menu

De Afvallige - Jan van Aken (2013)

mijn stem
3,22 (9)
9 stemmen

Nederlands
Historisch

608 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

Het jaar is 376 na Christus. Uit de onmetelijke Aziatische steppen nadert groot onheil: tienduizenden Goten steken in paniek de Donau over en vragen asiel aan in het Romeinse Rijk. Een orakel wijst de wijnhandelaar Swintharik aan als degene die de crisis kan oplossen en velen gaan naar hem op zoek, ieder met een ander motief. In het ruïneveld buiten Damascus overdenkt Swintharik op een pilaar zijn leven. Als hij beseft dat hij gezocht wordt, slaat hij ijlings op de vlucht. Is hij het slachtoffer van een complot dat het hele Romeinse Rijk bedreigt? En wat was zijn rol bij de moord op de afvallige keizer Julianus?

zoeken in:
Cryptopsy
Dit boek ga ik sowieso direct kopen als het uitkomt!

Cryptopsy
Een moeilijk boek om te beoordelen. Ik heb alles van Jan van Aken gelezen en met name 'De Valse Dageraad' vond ik echt te fantastisch voor woorden. Toen 'De Afvallige' uitkwam heb ik dan ook geen dag gewacht met een bezoek aan de boekhandel.

Om vervolgens maanden te doen over het uitlezen van het boek. Enerzijds is het een geweldig boek en kan ik niet zeggen dat er ook maar iets was wat me stoorde of tegenviel, anderzijds... Tja, het is toch vreemd dat ik er zo lang over gedaan heb.

Het boek is tamelijk complex van opbouw. Het verhaal wordt vanuit verschillende personen verteld en daarnaast springen we ook heen en weer qua tijd (tussen jeugd en heden van de hoofdpersonen). Misschien is het deze complexe opbouw die zorgt dat het eigenlijk wel nodig is dat je het boek in een korte tijd uitleest. Door omstandigheden las ik telkens kleine stukjes en dan kom je er gewoon niet lekker in.

Het merkwaardige is dat ik van vrienden die dit boek ook lazen, een soortgelijk verhaal hoorde. Aanvankelijk zocht ik de oorzaak van de stroeve leeservaring met name bij mezelf, maar op grond hiervan, denk ik toch dat het ook echt wel met het boek te maken heeft.

Ik kan feitelijk niets afdingen op dit boek. Het verhaal zit uitstekend in elkaar, het is goed geschreven, bevat zowel interessante historische gegevens als humor en spanning. Een echte Jan van Aken dus.
Toch valt het me wat tegen dat het boek minder pakkend is dan bijvoorbeeld 'De Valse Dageraad'.

avatar van Donkerwoud
3,0
Geen flauw idee of het allemaal historisch accuraat is, maar het leest tot nu toe heerlijk weg. Stillistisch wel een beetje gewoontjes (ach, de leuke karakters en de levendige sfeerbeschrijvingen maken veel goed).

avatar van Donkerwoud
3,0
Ongelofelijk interessant stuk geschiedenis (laat-Romeinse tijd en de opkomende machtspositie van het Christendom) en ook nog eens beschreven met een goed gevoel voor humor. Het heeft dan ook alles om een sterke roman te kunnen zijn, maar helaas weet Jan van Aken het niet de volle 608 bladzijdes interessant te houden.

Het deed mij soms meer denken aan de achtervolgingen uit Scooby Doo, dan aan de ambitieuze historische blockbuster die het probeert te zijn. Personages doen niet anders dan achter elkaar aanzitten of wegvluchten van elkaar. Daarbij switcht het verhaal ook onnodig vaak tussen heden en verleden en introduceert het teveel karakters die eigenlijk niet nodig zijn voor de verhaallijn. Echt een gemiste kans, want de auteur laat bij vlagen zien dat hij wel iets kan met dit historische materiaal.

avatar van Pecore
3,0
Hoewel niet onaardig, toch een pak minder dan zijn andere werk. Van Aken lijkt zijn anders zo kenmerkende manier van schrijven enigszins kwijt te zijn. Het is minder charmant, minder fantastisch. De scherpe randjes lijken er te zijn afgevijld. De avonturen van zijn andere protagonisten waren vaak wat cartoonesk, maar daardoor wel grappig en authentiek. Hier is het allemaal veel vlakker, en dat past minder bij de verhalen die Van Aken vertelt. Die blijven op deze manier een beetje nietszeggend. Het vele wisselen met personages en in tijd komt ook niet lekker uit de verf.

Toch wel zonde, want de setting (het begin van het einde der Romeinen, mede ingeluid door de opkomst van het katholicisme) is Van Aken op het lijf geschreven.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:28 uur

geplaatst: vandaag om 16:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.