menu

De Passievrucht - Karel Glastra van Loon (1999)

mijn stem
3,47 (151)
151 stemmen

Nederlands
Sociaal

238 pagina's
Eerste druk: L.J. Veen, Amsterdam (Nederland)

Zoektocht van een vader die ontdekt dat zijn zoon zíjn kind niet kan zijn. De moeder van het kind is inmiddels overleden. Op zoek naar de biologische vader ('de dader') neemt de verteller de lezer mee op een reis door zijn verleden. Alles wat de vader al die jaren over zichzelf en zijn leven heeft geloofd, moet hij heroverwegen. En hij zal antwoorden moeten geven op vragen die hij liever nooit had gesteld. Wat weet je eigenlijk van degenen die je liefhebt? Hoe goed ken je hen die je het meest na zijn?

zoeken in:
1,5
Had zo een aflevering van Baantjer kunnen zijn. Belabberde film, dito boek.

avatar van liv2
4,0
Onderhoudend en spannend geschreven verhaal over de totale ontreddering van een man als hij erachter komt dat niets is wat het lijkt. De ultieme verwarring die hij ervaart als hij erachter komt dat zijn zoon niet zijn zoon is zeer goed uitgewerkt. De vraag die je hierbij stelt is vooral: kan liefde herstellen wat kapotgemaakt is? Kunnen 'vader en zoon' nog op dezelfde manier van elkaar houden als voorheen? Echt wel stof om over na te denken. Als man zou dit gegeven me toch wel raken omdat zij immers de enigen zijn die met dit gevoel geconfronteerd kunnen worden...

3,5
cel
Ik vond het plot erg goed bedacht. Het is een leuk een ''voor die tijd'' origineel idee. Een vader die op zoek is naar de waarheid. Zeker omdat ik ook van het genre drama hou vind ik dit een briljant idee. Ik vond het indrukwekkend om te zien hoe dus Armin op zoek gaat naar zijn ''zoon's'' biologische vader. En dan de schok om uit te vinden dat zijn eigen vader de biologische vader is. De karakters vind ik leuk bedacht. Ook goed dat er niet teveel belangrijke hoofdpersonages zijn. Anders wil een verhaal wel eens onduidelijk zijn, maar dit was hier niet het geval. Het ging om Armin en de rest draaide daar om heen. Dit maakt het voor de een misschien een beetje vervelend en jammer omdat je dan veel meer personages leest en van iedereen evenveel achtergrond informatie krijgt. Hij had bijvoorbeeld iets meer kunnen vertellen over Monika en over het leven van Bo als jongen die de puberteit in gaat. Maar hij houdt het bij Armin.
De schrijfstijl vond ik goed. Het is goed te lezen. Behalve dan als hij die wetenschappelijke termen begint te benoemen.

Je kunt dit boek met heel een aantal films en boeken vergelijken, aangezien het thema's bevat die meerdere malen worden gebruikt. De passievrucht kun je linken aan de film met de zelfde naam: De passievrucht, dit is een verfilming van het boek. Ook kun je het een beetje linken aan de film: Kill Bill, hier gaat ''the bride'' ook een lijstje af. Alleen zij vermoordt deze personen i.p.v. Hen te ondervragen.

3,0
Aardig boek, viel me best mee. Glastra van Loon weet constant te boeien, en het thema is dan ook best intrigerend. Ontroerende passages worden afgewisseld met luchtige humor, en alles in een vlotte en pakkende schrijfstijl. Hoewel het einde enigszins ongeloofwaardig mag heten, was het toch boeiend .
Uiteindelijk mist het alleen aan diepgang, omdat het eerder een bepaalde moraal predikt dan bezint of reflecteert, wat me meestal wat meer aanspreekt. Maar nogmaals, ik had erger verwacht.

avatar van Rudi S
2,5
Het plot komt gezien het verloop vh verhaal niet bepaald geloofwaardig over.
De karakters en dialogen zijn dan ook nog niet echt groots, je zit echt te wachten op een mooi moment.
Helaas

Gast
geplaatst: vandaag om 06:04 uur

geplaatst: vandaag om 06:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.