menu

Nostromo. A Tale of the Seaboard - Joseph Conrad (1904)

Alternatieve titel: Nostromo: Een Verhaal over een Kustplaats

mijn stem
3,77 (13)
13 stemmen

Engels
Psychologisch

480 pagina's
Eerste druk: Harper & Bros, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Te midden van de in mist gehulde bergen van de fictionele Zuid-Amerikaanse staat Costaguana, ontspint zich het verhaal rondom een waardevolle zilvermijn die in handen is van de Engelsman Gould. Charles Gould zelf heeft slechts de gestage exploitatie van de mijn voor ogen, maar anderen in de stad Sulaco hebben daar zo hun eigen ideeën over. Daardoor komt de zilvermijn in het hart van een politieke revolutie te liggen. Nostromo, een Italiaan die het havenleven in de stad Sulaco bestiert, is al die tijd een rots in de branding om orde en gezag te handhaven, maar hoe ver reikt zijn loyaliteit?

zoeken in:
avatar van eRCee
4,0
Joseph Conrad had het. Hij beheerste het hele literaire palet en demonstreert dat opnieuw in Nostromo, wellicht meteen z'n meest ambitieuze roman (hoewel niet z'n beste, met name Lord Jim schat ik nog wat hoger in). Conrad schrijft allereerst prachtig. Hij hanteert een rijke taal met veel beelden en aandacht voor de natuur. Het tempo van Nostromo is loom en het verhaal meandert van het ene personage naar het andere, waarbij de protagonist wiens naam ook de titel vormt van dit werk, pas na een goede 200 pagina's wat meer op de voorgrond komt. In z'n karaktertekeningen is Conrad klassiek in de goede betekenis van het woord. Hij weet zijn personages te doordringen van diepgang en ambiguïteit, hoewel ze meteen ook types zijn. De wijze van vertellen, met de raadselachtige chronologie en het ongrijpbare perspectief, is nog steeds sprankelend modern en laat zien dat hier een superieure literaire stem aan het woord is. Mijn belangrijkste kritiekpunt op Nostromo is eigenlijk dat het middenstuk te lang duurt. De laatste 80 pagina's zijn echter schitterend en bieden de lezer een zeezilte afdronk om nog enige tijd van na te genieten. Een groot schrijver, deze Joseph Conrad.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:10 uur

geplaatst: vandaag om 18:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.