menu

This House Is Haunted - John Boyne (2013)

Alternatieve titel: Het Victoriaanse Huis

mijn stem
3,56 (16)
16 stemmen

Engels
Griezel

304 pagina's
Eerste druk: Doubleday, Londen (Verenigd Koninkrijk)

1867. Eliza Caine arriveert op een donkere en kille avond in Norfolk om haar positie als gouvernante op Gaudlin Hall in te nemen. Als ze over het perron van het station loopt, duwt een paar onzichtbare handen haar van achter voor de naderende trein. Door de waakzaamheid van een passerende dokter wordt ze gered. Als ze uiteindelijk enigszins geschokt aankomt op de Hall wordt ze begroet door de twee kinderen waar ze voor moet zorgen, Eustace en Isabella. Er zijn geen ouders, en verder geen volwassenen, en er is niemand die haar mysterieuze werkgever vertegenwoordigt. De kinderen bieden ook geen verklaring. Later die avond krijgt ze een tweede schrikwekkende ervaring, en dat versterkt haar gevoel dat er iets goed fout zit. Vanaf het moment dat ze de volgende morgen opstaat lijkt ze bij iedere stap gevolgd te worden door een kwaadaardige aanwezigheid die binnen de muren van Gaudlin Hall woont. Eliza weet dat, als zij en de kinderen diens kwaadaardige attenties willen overleven, ze eerst de reeds lang begraven geheimen van de Hall moet ontdekken, en de confrontatie met de demonen van het verleden moet aangaan…

zoeken in:
avatar van liv2
Griezel en John Boyne. Ga ik toch maar eens proberen .
De cover doet me enorm aan Tim Burton denken, dus dat zit al goed !

avatar van J.Ch.
Mooie titel! De cover doet mij meer denken aan de filmposter van Stoker, ook al lijken die twee nou ook weer niet heel veel op elkaar.
Overigens heb ik maar één boek van Boyne gelezen en daarvan was ik weinig onder de indruk, maar negentiende-eeuwse gouvernantes doen het bij mij wel goed, dus wellicht krijgt Boyne een tweede kans.

avatar van chiel
Benieuwd, heb m thuis, ga m snel lezen.

avatar van Donkerwoud
3,0
Een fijn spel met de conventies van het genre van het spookhuis en met een eigentijdse draai die eraan gegeven wordt door moderne issues die behandeld worden. Niet echt wereldschokkend allemaal, maar het is wel een werk waar je doorheen vliegt voordat je er erg in hebt.

Tabula Rasa
Leuk verhaal, maar zoals zo vaak: te lang om de griezelige sfeer vast te houden. Een griezelverhaal zou niet langer dan 50 pagina's moeten zijn. Nu zit er teveel dode leestijd in die helemaal niet sfeerverhogend of sfeervasthoudend is. Te veel herhaling ook naar mijn idee. Het boek lijkt me dan wel weer prima te verfilmen, hoewel we al jarenlang doodgegooid worden met spookhuisfilms natuurlijk.
Steekt er in het genre niet bovenuit, maar houdt wel stand.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:11 uur

geplaatst: vandaag om 08:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.