menu

De Verrekijker - Kees van Kooten (2013)

mijn stem
2,96 (47)
47 stemmen

Nederlands
Autobiografisch / Ideeƫnliteratuur

96 pagina's
Eerste druk: CPNB, Amsterdam (Nederland)

Boekenweekgeschenk 2013. Kees van Kooten besluit voor de laatste keer zijn boekenkast op te schonen. Hierbij stuit hij op het fotoalbum dat zijn vader, dienstplichtig sergeant der artillerie, aanlegde gedurende de mobilisatie van augustus 1939 en de oorlogsjaren 1940-1945. Achter in dit monumentale boekwerk vindt de zoon een verontrustende brief van de toenmalige legerleiding: C.R. van Kooten senior wordt gesommeerd te verklaren waarom hij een verrekijker zou hebben gevorderd van een zekere mijnheer J. Treurniet uit het dorp Berkel en Rodenrijs… C.R. van Kooten junior is verbijsterd. Is dit soms dezelfde kijker waarmee de in 1941 geboren schrijver is opgegroeid en die hij nog altijd in zijn bezit heeft? Kees van Kooten weigert dit te geloven en onderneemt een spannende, ontroerende en hilarische zoektocht naar het antwoord op de vraag die hem steeds heviger beklemt: heeft hij gedurende zijn kleuterjaren wellicht met een stuk oorlogsbuit gespeeld? Gaandeweg zijn aanstekelijk beschreven expeditie bewandelt de schrijver tal van onverwachte zijpaden. Zo stelt hij zijn verrekijker scherp op de digitale media, het papieren boek, ons aller handschrift, de pornoficatie van de samenleving, zijn eigen diensttijd, de wereld der insecten, de achteruit hollende wellevendheid, het hotelwezen, de jaarlijkse lintjesregen en de nostalgie; ‘die niet meer is wat zij geweest is.’

zoeken in:
avatar van mjk87
2,0
Een gegeven paard kijkt men niet in de bek, maar of dat de reden is dat de kwaliteit van de Boekenweekgeschenken nooit voldoende scoort weet ik niet.

Kees van Kooten dus, vast iets voor de oudere garde. Wat ik van hem zie op tv vind ik niet bijzonder of grappig - enkel de vieze man mag ik wel- en als schrijver kende ik hem in het geheel niet. En je zag de hele grachtengordel enthousiast dat hij nu eens dit geschenk schrijven wilde, maar als je het uit hebt vraag je je vooral af waarom.

Het geheel is rommelig. Van Kooten bladert door een fotoalbum en springt zo ook in het verhaal van de hak op de tak. De afzonderlijke stukjes zijn soms best aardig om te lezen, maar als geheel valt het tegen. Maar ook veel witregels, veel schuingedrukte delen en met die literagenda bovenin is het helemaal lelijk. Nu beoordeel ik normaal op de tekst, maar dit is zo een specifieke uitgave (en Van Kooten lijkt er ook wat krabbels tussen te hebben geplaatst) dat ik het wel meeneem in mijn oordeel.

Het gaat verder ook over ouder worden en veelal benoemt hij de moderne media - ik schijn bij elke nieuwe roman wel iets daarover te moeten zeggen maar Van Kooten behandelt het in elk geval in plaats van enkel te benoemen. Hij bekijkt Facebook en de e-reader en zegt daar zinnige dingen over. Dan kan ik het allerbest hebben. Niet zozeer als voetnoot maar eerder als onderdeel van ons bestaan nu. Prima dat. Helaas zijn dat net 5 pagina's in het ganse werk.

Al met al een onvoldoende, met een betere lay-out wellicht net iets hoger. Voor nu 2,0*.

avatar van Halley23
3,5
Halley23 (moderator)
Aangenaam verpoosd door dit werkje van Van Kooten. De man heeft een zeer prettige pen en hij weet van een miniem gegeven iets moois te maken. Ik heb eigenlijk helemaal niet op de agenda gelet bij het lezen maar logisch dat ie erin staat dat past in deze ingehouden ode aan zijn vader die immers in de agendahandel zat.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:29 uur

geplaatst: vandaag om 15:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.