menu

The Cement Garden - Ian McEwan (1978)

Alternatieve titel: De Cementen Tuin

mijn stem
3,66 (47)
47 stemmen

Engels
Psychologisch

138 pagina's
Eerste druk: Jonathan Cape, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Een gezin met vier kinderen woont in een alleenstaand huis in een afbraakbuurt in een Engelse stad. Als kort na de vader ook de moeder overlijdt, willen de kinderen hun vrijheid en zelfstandigheid niet opgeven. Daarom verbergen zij hun dode moeder in de kelder en doen zij voor de buitenwereld alsof er niets aan de hand is. Een tijd lang gaat dit goed en komen de kinderen wel bijzonder dicht tot elkaar. Maar dan begint de omgeving argwaan te krijgen.

zoeken in:
3,5
Intrigerend, beheerst geschreven, verhaal. Bizar dat de kinderen zo lang onopgemerkt wees kunnen zijn, maar in de geschetste omstandigheden is het aannemelijk genoeg. Vaak gruwelijk, ook wel eens ontroerend.

ZAP!
Deze moet ik nodig eens checken. De film is geweldig, het bulkboekje heb ik ooit eens gelezen, maar toch...

avatar van misterfool
3,5
Een beklemmend verhaal van Ian McEwan met lugubere, freudiaanse thematiek. De wat droge schrijftoon creëert een zekere afstandelijkheid, hetgeen mij aanvankelijk tegenstond, maar die uiteindelijk functioneel bleek. Je waant je zo als een toeschouwer tot een langzaam voltrekkende tragedie. Een onderhoudend boek deswege.

ZAP!
De film kende ik al. Indertijd kregen we die zelfs te zien op de middelbare school, en of ik het boek toen wel gelezen heb, waag ik nu toch te betwijfelen. Ik vraag me af of dit boek tegenwoordig nog wel zo gesponsord wordt op scholen...

De film vind ik op zich een juweeltje, maar in het boek zijn de expliciete bewoordingen eigenlijk veel beeldender dan je het ooit 'fatsoenlijk' op film zou kunnen zetten, en derhalve is het zeer de moeite waard, ook al wist het me niet altijd even veel te boeien. Nadeel van de film van haver tot gort kennen is wel dat ik bij elke scène geen voorstellingsvermogen meer nodig had... wel een beetje jammer, maar ja.

Eén van de weinige scènes die zich ver buiten de buurt van het ouderlijk huis afspeelt, is wel een heel belangrijke; waar Jack aan het huilen gebracht wordt door drie goedbedoelende jongelui die hem eigenlijk eens wat lol willen bezorgen. Pijnlijk en breekbaar.

Ben nu wel benieuwd naar meer van McEwan.

4,0
Verhaal over vier kinderen van wie de ouders zijn overleden. Moeder stierf als laatste aan kanker en wordt door de oudste kinderen begraven onder een laag cement. Ze runnen zo goed en zo kwaad als het gaat de huishouding zelf. Julia krijgt later een vriend Derek en daarmee belandt het verhaal in een stroomversnelling met een "slechte" afloop. Er is niets romantisch in dit boek, maar je blijft lezen en wilt weten hoe het afloopt. Dit was de eerste roman van McEwan wat hem gelijk de bijnaam McAbre bezorgde.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:10 uur

geplaatst: vandaag om 23:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.