menu

Into the Wild - Jon Krakauer (1996)

Alternatieve titel: De Wildernis In

mijn stem
3,67 (59)
59 stemmen

Engels
Waargebeurd / Biografie

224 pagina's
Eerste druk: Villard, New York (Verenigde Staten)

In dit boek beschrijft journalist en klimmer Jon Krakauer het relaas van de 24-jarige Chris McCandless. Het lichaam van Chris werd in de zomer van 1992 gevonden in een oude bus midden in de wildernis van Alaska. Rondom zijn dood waren er nog al wat vragen, vooral omdat Chris in april van dat jaar zelf er voor had gekozen om de wildernis in te trekken met niet veel meer dan een geweer en een zak rijst. Krakauer beschrijft de tocht van Chris en bezoekt de mensen en plaatsen die hij aandeed tijdens zijn reis. Zo vormt hij beetje bij beetje een beeld van wat Chris allemaal doormaakte en hoe hij uiteindelijk belandde in de oude bus in de wildernis.

zoeken in:
3,0
Interessant onderwerp (daarom het boek gelezen). De schrijver weidt soms wel iets te ver uit, waardoor het boek enkele saaiere passages kent.
Voor het overige een degelijk boek , 3 sterren

lauradance
de schrijver is bij vlagen heel erg langdradig, ook vertelt hij veel over zijn eigen belevenissen terwijl ik dingen wil lezen over chris.
maar al met al is het een heel interessant verhaal.

avatar van DvonGeem
3,5
Erg goed verfilmd.

avatar van Jolienepientje
2,5
Ik had eigenlijk verwacht een soort waargebeurd verhaal in fictie-vorm te lezen. In plaats daarvan was het meer een verslag van het onderzoek van Krakauer met persoonlijke toevoegingen. Het was een soort documentaire in boekvorm. Ik vond het boek te dik voor het verhaal, dat je na een paar hoofdstukken wel kent eigenlijk, het was dus naar mijn mening te uitgebreid. Daarom werd het nogal langdradig op een gegeven moment.
Toch heeft Krakauer goed werk geleverd, Hij heeft alle aspecten van het onderwerp belicht, waardoor het dus zo uitgebreid werd. Hij heeft veel getuigen gesproken en heeft zelf ook de laatste fatale tocht van McCandles gemaakt om de geest van de jongen proberen te begrijpen. Hij vergeleek McCandles veel met andere avonturiers om overeenkomsten te vinden. Hij stond wel duidelijk aan de kant van McCandles, want hij weerlegde alle argumenten van zijn tegenstanders.
Toch geef ik net geen voldoende, omdat het boek mij op een gegeven moment toch te lang duurde en mij dus niet goed meer kon boeien.

avatar van psyche
psyche (crew)
DvonGeem schreef:
Erg goed verfilmd.


Ik heb de film onlangs gekocht maar nog niet gekeken. Als ik de berichten zo lees vraag ik me af of de verfilming béter is dan het boek (rondom de gebeurtenissen).

avatar van Nicolage Rico
Aan het gemiddelde te zien is de film een heel stuk beter. Volgens mij is het verhaal ook bekend geworden door de film.

4,0
Leuk verslag van de schrijver.
Mooie stukken tekst, aan het begin van elk hoofdstuk.
Het is inderdaad geen fictievorm, maar dat stoorde mij helemaal niet.
De film is logischerwijs anders, omdat het een verhaal is en geen documentaire. Dat is leuker om naar te kijken inderdaad. Maar daarom maakt dat het boek niet minder goed!

3,5
Ook bij mij is het lezen van dit boek vooral uit interesse na het bekijken van de film. Het was dan ook een ontnuchtering om na een paar bladzijden te merken dat dit boek verdomd veel weg heeft van een documentaire, en niet zozeer een verhaal zoals in de film.
Dat zijnde, moest ik gewoon even de knop omdraaien en verder lezen, en dan blijkt het toch wel enorm interessant te wezen.

Het boek draait voor een groot deel wel om Chris McCandless, maar het is vooral de zoektocht van Jon Krakauer náár het leven en verhaal van McCandless dat wordt weergegeven in het boek. Dat zorgt ervoor dat er eigenlijk meerdere interessante 'tramps' aan bod komen die een interessante geschiedenis hebben, wat het hele totaalplaatje rond de filosofie en gedachtegang van McCandless vervolledigt.

Wat absoluut ook een pluspunt is, zijn de fragmenten uit boeken die een inspiratiebron vormden voor McCandless aan het begin van elk hoofdstuk.


4,5
Subliem geschreven, een ware documentaire in boekvorm. Krakauer is kritisch, maar blijft proberen om McCandless te begrijpen. Niet te vergelijken met de film.

4,5
De film is meer vanuit een romantisch oogpunt geschreven, de scherpe randjes zijn er wat vanaf.

Het boek daarentegen gaat verder, hij schrijft ook over andere avonturiers, het plaatst alles beetje in een ander ooghoek. Was hij beter voorbereid, had hij dit overleefd en was hij nu niet bekend. Gewoon een van de zovele jeugdige avonturiers.Maar ik denk dat de conclusie wel hetzelfde is; Volg je dromen. Chris volgde zijn dromen, en alleen daarvoor moet je al bewondering hebben.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:59 uur

geplaatst: vandaag om 08:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.