menu

Wonder - R.J. Palacio (2012)

mijn stem
4,50 (7)
7 stemmen

Engels
Psychologisch

352 pagina's
Eerste druk: Knopf, New York (Verenigde Staten)

Auggie Pullman is geboren met een gezichtsafwijking, en ook na veel operaties ziet hij er nog heel ongewoon uit. Hij doet zijn best niet op te vallen, maar mensen schrikken als ze hem zien, en ze staren of kijken weg. Als hij tien is gaat hij voor het eerst naar een gewone school. Auggie is bang dat hij niet geaccepteerd zal worden, en hij krijgt gelijk. Zijn klasgenoten negeren hem en sommigen beginnen hem te pesten. Maar er is één meisje dat zich niet door Auggies uiterlijk laat afschrikken...

zoeken in:
avatar van Bibi23
Dit lijkt me echt een prachtig boek. Deze wil ik zeker nog lezen. Leuk is dat de uitgever het boek op twee manieren heeft uitgegeven: voor volwassenen en voor kinderen. Ik weet niet of het verhaal verschilt in hoe het is geschreven. Ze hebben beiden hetzelfde aantal pagina's.

Sharon
Wonder is een inspirerend boek over familie, vriendschap en liefde.
Augustus Pullman is door een genetische afwijking geboren met een misvormd gezicht. In zijn eerste jaren is hij heel erg beschermd opgevoed. Zijn zus Via heeft het regelmatig moeilijk met zijn onvolmaaktheden. Ze houdt van hem, maar zou het liefst een ‘normaal’ broertje willen hebben. Door zijn vele operaties en extra zorg die hij nodig had, kreeg zij weleens niet de liefde en aandacht waar ze recht op heeft.

In dit boek gaat August voor het eerst naar school.
Zoals hij al gemerkt had, schrikken veel mensen/kinderen van zijn uiterlijk. Weten ze zich geen houding te geven en wordt hij het middelpunt van pesterijen, meestal achter zijn rug om. Het boek bestaat uit korte hoofdstukken en wordt belicht vanuit verschillende verhaallijnen. Zo lees je hoe het voor andere mensen is om met Auggie te leven. Op school zijn er enkele dappere kinderen die door zijn uiterlijk heen kunnen kijken en hem zien als een vriendelijk en grappig jongetje. Toch zorgt vrienden zijn met Auggie soms ook voor lastige situaties. Op school doet Auggie het goed. Hij haalt uitmuntende cijfers en weet zich goed staande te houden. Natuurlijk is dat lang niet altijd makkelijk, maar hij weet dat hij ten alle tijden terug kan vallen op zijn liefdevolle ouders, zus en hond Daisy. Langzaamaan beginnen andere kinderen te wennen aan zijn uiterlijk en wordt hij meer en meer één van hun.

Een aangrijpend en hoopvol boek. Een boek die door iedereen gelezen zou moeten worden, want kan jij door je vooroordelen heen kijken?

glimmerman270
Auggie is geboren met een mismaakt gezicht en moet het opnemen tegen veel vooroordelen....maar bovenal zijn er de pesters.
Zijn liefde vindt hij bij zijn warme familie: zus 'Via', zijn lieve hond, en zijn nóg lievere ouders die hem altijd steunen.
Als Auggie later voor het eerst naar school gaat en wordt gepest, krijgt hij bijval van enkele dappere klas (school) genoten.

Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende verhaallijnen, namelijk: zijn zus, Jack, Summer, Miranda, en Justin. Op deze manier lees je bijvoorbeeld hoe het is om een broertje als Auggie te hebben en het gevaar dat je als zus aandacht tekort krijgt. Maar ook dat de mensen om de Pullman's heen maar al te graag in hun gezin bivakeren. Het is namelijk één en al liefde voor elkaar. Iets wat sommige mensen juist wel eens tekort komen.

Uiteindelijk weet Auggie de pesters te overleven, en weet hij de vele klasgenoten voor zich te winnen. Ze kijken verder dan zijn buitenkant en zien een liefdevol en vriendelijk persoon. Zo zie je maar weer: liefde en vriendelijkheid overwint uiteindelijk áltijd!

Gast
geplaatst: vandaag om 00:03 uur

geplaatst: vandaag om 00:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.