menu

Winesburg, Ohio: A Group of Tales of Ohio Small Town Life - Sherwood Anderson (1919)

Alternatieve titel: Winesburg, Ohio

mijn stem
4,18 (11)
11 stemmen

Engels
Verhalenbundel
Sociaal

303 pagina's
Eerste druk: B.W. Huebsch, New York (Verenigde Staten)

Een cyclus van korte, impressionistische schetsen van het leven in een vlekje op de kaart van small-town America. De verbindende factor van alle verhalen is de jonge verslaggever George Willard van de Winesburg Eagle, het plaatselijke sufferdje, die droomt van een gouden toekomst als schrijver. Tot die tijd praat hij met zijn dorpsgenoten en hoort hun vaak droevige geschiedenissen aan.

zoeken in:
avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
Zojuist is in de Amerikaanse Bibliotheek van Van Oorschot in een nieuwe vertaling van Nele Ysebaert verschenen. In deze contreien is het boek een relatief onbekend werk maar in eigen land wordt de schrijver gezien als een sleutelfiguur in de Amerikaanse letteren en geldt de verhalenbundel als een klassieker. Hemingway, Faulkner, Cheever erkenden hem als literaire leermeester en schrijvers zoals Salinger, McCullers en Philip Roth lieten zich door zijn werk inspireren.

avatar van Theunis
5,0
Prachtige verhalenbundel van een kleine gemeenschap in Ohio. De meeste verhalen zijn rond de tien pagina's en tonen de hoofdpersoon op een doorslaggevend moment in hun leven. Veel verhalen raken aan de eenzaamheid. Veel hoofdpersonen zijn zonderlingen. De verhalen zijn steevast ijzersterk geschreven. Een boek die in de collectie van een liefhebber van korte verhalen niet mag ontbreken.

avatar van mjk87
3,5
Zowel een verhalenbundel, alsook een roman. Dat komt omdat de verhalen allemaal niet alleen een centraal thema hebben, maar ook de plaats en tijd zijn gelijk en personen uit de verhalen komen ook in andere verhalen rond. Dit is gewoon een sfeerschets van een dorp en haar bewoners waarbij in elk verhaal (of hoofdstuk, zo je wil) er 1 of 2 vooral worden gevolgd. Het knappe is dat er zo een beeld wordt geschetst maar ook dat de losse verhalen prima los van de andere gelezen kunnen worden. Sowieso een goed en sterk boek. Het is echter wel dat lang niet elk verhaal even leuk is. Zeker een derde van de verhalen ontaardt te veel in nikserigheid, iets dat ik bij films goed kan hebben (de films van een Hou zijn een goed voorbeeld) maar in boeken vind ik dit niet werken. Veel beter is Anderson waar de verhalen minder schetsmatig zijn maar waar toch een klein of groter verhaal wordt verteld, want als verteller slaagt hij wel. Alleen die verhalen die minder boeiend zijn wegen wel zwaar omdat die mij steeds uit het boek haalden en die pagina's waren ploeteren. 3,5*.

avatar van Pleun
4,0
I don't know what I shall do. I just want to go away and look at people and think.

Door het lezen van achtergrondinformatie over Raymond Carver kwam ik terecht bij Winesburg Ohio. Bij ons tamelijk onbekend maar in de Amerikaanse literatuur kennelijk een klassieker.

Net als van de verhalen van Carver heb ik ook van de verhalen van Sherwood Anderson goed kunnen genieten. Als je bedenkt dat ze meer dan honderd jaar geleden zijn geschreven, maken ze een enorm frisse indruk.

Dat sommige verhalen in 'nikserigheid' verzanden daar ben ik het niet mee eens. Ieder verhaal heeft in meer of mindere mate wel iets te zeggen. Verder vind ik de personages ook niet bijzonder excentriek. Het knappe van deze auteur is dat hij zich inleeft in de gedachtenwereld van een stel op het oog onbetekenende mensen, die weinig spannends beleven in het kleine dorp Winesburg. Maar in hun gedachten en uitspraken worden flarden zichtbaar, en die flarden gaan over het leven zelf. Een steeds terugkerend thema is bijvoorbeeld eenzaamheid en het onvermogen om dat zelf te veranderen. Kennelijk is dit een thema dat een eeuw geleden ook al relevant was.

De reden dat ik de personages niet overdreven excentriek vind, is dat ik de indruk heb dat wanneer je van de 'onbenullige' mensen om je heen, in je buurtje, werk of familie, de gedachten zou kennen en opschrijven, je minstens even excentrieke personages krijgt als die in Winesburg Ohio. Kortom, we zijn allemaal een beetje gek, bijzonder of wijs, meestal kunnen we dat alleen goed verbergen achter het alledaagse masker. En soms is de kunst ook om juist in het alledaagse en onbenullige, het bijzondere te zien.

Wat ik tot slot knap vind van een schrijver zoals Anderson, is dat hij je in korte tijd een verhaal weet in te zuigen met een paar rake zinnen. Daardoor is het niet moeilijk om steeds weer aan een nieuw verhaal te beginnen. Je leest een paar zinnen en *poef* je wordt weer gepakt.

Anderson heeft nog andere verhalenbundels op zijn naam staan, maar die zijn bijna niet gelezen zag ik op Goodreads. Dat vind ik dan weer gek. Toch eens kijken of er verschil in kwaliteit valt te bespeuren.

4*

Gast
geplaatst: vandaag om 03:39 uur

geplaatst: vandaag om 03:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.