menu

The Black Dahlia - James Ellroy (1987)

Alternatieve titel: De Zwarte Dahlia

mijn stem
4,03 (16)
16 stemmen

Engels
Thriller / Detective

455 pagina's
Eerste druk: Mysterious Press, New York (Verenigde Staten)

Los Angeles, 1947. Als het verminkte lijk van Elizabeth Short wordt gevonden, meet de pers dit breed uit; de moord beheerst wekenlang de krantenkoppen. Twee rechercheurs bijten zich in de zaak vast maar werken niet noodzakelijk samen aan de oplossing van deze geruchtmakende misdaad. De zaak van de Zwarte Dahlia- de bijnaam van het slachtoffer - wordt voor beiden een obsessie die hun leven gaat beheersen. Hun speurtocht naar de dader voert hen langs de meest donkere kanten van het naoorlogse Hollywood.

zoeken in:
avatar van Grovonion2
4,0
Ik ben op dit boek enkele jaren geleden getroffen na een erg positief artikel in de knack. Ik weet niet meer of ik het voor de film LA Confidential heb gelezen of niet maar herinner me nog goed hoe donker en krachtig het boek was. Vorig jaar had ik geprobeerd de verfilming te bekijken maar hield het al snel voor bekeken. Ik kan me beter de goede herinnering aan het boek bewaren.

3,0
Eén van de zwakkere Ellroy's. Hij was nog maar net aan het beginnen, en hier bereikt hij het spijkerharde grit van zijn latere boeken als White Jazz en American Tabloid dan ook niet. Het is bij vlagen sentimenteel, en Ellroy die later de meest bizarre acties en motivaties geloofwaardig kan maken slaagt in de bespottelijke ontknoping van dit verhaal daar nog niet in. Toch is geen Ellroy tijdverspilling. Daarom;

3 *

avatar van Raskolnikov
3,5
De antihelden in de jaren ’30 en ’40 misdaadromans roepen als stoere outsiders met het juist afgestelde morele kompas meestal wel iets van identificatie op. In die zin is de detective in het revisionistische The Black Dahlia misschien een anti-antiheld te noemen. Veel spieren, maar zichzelf vervloekend dat hij niet 10 procent meer hersens bezit en dus maar een speelbal binnen het politieapparaat blijft. Een ‘misdaadbestrijder’ die eigenlijk niet begrijpt dat er zoveel ophef is over de moord op een anonieme prostituee. En die een getuige chanteert tot seks in ruil voor het achterhouden van bewijs.

James Elroy tekent het naoorlogse Los Angeles als een stad waar de werelden van de haves en have nots in elkaar overlopen. Met Hollywood als het ultieme symbool voor onbereikbare dromen en de ellende die daar achter schuilt. Elroy’s schets is ritmisch en zeer levendig, met dank aan de vele straattaal en politiejargon die tot puntige dialogen en beschrijvingen leiden: ‘Footbeat hacks carried metal-studded saps, squadroom dicks packed .45 automatics loaded with un-regulation dum-dums’. Het is jammer dat het einde wat tegenvalt, anders was ik zeker op een 4 uitgekomen.

avatar van Robsessie
Niet zozeer over dit boek, maar wel over the Black Dahlia, kan ik de podcast Root of Evil aanraden. Een podcast als een spannend boek.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:43 uur

geplaatst: vandaag om 02:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.