menu

Paranoia - Willem Frederik Hermans (1953)

mijn stem
3,74 (34)
34 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Psychologisch

192 pagina's
Eerste druk: Van Oorschot, Amsterdam (Nederland)

Paranoia is een bundel van vijf verhalen die worden voorafgegaan door een Preambule: Manuscript in een Kliniek Gevonden, Paranoia, Het Behouden Huis, Glas, Lotti Fuerscheim. In elk van de vijf verhalen staat één hoofdpersoon centraal. Vanuit een onbetrouwbaar perspectief wordt de lezer met de verschillende verhalen geconfronteerd. De werkelijkheid blijkt steeds weer onkenbaar.

zoeken in:
avatar van thomzi50
3,5
Onevenwichtig, maar sterk. Veel ongelofelijk cynische en zwarte humor tussen alle (overdreven) dramatiek en fijne beschrijvingen door ook, wat ik zo fijn vind aan Hermans. Soms ook opzetjes, kenmerken of ideetjes van (voor) ouder werk zichtbaar, maar Paranoia staat als bundel ook ruimschoots op zichzelf. 3,5*

3,5
Leuke bundel, met vooral vreemde verhalen, maar zonder dat het echt de spuigaten uitloopt. Alleen het laatste verhaal kon ik niet echt iets mee, maar die heb ik ook met de minste concentratie gelezen - misschien ligt het daar aan.

yorgos.dalman
Meesterlijk verontrustende stukken grand guignol. Dit boek biedt de lezer geen enkele vorm van veiligheid of zekerheid. Chaos is troef, en de vloek van willekeur en misverstand heerst. Geen prettige lectuur maar Kunst met de hoofdletter K, een anomale, beeldrijke collage van pure provocaties. Briljant van begin tot einde, maar u zij gewaarschuwd: leuk is anders.

avatar van J.Ch.
3,5
Paranoia is zeker één van de ongewoonste boeken die ik ooit heb gelezen. Een tijd geleden heb ik Het Behouden Huis gelezen en omdat ik dat op een vreemde manier mooi vond besloot ik maar eens een verhalenbundel te proberen. Zoals hierboven al gezegd is dit geen prettige lectuur, integendeel. Cynischer heb ik het geloof ik nog nooit gelezen. Chaos, paranoia en de verdorvenheid van de mens worden genadeloos beschreven, en dat is niet altijd leuk.

Het Behouden Huis blijft voor mij het beste verhaal. Het is nog triester dan de andere verhalen. De hoofdpersoon bouwt zijn eigen werkelijkheid op, doet alles om die te beschermen, maar ziet uiteindelijk zijn behouden huis ineenstorten. Deprimerend maar mooi, dit verhaal krijgt van mij 4,5 sterren.

De andere verhalen waren niet allemaal even goed. Manuscript in een kliniek gevonden is interessant maar mij iets te warrig. Paranoia is goed, maar heeft voor mij minder emotioneel effect. Ik denk dat daar meer uitgehaald had kunnen worden. Glas is vrij absurd, maar toch mooi op een gruwelijke wijze. Hermans' beschrijvingen zijn zo levendig-triest dat ik de verbrande hoopjes mens zo voor me zie - wat knap is, maar niet zozeer iets om blij van te worden. Lotti Fuehrscheim vond ik eerlijk gezegd helemaal niets. Als dit het eerste verhaal in de bundel was geweest, had ik het boek wellicht niet eens uitgelezen.

Ik zou liegen als ik zou beweren dat ik het jammer vind dat ik dit boek uit heb. Niet zozeer omdat het niet goed is, maar omdat er denk ik maar een beperkte hoeveelheid Hermans is die een mens in één keer aankan. Al met al 3,5 sterren.

avatar van Raspoetin
3,5
We leven allemaal in een waan | W.F. Hermans - Paranoia - BoekenFM
Tijdens de schooltijd van Marja Pruis was W.F. Hermans een held. Toen ze in die tijd zijn novelle Het behouden huis las was ze onder de indruk van de magische klank die om het verhaal heen hing, maar ze kon het nooit helemaal vatten. In deze aflevering geeft ze de lezer die ze toen was de hand, om te kijken of ze het nu beter begrijpt. Naast Het behouden huis lezen we andere novellen en verhalen uit de bundel Paranoia van W.F. Hermans. Onder welke omstandigheden en wanneer in zijn carrière schreef Hermans de stukken uit Paranoia? Wat zijn onze favoriete verhalen, en waarom? We bespreken: Preambule, Manuscript in een kliniek gevonden, Het behouden huis en het titelverhaal Paranoia.
Naar aanleiding van deze leuke podcastuitzending dit werkje weer eens ter hand genomen.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:50 uur

geplaatst: vandaag om 12:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.