolis wordt dat mooi samengevat als 'Without the heart there can be no understanding between hand and mind'.

4,5
Ik denk niet dat je het begrepen hebt als je denkt dat de moraal van dit boek is dat men gevoelloos moet worden.

4,5
Mooi voorbeeld van de dunne scheidslijn tussen sentimentaliteit en brutaliteit waar Dalrymple het onder andere over heeft.

avatar van Fathead
3,0
Niet zo best geschreven, dit boek. En dat is jammer, de thematiek is namelijk wel boeiend: sentimentaliteit als beweegreden, visie op het kind, relaties, etc. Het is alleen nogal een brij van observaties, irritaties, redenaties. Hij neemt veel te veel hooi op zijn vork.

Te weinig gestructureerd om (semi)wetenschappelijk echt hout te snijden, te weinig coherent om lekker leesbaar te zijn.

Inhoudelijk: leuke tot nadenken stemmende materie, wel een dunne grens tussen snobistische 'zure-ouwe-mannetjespraat' en scherpe observaties.

Erudiet is het in ieder geval niet...

4,5
Zijn boeken bestaan vaak uit een verzameling columns vandaar dat het soms wat weinig gestructureerd kan overkomen.

avatar van Fathead
3,0
Dat verklaart, inderdaad.

Toch een voldoende gegeven, het is namelijk wel degelijk een zinvol boek, ook al deel je zijn maatschappijkritiek niet.

avatar van misterfool
3,5
Met de structuur van dit boek had ik weinig moeite, wel dat Theodore Dalrymple te lang van stof is. Dat daargelaten ben ik het eens met de centrale stelling van Spoilt Rotten! Met sentimentaliteit wordt gedoeld op publieke uitingen van (overdreven) emotie. Doorgaans neemt dit de vorm aan van het identificeren van een (groep) slachtoffer(s) en een (groep) dader(s), waarna de slachtoffers worden opgehemeld en de daders worden afgebrand. Voor een genuanceerde beschouwing, van bijvoorbeeld de eigenschuld van een slachtoffer, is dan geen ruimte meer. Geen wonder dat slachtofferschap op bepaalde lieden een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent. Tevens kan worden gewezen op de welhaast voyeuristische eis om publiekelijk verdriet te uiten. (Dalrymple wijst o.a. op de reactie op de houding van Queen Elisabeth n.a.v. het overlijden van Princess Diana).

Hierboven wordt aangehaald dat emotie en ratio niet van elkaar gescheiden kunnen worden (waarmee sentimentaliteit aan emotie wordt gelijkgesteld), Dit is ook het uitgangspunt van filosoof Robert C. Solomon. Dalrymple betwist dit standpunt overtuigend. Bij sentimentaliteit gaat het niet om elke emotionele reactie, maar om een disproportionele, publieke uiting van emotie, waarachter de eis schuilt om deze reactie te confirmeren. Het oordeel, welke emotionele reacties disproportioneel zijn, zal daarentegen deels subjectief zijn. Dalrymple vind immers ook de slachtofferverklaring in het strafrecht een uiting van sentimentaliteit. Daar ben ik het niet mee eens: genoegdoening van het slachtoffer - om zo wraak te voorkomen- lijkt me een reëel, gerechtvaardigd doel van het strafproces.

Toch legt dit boek mijns inziens de vinger op de zere plek. Zeker bij politieke discussies is sentimentaliteit een vervelende stoorzender.

avatar van Donkerwoud
Met de huidige politieke situatie in GB ging Theodore Dalrymple wel een paar keer door mijn hoofd...

avatar van misterfool
3,5
De rellen in Groot-Brittanië lijken inderdaad de stelling van Dalrymple te ondersteunen dat sentimentaliteit vaak gepaard gaat met brutaliteit.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:40 uur

geplaatst: vandaag om 18:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.