menu

De Buitenvrouw - Joost Zwagerman (1994)

mijn stem
3,24 (96)
96 stemmen

Nederlands
Sociaal / Erotisch

235 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

Op het Westfries College in Hoorn wordt Iris Pompier aangesteld als gymlerares. Iris is geboren in Paramaribo en opgegroeid in de Bijlmermeer. Haar verschijning zorgt voor lichte beroering onder de overwegend blanke leerlingen. Iris krijgt een affaire met één van haar collega's: Theo Altena, leraar Nederlands, gelukkig getrouwd. Voorheen niet bepaald geëngageerd, raakt Theo gespitst op ieder mogelijk blijk van sluimerend racisme, van zijn leerlingen, zijn schoonfamilie, zijn buren. Zijn waakzaamheid verandert stukje bij beetje in een fixatie, die hij zijn vrouw niet kan verklaren en die zijn minnares hem blijkt aan te rekenen.

zoeken in:
4,0
vos
Net uitgelezen. Vond het een goed en onderhoudend boek, vlot geschreven. De rascisme problematiek wordt aangepakt aan de hand van een buitenechtelijke relatie tussen een surinaamse turnlerares en een blanke leraar nederlands. Dit levert een goed en soms spannend boek op.

Eerste boek wat ik van Zwagerman las. ben daarna andere boeken van hem gaan lezen. Wat een goede schrijver. Zeer actueel boek over racisme, vreemdgaan en de maatschappij, hoe kijken zij hier tegen aan.

Vandernagel
Lange tijd geleden gelezen, maar het heeft zo'n impact gehad dat de gevolgen nu nog steeds merkbaar zijn. Het eerste boek van Zwagerman die ik las en ook gelijk de enigste. Onder het mom van rascisme, blablabla... probeert hij een verhaal te verkopen dat te erg is voor worden. Vooral bekend geworden vanwege wat erin voorkomt want de schrijfstijl, verhaal, ... is toch bar slecht.

1,0 sterren

avatar van ANDREO
5,0
Persoonlijk vind ik dit nog altijd het beste boek van ZWagerman!
De onmogelijke passie tussen twee mensen uit totaal verschillende culturen weet hij toch wel goed gestalte te geven!

avatar van Thomas83
4,0
Laag cijfer op Boekmeter zeg. Ik moest deze jaren geleden voor school lezen, maar dat voelde helemaal niet als een vervelende verplichting, ik vond het een erg fijn boek.
Je leeft je in in de personages en het boek wordt erg spannend op het einde, is ook prima geschreven.
Er zit relatief nog best veel seks in. Misschien ook wel een reden dat ik dit boek als tweede of derdeklasser wel wist te waarderen.

Legan
Verplichte kost bij Nederlands. En dat heb ik geweten. In mijn ranglijst prijkt deze op nummer één! De ranglijst der allerslechtsten bedoel ik dan.

0,5*

avatar van -JB-
3,5
'De Buitenvrouw' heeft mij pas halverwege gegrepen. De eerste helft van het boek, vond ik niet bijzonders, zelfs een beetje standaard en vooral moralistisch. Pas toen het verhaal in een stroomversnelling kwam door de gebeurtenissen waarbij Theo de leerling Wouter Nijman naar de grond werkt., begon ik het het verhaal te waarderen. En toegegeven vanaf dat moment heb ik het boek ook in één ruk uitgelezen.
De schrijfstijl is niet moelijk, het leerst erg snel. Zwagerman probeert hier racisme en vreemdgaan te behandelen en slaagt daar deels in. Het levert nog een aardige parallel op met een alarmsysteem, maar echt bijzonder wordt het nergens.

3,0
Mijn eerste boek van Joost Zwagerman...
Boek waarin discriminatie aan de kaak wordt gesteld. Zwagerman kan mooi herkenbare situaties beschrijven die iedereen wel eens heeft meegemaakt. De schoolsituaties bijvoorbeeld riepen zeker bij mij oude beleefde verhalen op die ik vroeger meemaakte de middelbare school. De dwangneroses en gedachtes van Theo Altena vond ik ook vermakelijk en dus leuk om te lezen. Het verhaal vond ik wat magertjes. Het verschil tussen blank en zwart enzovoorts dat kennen we nu wel een beetje allemaal en daaruit vloeiende gedachtes van vele mensen. Vandaar ***sterren, maar ik ga zeker meer lezen van Zwagerman.

avatar van Donkerwoud
3,5
De kracht van Joost Zwagerman zit hem in hoe hij de tijdsgeest haarfijn weet te vangen in zijn literaire werk. In '''De Buitenvrouw'' haakt hij in op discriminatie en de hypocrisie van de intellectuele medemens om het te bevechten ( in het verhaal letterlijk uit gewin, omdat hoofdpersoon Theo Althena een verhouding heeft met een Surinaamse). Je proeft als lezer de toen al heersende voedingsbodem voor wat later de LPF/PVV zou doen ontstaan. De beste passages zijn die waarin de alledaagse decors van een scholengemeenschap en de Vinex-wijken worden omgetoverd tot een tragisch toneelstuk van onbeantwoorde liefde en ontrouw. Met als meesterstuk de hilarische scene waarin Theo Althena zich in de klas opwindt over de karikaturen naar lerares Iris Pompier, en zo onbedoeld bevestigt dat hij een verhouding met haar heeft Ik heb alleen altijd het gevoel dat de schrijver Joost Zwagerman teveel op de voorgrond treedt met zijn tot de bot toe uitgediepte gedachtespinsels en sociaal-maatschappelijke analyses. Al zijn boeken voelen iets te gekunsteld aan naar mijn smaak.

3,0
Aca
Vlot geschreven boek van Zwagerman over vooroordelen in de polder, beviel me beter dan Gimmick! dat ik ooit las. Theo Altena is natuurlijk een beetje het archetype sullige Nederlandse man, en het blijft dan ook het hele boek onduidelijk waarom Iris op hem valt. Wel verfrissend dat vooroordelen tussen blank en zwart van verschillende kanten worden belicht.

avatar van Raspoetin
3,0
Het eerste boek van Zwagerman dat ik heb gelezen. Hoewel ik eigenlijk meer geinteresseerd ben in zijn non-fictie werk (Americana en zijn essays over de kunst) was dit wel een aardig boek om mee te beginnen. Allicht wat voorspelbaar en een beetje moralistisch; desalniettemin goed geschreven.
Wat hierboven al wordt gesteld is het prima leesvoer voor je Nederlandse literatuurlijst op de middelbare school en zal menig docent Nederlands ermee op de proppen komen.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:40 uur

geplaatst: vandaag om 02:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.