menu

De Expat - Patricia Snel (2013)

mijn stem
2,38 (4)
4 stemmen

Nederlands
Thriller

240 pagina's
Eerste druk: Mistral, Amsterdam (Nederland)

Julia leidt samen met haar man Paul een luxe expatleven in het dynamische Singapore. Paul gaat steeds meer op in zijn werk en het lukt Julia maar niet haar eigen carrière weer op te pakken. Wanneer Julia betrokken raakt bij de geheimen van haar nieuwe, excentrieke overbuurman Dave en zijn maid op verdachte wijze om het leven komt, gaat ze op onderzoek uit. Julia komt erachter dat Dave niet de enige is die dingen voor haar verzwijgt.

zoeken in:
avatar van mjk87
2,0
Nu kijk ik bij de term ´literaire thriller´ altijd een beetje uit, ook zeker als dit door een vrouw is geschreven. Maar goed, ik had behoefte aan iets eenvoudigs en Singapore is gewoon een fijne stad dus wellicht viel het mee. Tevens stond er een nette recensie in NRC, dus puur slecht of een chick-lit zou dit wel niet zijn.

En het begint nochthans niet slecht, met een aardige lange introductie in de leefwereld van de expats en een vrouw die zich ongelukkig voelt. Dit is tot aan de helft van het boek, en hoewel Snel niet de talenten van Tolstoj heeft - ze moet iets te vaak uitleg geven bij de gevoelens van Julia- is het toch best genietbaar. Je merkt dat ze zelf woont in Singapore en zelf ook een expat is, met de feestjes, het zwembad en haar kritiek in het boek, en dat ze duidelijk een onderwerp aan de kaak wil stellen is ook snel helder.
En natuurlijk, dit had een grote sociale schets kunnen (en misschien wel moeten) worden, maar Snel kiest voor een thriller. En halverwege wordt het boek ineens volledig plotgedreven en is enkel nog de vraag hoe de afloop is en of alle lijntjes samenvallen. Het wordt echter nooit heel spannend en het einde valt wat tegen, dus als thriller valt dit tegen. En na de laatste bladzijde ben je het alweer vergeten.

Nu kan dit wel een prima film worden. Hou het tempo bewust traag, herschrijf de dialogen (die zijn soms tenenkrommend slecht en simpel) en bewerkt het einde. Dan krijg je een prima Singapore-noir. Nu 2,5* en een halfje eraf voor het constant noemen van de iPhone, Facebook, Marktplaats en al die vluchtigheden. Dus 2,0*

Gast
geplaatst: vandaag om 08:50 uur

geplaatst: vandaag om 08:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.