menu

Wij en Ik - Saskia De Coster (2013)

mijn stem
3,32 (14)
14 stemmen

Nederlands
Psychologisch

420 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

In een Vlaamse verkaveling, boven op een berg, woont de familie Vandersanden. De neurotische, aristocratische Mieke kamt haar tapijten en houdt intussen haar gezin en haar buren nauwlettend in de gaten. Haar echtgenoot, de selfmade man Stefaan, maakt carrière in een door schandalen geplaagd farmaceutisch bedrijf. Dochter Sarah, overbeschermd en benieuwd naar het echte leven, zoekt haar eigen weg met de middelen van haar generatie. Maar zal ook zij ten prooi vallen aan het grote familiegeheim, of kan zij in haar eentje een oud patroon doorbreken?

zoeken in:

vanmiddag gekocht..

avatar van liv2
3,5
Saskia De Coster kan schrijven, dat zeker, maar deze familiekroniek/zedenschets schiet alle kanten op. Losse verhaallijnen worden soms abrupt afgebroken en nooit meer opgepikt, de tics van de moeder in haar peperdure villa op 'de berg' worden tot in den treure herhaald en herhaald. De vader is een bordkartonnen personage en dochter Sarah, die laat je al helemaal koud vanwege vreselijk ongeloofwaardig.

Saskia De Coster zegt zelf: Echt ontsnappen aan de verstikkende greep van genen en gezin, dat kunnen wij niet
Inderdaad, maar dat wist mijn kleine teen al lang, daar heb je dit boek niet voor nodig. Voor mij een teleurstelling want ik had hoge verwachtingen van dit , toch wel erg over-gehypte, boek.

En als laatste, het mocht wel wat minder met de quotes van bekende vrienden-schrijvers, die dit boek werkelijk de hemel inprijzen, op de cover. Beetje irritant vond ik.

avatar van Freud
2,5
Vlot lezend boek met een interessant thema, maar weinig boeiend noch overtuigend uitgewerkt. De personages zou je misschien wel kunnen tegenkomen in een dure Vlaamse verkaveling, maar dat neemt niet weg dat ze wel heel gemakkelijk worden getypeerd. Naarmate het boek vordert, krijgen ze wel enige (interessante) diepgang, maar dat wordt op het einde weer weggevaagd, zonde. Het verhaal zelf stelt weinig voor, alles hangt van de personages af - vandaar dus mijn nipt voldoende. Een nogal zoutloos boek, dat wel ontspannend wegleest en hier en daar een vraag durft oproepen, maar verder dan dat gaat het niet. Vlaanderen zou dit soort romans moeten ontgroeien, kliche klaagzangen over de afgestomptheid en kleinburgerlijkheid van de Vlaming vind ik al even afgezaagd als de talloze romans over de marginale dorps- en plattelandsbewoners. Diepzinnige gedachten of mooie formuleringen vind je in dit boek niet terug, veel fantasie evenmin - waarom het boek dan gelezen dient te worden, weet ik niet. Om de werkelijkheid in twee dimensies beschreven te zien, lees ik wel de krant... Maar ik heb me niet verveeld, en de nevenpersonages hebben me wel geamuseerd. Dus een 2,5 - herexamens net vermeden, maar volgend jaar toch een serieus tandje bijsteken!


avatar van Lalage
3,5
Door een beetje te overdrijven, weet de schrijver de vinger te leggen op de zere plek van velen in deze maatschappij. Het gebrek aan zingeving ligt ook onder dit verhaal. Het is triest en herkenbaar.

Wij en ik – Saskia de Coster | Lalagè leest - lalageleest.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 17:37 uur

geplaatst: vandaag om 17:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.