menu

Daniël in de Vallei - Jan Siebelink (2013)

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Nederlands
Psychologisch

304 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Hoofdpersoon Daniël, een psychisch labiele geschiedenisstudent van een jaar of twintig die als manusje van alles op middelbare school De vallei ergens op de Veluwe werkt, hoopt dat God met hem grootse plannen heeft. Hij gelooft dat zijn vader, een overleden tuinder uit Velp, door God was uitverkoren. Zo’n status streeft ook hij na, hij wil door God gezien worden, maar tegelijkertijd droomt hij van een ‘zondig leven’, waar het uit angst voor de Here maar niet van wil komen. Zijn waarnemingen noteert hij nauwgezet in een dagboek, waarvan Daniël in de vallei de weerslag vormt.

zoeken in:
avatar van liv2
Daniël in de vallei is Siebelinks eerste en nooit eerder gepubliceerde roman. Alle obsessies en motieven uit het oeuvre van Jan Siebelink zijn al expliciet aanwezig.

avatar van eRCee
Dit boek zal wel niet voor niets geweigerd zijn destijds, zie de recensie in het NRC, waarin de roman volledig gekraakt wordt.

Fragmentje, omdat ik het er zonder één letter van dit boek te hebben gelezen al volkomen mee eens ben:
[...] het overladen oerboek bevat zelfs blauwdrukken van alle romans en verhalen die Siebelink ooit heeft geschreven en dat is precies wat het vrijwel onleesbaar maakt. Juist ook voor mensen die zijn oeuvre kennen: wéér die kwekerij in Velp, nog eens dat verschrikkelijke Marnix College in Ede, opnieuw die verdorven rokende vrouwen, overspelige leraren en de schijnheilige tuinderzoon die uit angst voor hel en verdoemenis alles wat God verboden heeft stiekem doet.

avatar van Arjen
Ik vroeg me al af hoelang Siebelink zichzelf mocht blijven plagiëren voordat hij hierop eens afgerekend zou worden door de critici. Blijkt nu dus eindelijk het geval te zijn.
(Hoewel dit natuurlijk zijn zogenaamde oerboek is, en derhalve eigenlijk niet afgerekend mag worden op hetgeen hij later nog geschreven heeft.)

Voor mij heeft Siebelink slechts één relevant boek geschreven en dat is De overkant van de rivier. Alle overige boeken zijn variaties op dezelfde thema's en daardoor overbodig.

Arjen,ik denk dat je de spijker op zijn kop slaat.. Siebelink kan goed schrijven,maar heeft maar een paar thema's (leraar ,jeugd vader en moeder,de man/winkelier die geld op de grond gooit vlak voor de neus van zijn vader en de godsdienstwaanzinnigen. Wie de 'De Overkant van de Rivier' leest heeft gelijk al zijn boeken gelezen en zal zeggen; "een mooi verhaal van een goede schrijver."

Gast
geplaatst: vandaag om 05:40 uur

geplaatst: vandaag om 05:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.