menu

An American Tragedy - Theodore Dreiser (1925)

Alternatieve titel: Een Amerikaanse Tragedie

mijn stem
4,17 (6)
6 stemmen

Engels
Psychologisch / Sociaal

880 pagina's
Eerste druk: Boni & Liveright, New York (Verenigde Staten)

De tragedie van een eerzuchtig en materialistisch mensenleven, dat de vrucht was van een eerzuchtige en materialistische maatschappij, dat is de essentie van deze roman. Clyde Griffiths komt uit een armoedig gezin, maar weet zich te onttrekken aan de vernedering van de armoede. Iedere mogelijkheid die hem aangeboden wordt een stapje hoger op de maatschappelijke ladder te komen wordt door hem benut. 'Een Amerikaanse tragedie' is een natuurgetrouwe schets van wat toen nog 'The American Way of Life' werd genoemd.

zoeken in:
4,5
Aca
Wat vreemd dat deze klassieker hier zo weinig stemmen heeft gehad. Het is namelijk een geweldig boek van Dreiser, dat een minutieuze kijk biedt in de gedachtenwereld van een moordenaar. Dreiser heeft een prettige stijl, je zou kunnen spreken van een literaire documentaire over de persoon Clyde Griffiths. De lezer leert Clyde namelijk heel goed kennen, van zijn jeugd tot zijn noodlottige einde, zijn overwegingen, angsten, dromen, en ondanks zijn misdaad is hij geen onsympathiek karakter. De opbouw maar ook de afwikkeling, de rechtzaak (American tragedy is wellicht de eerste literaire courtroom drama) en zijn tijd in de dodencel, het is een pageturner, boeiend tot de laatste bladzijde.

Synopsis geeft trouwens al veel van de plot weg, en ook zou ik de lezer aanraden de Introduction pas op het laatst te lezen, aangezien zoals zo vaak, er (te) veel wordt verklapt- schrijvers van dergelijke teksten lijken altijd te denken dat iedereen het boek al in grote lijnen kent.

avatar van liv2
Aca

Plotomschrijving aangepast, bedankt voor je correctie.

avatar van manonvandebron
4,5
Met meer dan achthonderd pagina's, lange zinnen en een breedvoerige stijl is dit wellicht wat men een Great American Novel noemt. Het is een kluif, maar het loont de moeite. Je raakt meegesleept door het verhaal van Clyde, een jongeman die opgroeit in een arm gezin van rondtrekkende predikers maar vooruit wil komen in de wereld. Het zou een voorbeeld van een American Dream kunnen zijn, maar in plaats daarvan wordt het een Amerikaanse tragedie. Clyde slaagt er ten dele in aan z'n arme milieu te ontsnappen, maar komt in een soort niemandsland terecht, want in het rijkere milieu wordt hij met achterdocht bekeken.

De twee vrouwen met wie hij in het tweede deel verkering krijgt, vertegenwoordigen de twee milieus waartussen hij schippert. Ronda is een arme boerendochter; Sondra een rijkeluisdochter. Clyde neemt foute beslissingen die tot z'n eigen ondergang zullen leiden. De vraag wat hij had moeten doen, valt niet zo makkelijk te beantwoorden. Met een cursus boekhouden had hij zich misschien geleidelijk op kunnen werken binnen het textielbedrijf van z'n rijke oom, maar hij is nauwelijks naar school geweest.

In het derde deel volgt een uitgebreide rechtszaak, die vooral draait rond de vraag of Clyde moedwillig gehandeld heeft. Dreiser heeft zich grondig gedocumenteerd met informatie over echte rechtszaken. Ik zie wel wat invloed van Dostojevski, met name in de valse retoriek van de juristen en het gewetensconflict van de protagonist.

Het vertelstandpunt is soms afstandelijk en objectief, zoals in het begin. Veel gebeurtenissen worden echter subjectief vanuit Clydes belevenis verteld. Dan gaat het minder om de feiten op zich, maar om hoe hij ze beleeft. Daardoor ga je met hem meeleven, ook al ben je het vaak oneens met z'n handelingen. Met deze diepgaande uitwerking van de psychologische, sociale en juridische facetten kan deze roman bij het betere Amerikaanse werk uit deze periode gerekend worden.

avatar van Jean Rene
5,0
Meeslepend verhaal, echt indrukwekkend. De hoofdpersoon Clyde komt, ondanks zijn misdadige handelingen, absoluut niet onsympathiek over. Zijn gedrag wordt begrijpelijk en je kunt je helemaal inleven in zijn situatie.
Het boek is in 1931 verfilmd met in de hoofdrol Phillips Holmes. Deze film is natuurlijk een zeer verkorte versie van het boek, maar ook indrukwekkend.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:30 uur

geplaatst: vandaag om 09:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.