menu

Spillover: Animal Infections and the Next Human Pandemic - David Quammen (2012)

Alternatieve titels: Van Dier naar Mens: Over de Opkomst van Levensbedreigende Infectieziektes | Zoƶnose: Hoe Dodelijke Ziekten van Dier naar Mens Overspringen

mijn stem
4,33 (6)
6 stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur

592 pagina's
Eerste druk: W.W. Norton & Co, New York (Verenigde Staten)

De opkomst van vreemde nieuwe ziekten is een schrikwekkend probleem dat alleen maar erger lijkt te worden. Dankzij de luchtvaart dreigt iets als SARS of de Mexicaanse griep gauw uit te lopen op een wereldwijde pandemie. Ziekten als vogelgriep, ebola, hiv, en in ons eigen land Q-koorts, hebben één ding gemeen: ze zijn afkomstig van in het wild levende dieren en worden op mensen overgebracht via een proces dat spillover wordt genoemd: ''soortoverschrijdende overdracht''. Maar bij veel ziekten blijft de bron zo onvindbaar – en dus onbeheersbaar. In 'Van dier naar mens' neemt David Quammen de lezer mee op een speurtocht naar de verwekkers van deze ziekten. Hij doet verslag van avontuurlijke onderzoeken in het veld – vleermuizen vangen in China, gorilla’s op de voet volgen in Congo – met de voornaamste deskundigen op het gebied van infectieziekten. En hij beantwoordt de vraag: wat zou de volgende grote ziekte kunnen zijn?

zoeken in:
avatar van Bruno_6
4,5
Uitgeverij Atlas Contact speelt handig in op de huidige epidemie, door de vertaling van dit werk opnieuw uit te brengen. Ditmaal gebeurt dat wel onder een andere titel, namelijk 'Zoönose:
Hoe dodelijke ziekten van dier naar mens overspringen'.

avatar van Bruno_6
4,5
Ik was aanvankelijk sceptisch over dit boek. Naar aanleiding van de coronacrisis werd dit boek opnieuw in het Nederlands uitgebracht en mijn cynische zelf zag hier in eerste instantie vooral een handige zet van de uitgever in.

Tegelijk was ik ook geïntrigeerd. Ik las eerder al een ander werk van David Quammen, het meer dan leesbare 'Monster van God' en ik ben de laatste jaren stilaan enorm gefascineerd geraakt door natuurwetenschappen.

Als leek vind ik dit boek een zeer verhelderende inleiding over virussen. Hoewel het boek al in 2012 verscheen, is het in de actuele context akelig actueel, zeker wanneer David Quammen speculeert over 'The Next Big One', het volgende virus dat ons als mensheid zal teisteren.

Wat hebben we geleerd: Virussen verspreiden zichzelf niet. Wij, de mens, zoeken ze zelf op. Omdat wij als soort met grofweg 7 miljard individuen over de hele aardbol verspreid zijn, maar tegelijk toch onderling verbonden zijn, zijn wij een ideale gastheer voor een virus.

Gelukkig heeft het gedrag van een individu veel effect op de kans tot een nieuwe pandemie. Om de kans zo klein mogelijk te houden zouden we:

- de bevolkingsaangroei moeten beperken;
- de consumptie van (met antibiotica volgestopte) dieren moeten beperken;
- minder reizen en zeker niet op een vliegtuig stappen wanneer je ziek bent;
- stoppen met ons een weg te hakken over de hele planeet.

avatar van Pleun
5,0
Heb dit boek in augustus gelezen (Spillover, de Engelse editie) en ben het eens met Bruno. Erg actueel en bijzonder boeiend. Soms is non-fictie minstens even spannend als fictie. De speurtocht naar de oorsprong van Ebola en Aids vond ik bijvoorbeeld erg interessant.

Ik vind David Quammen een goede schrijver en de research die hij heeft gedaan is immens. Het was mijn 2e boek van Quammen, die ook schrijft voor o.a. National Geographic. Mijn kennismaking was The Song of the Dodo, ooit op de gok gekocht in de uitverkoop en ook een erg goed boek. Monsters of God staat nog op de lijst.

avatar van Lalage
3,5
De schrijfstijl is erg gedetailleerd. David Quammen legt de ingewikkelde materie helder uit. Maar de meeste woorden besteedt hij aan wat hij allemaal meemaakt op de plekken waar virussen oversprongen van dieren naar mensen. Het is duidelijk te merken dat het uit het Engels vertaald is, met lange zinnen die niet altijd lekker lopen en regelmatig een anglicisme.

Lees meer op Zoönose: hoe dodelijke ziekten van dier naar mens overspringen | Lalagè leest - lalageleest.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 22:43 uur

geplaatst: vandaag om 22:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.