menu

The Complete Poems - Anne Sexton (1981)

mijn stem
5,00 (1)
1 stem

Engels
Gedichtenbundel
Psychologisch

622 pagina's
Eerste druk: Houghton Mifflin, Boston (Verenigde Staten)

Vanuit de vreugde en pijn van haar eigen ervaringen, vertellen de ouderwetse gedichten van Sexton waarheden over de innerlijke levens van mannen en vrouwen. Dit boek bestaat uit Sexton's tien uitgaves van gedichtenbundels, aangevuld met acht niet eerder uitgebrachte gedichten van haar laatste jaren.

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
5,0
Deze verzameling dichtbundels heeft jarenlang in mijn kast staan pronken. Hij was eigenlijk niet van mezelf, maar eigendom van de bibliotheek van Rotterdam, waar ik het geleend had toen ik midden jaren negentig in de havenstad woonde. Maar toen verhuisde ik op stel en sprong weer naar Brabant, Breda, en ben ik door alle rompslomp glad vergeten dat boek terug te brengen. Niet dat ik daar heel erg mee in m'n maag zat, want dit boek was voor mij zo ongeveer wat de bijbel is voor een non; iedere dag las ik er wel iets uit, nooit van voren naar achteren, ik sloeg het gewoon ergens open.
Jaren daarna heb ik het met pijn in mijn hart uit pure geldnood moeten verkopen aan De Slegte, voor een paar luttele centen. Nu heeft er dus iemand in Nederland zonder dat te weten een boek van de bibliotheek in zijn of haar bezit dat in 1994 al terug had moeten zijn. Nog niet zo lang geleden kreeg ik het boek weer cadeau van iemand en dat voelde alsof ik een oude vriendin terug had.

Anne Sexton schrijft over liefde, verlies, gekte, de dood, de relatie tussen vader en dochter, haar vrouw-zijn. Het is heel autobiografisch allemaal. In met name haar laatste gedichten voert religie de boventoon en zijn de Engelen, Maria en Jezus prominent aanwezig. Anne Sexton legt haar ziel bloot. Haar werk wordt gerekend tot de 'confessionele poëzie'.
Bekend is dat ze in de jaren vijftig, ze had nog geen gedicht uitgebracht, haar psychiater wat van haar werk liet lezen en die reageerde stomverbaasd en vertelde haar: "God is in your typewriter."

In de dichtbundel 45 Mercy Street (1976), onder de titel Beastiary U.S.A., staan prachtige gedichten over dieren: Porcupine, Star-Nosed Mole, Snake, Cockroach, June Bug.... Het volgende uit Earth Worm is zo typisch Anne Sexton:

But what I want to know is why when small boys
dig you up for curiousity and cut you in half
why each half lives and crawls away as if whole.
Have you no beginning and end? Which heart is
the real one? Which eye the seer? Why
is it in the infinite plan that you would
be severed and rise from the dead like a gargoyle
with two heads?

Gast
geplaatst: vandaag om 12:40 uur

geplaatst: vandaag om 12:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.