menu

Marcher: Une Philosophie - Frédéric Gros (2009)

Alternatieve titel: Wandelen: Een Filosofie

mijn stem
3,50 (4)
4 stemmen

Frans
Ideeënliteratuur

224 pagina's
Eerste druk: Carnets Nord, Parijs (Frankrijk)

Tot rust komen, één worden met de natuur, voldoening: de zegeningen van het wandelen spreken steeds meer mensen aan. Voor lopen is geen scholing, techniek, materiaal of geld nodig. Alleen een lijf, ruimte en tijd. Wandelen wordt door Frédéric Gros nadrukkelijk beschreven als een filosofische daad en als een spirituele ervaring. Voor veel grote historische, filosofische of literaire figuren was lopen een manier om gedachten te ontwikkelen of inspiratie op te doen: Arthur Rimbaud, Friedrich Nietzsche, Mahatma Gandhi en Immanuel Kant. Ook existentiële, mystieke en culturele aspecten van het lopen komen in dit boek ter sprake: eeuwigheid, eenzaamheid, stilte, traagheid, vrijheid en de pelgrimstocht.

zoeken in:
4,0
Wandelen is een uit de gratie geraakte activiteit. Wat zou je er in godsnaam ook nog mee kunnen doen in deze tijden van telecommunicatie en time management? Frederic Gros waagt een uitvoerige poging de lezer een heel andere kijk op wandelen te geven en laat zien hoe enkele grote namen (Nietzsche, Ghandi, Rimbaud…) uit de geschiedenis het wandelen tot een onontbeerlijke activiteit in hun bestaan hadden bevorderd.

Voor Nietzsche was het een natuurlijk verlangen om in de vrije buitenlucht te vertoeven en zijn spieren te gebruiken waar ze voor dienden; voor Kant was het een onderdeel van een uiterst strak dagschema waarbij hij zo min mogelijk wilde zweten. De manieren waarop ‘wandelen’ kan worden benaderd of beschouwd zijn zeer variërend, maar de rode draad die, volgens mij, door het boek loopt is de gedachte dat wandelen een zeer natuurlijke daad is, een lichamelijke vanzelfsprekendheid die we uit het oog verloren zijn en daarmede ook enkele belangrijke aspecten die ons leven zouden kunnen kleuren mislopen.
Wandelen is het aandachtig zetten van de ene voet voor de andere, telkens opnieuw; maar wandelen is ook een medium tot het herwaarderen van vrije tijd, van contempleren en tot jezelf komen, van het relativeren van emoties, van de natuur rondom én in ons...

avatar van liv2
tomzorz schreef:
Wandelen is het aandachtig zetten van de ene voet voor de andere, telkens opnieuw; maar wandelen is ook een medium tot het herwaarderen van vrije tijd, van contempleren en tot jezelf komen, van het relativeren van emoties, van de natuur rondom én in ons...


Zeer mooi verwoord.

avatar van dutch2.0
En weer een boek voor op de to-read lijst. Hou zelf van wandelen en van filosofie, dus dat komt mooi uit!

avatar van Wandelaar
4,0
Wandelen als filosofie en misschien wel mystieke ervaring. Dit boek mocht in mijn verzameling natuurlijk niet ontbreken. Met als geruststellende eerste zin:
Wandelen is geen sport.

Mooie leesbare vertaling van Liesbeth van Nes.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:55 uur

geplaatst: vandaag om 12:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.