menu

De Verrekijker - Kees van Kooten (2013)

mijn stem
2,96 (47)
47 stemmen

Nederlands
Autobiografisch / Ideeƫnliteratuur

96 pagina's
Eerste druk: CPNB, Amsterdam (Nederland)

Boekenweekgeschenk 2013. Kees van Kooten besluit voor de laatste keer zijn boekenkast op te schonen. Hierbij stuit hij op het fotoalbum dat zijn vader, dienstplichtig sergeant der artillerie, aanlegde gedurende de mobilisatie van augustus 1939 en de oorlogsjaren 1940-1945. Achter in dit monumentale boekwerk vindt de zoon een verontrustende brief van de toenmalige legerleiding: C.R. van Kooten senior wordt gesommeerd te verklaren waarom hij een verrekijker zou hebben gevorderd van een zekere mijnheer J. Treurniet uit het dorp Berkel en Rodenrijs… C.R. van Kooten junior is verbijsterd. Is dit soms dezelfde kijker waarmee de in 1941 geboren schrijver is opgegroeid en die hij nog altijd in zijn bezit heeft? Kees van Kooten weigert dit te geloven en onderneemt een spannende, ontroerende en hilarische zoektocht naar het antwoord op de vraag die hem steeds heviger beklemt: heeft hij gedurende zijn kleuterjaren wellicht met een stuk oorlogsbuit gespeeld? Gaandeweg zijn aanstekelijk beschreven expeditie bewandelt de schrijver tal van onverwachte zijpaden. Zo stelt hij zijn verrekijker scherp op de digitale media, het papieren boek, ons aller handschrift, de pornoficatie van de samenleving, zijn eigen diensttijd, de wereld der insecten, de achteruit hollende wellevendheid, het hotelwezen, de jaarlijkse lintjesregen en de nostalgie; ‘die niet meer is wat zij geweest is.’

zoeken in:
avatar van liv2
Tijdens de Literaire Lente biedt je boekhandel het Geschenkboek De verrekijker gratis aan bij aankoop van literatuur vanaf 12,50 euro. De Literaire Lente loopt van 16 tot en met 30 maart.

avatar van mjk87
2,0
Is dat hetzelfde als de Boekenweek, maar dan in België?

In ieder geval het Boekenweekgeschenk van deze week. Nooit echt fan geweest van Van Kooten, maar ik zal zaterdag wel een boekje kopen van € 12,50.

avatar van mjk87
2,0
Van Kooten in De Wereld Draait Door:

Cookies op VARA - dewerelddraaitdoor.vara.nl

avatar van liv2
Volgens mij komt het Nederlandse Boekenweekgeschenk ook in Vlaanderen uit.

avatar van chiel
3,0
Die agenda maakt het een beetje goedkoop, vind ik. Niet echt geslaagd.

avatar van mjk87
2,0
Een gegeven paard kijkt men niet in de bek, maar of dat de reden is dat de kwaliteit van de Boekenweekgeschenken nooit voldoende scoort weet ik niet.

Kees van Kooten dus, vast iets voor de oudere garde. Wat ik van hem zie op tv vind ik niet bijzonder of grappig - enkel de vieze man mag ik wel- en als schrijver kende ik hem in het geheel niet. En je zag de hele grachtengordel enthousiast dat hij nu eens dit geschenk schrijven wilde, maar als je het uit hebt vraag je je vooral af waarom.

Het geheel is rommelig. Van Kooten bladert door een fotoalbum en springt zo ook in het verhaal van de hak op de tak. De afzonderlijke stukjes zijn soms best aardig om te lezen, maar als geheel valt het tegen. Maar ook veel witregels, veel schuingedrukte delen en met die literagenda bovenin is het helemaal lelijk. Nu beoordeel ik normaal op de tekst, maar dit is zo een specifieke uitgave (en Van Kooten lijkt er ook wat krabbels tussen te hebben geplaatst) dat ik het wel meeneem in mijn oordeel.

Het gaat verder ook over ouder worden en veelal benoemt hij de moderne media - ik schijn bij elke nieuwe roman wel iets daarover te moeten zeggen maar Van Kooten behandelt het in elk geval in plaats van enkel te benoemen. Hij bekijkt Facebook en de e-reader en zegt daar zinnige dingen over. Dan kan ik het allerbest hebben. Niet zozeer als voetnoot maar eerder als onderdeel van ons bestaan nu. Prima dat. Helaas zijn dat net 5 pagina's in het ganse werk.

Al met al een onvoldoende, met een betere lay-out wellicht net iets hoger. Voor nu 2,0*.

avatar van psyche
psyche (crew)
chiel schreef:
Die agenda maakt het een beetje goedkoop, vind ik. Niet echt geslaagd.


Ik hoorde van Kooten over die agenda vertellen en vond het wel een grappig idee. Nu ik eenmaal het boekenweekgeschenk ik handen heb komt het onrustig over.
Volgens mij gaat me dit bij het lezen afleiden ...

avatar van Panta Rei
4,0
Kees van Kooten is een genie!!! Wat die man met de Nederlandse taal doet is gewoon briljant.
Die facsimile krabbeltjes vind ik juist iets charmants hebben, hij doet dat vaker in zijn boeken.
De rode draad van dit boekje is natuurlijk die 'verderkijker' en in de zoektocht naar het hoe en waarom deelt van Kooten met ons allerlei mijmeringen en herinneringen die door zijn hoofd spelen.
Boeken van Kees van Kooten moet je niet slechts lezen, je moet je helemaal laten onderdompelen, met hem mee gaan langs memory lane.
Van mij krijgt dit boekje vier sterretjes.

avatar van Halley23
3,5
Halley23 (moderator)
Aangenaam verpoosd door dit werkje van Van Kooten. De man heeft een zeer prettige pen en hij weet van een miniem gegeven iets moois te maken. Ik heb eigenlijk helemaal niet op de agenda gelet bij het lezen maar logisch dat ie erin staat dat past in deze ingehouden ode aan zijn vader die immers in de agendahandel zat.

3,0
Ik heb het boek drie maal gelezen: het verhaal, de literaire agenda en de teksten.
Voor mij is het boek een ode aan zijn vader.

3,5
In vergelijking met andere boekenweekgeschenken net iets meer leesplezier
beleefd aan dit boekje van Kees van Kooten. Nogal wat passages (ook de
opmerkingen bovenaan de bladzijdes), waarbij ik een glimlach niet kon onderdrukken.
3,5 *

avatar van thomzi50
3,0
Ik vond dit eigenlijk best een aardig boekje. Nee, het is niets groots, en inderdaad, er had best wat meer verhaallijn en opbouw in gekund, maar Van Kooten heeft een fijngevoelige, eigen toon, met langgerekte, volgestopte zinnen die weliswaar archaïsch en gedateerd maar toch nooit achterhaald of krampachtig aandoen. Een paar stukken die me erg troffen, vooral als het gaat over het contrast heden-verleden (weinig open deuren ook, wat daarbij op zich al bewonderenswaardig is) en het contrast vader-zoon. Geen boek dat me nog lang zal bezighouden, wel eentje dat me zeer heeft vermaakt en dat ik over tien, vijftien jaar ongetwijfeld nog eens plezierig van de plank zal pakken. (En dat alleen al is me zelden bij een boekenweekgeschenk overkomen.)

Gast
geplaatst: vandaag om 21:54 uur

geplaatst: vandaag om 21:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.