menu

Tibetaanse Perziken - Carolijn Visser (2003)

mijn stem
3,83 (3)
3 stemmen

Nederlands
Reis

300 pagina's
Eerste druk: Augustus, Amsterdam (Nederland)

Na jarenlange omzwervingen arriveert Samuel van der Putte in 1730 in Tibet. Wat de Zeeuwse wereldreiziger daar heeft meegemaakt, is niet bekend; er zijn slechts enkele papiersnippers van hem overgeleverd. Op één daarvan schetste hij een gebied ten oosten van Lhasa. Carolijn Visser trok naar Tibet, in de hoop iets van de informatie op deze kaart te ontrafelen. In Lhasa zijn het nu de Chinezen die de scepter zwaaien. Door al hun regels lijkt het gebied waar Van der Putte rondreisde onbereikbaar. Tijdens een boeddhistische ceremonie in de stad ontmoet Visser Dolma, een jonge Tibetaanse die uit ballingschap in India is teruggekeerd. Zij laat zien hoe de Tibetanen hun leven voortzetten in de schaduw van de Chinese bezetting. Via Dolma leidt de reis naar Zuid-India, waar duizenden Tibetaanse monniken in een verzengende hitte eeuwenoude teksten bestuderen, en langs een gevluchte Tibetaan in Kathmandu, die de opkomst van Nepalese maoïsten vreest. Iedereen droomt van hoe Tibet zou kunnen zijn.

zoeken in:
avatar van Djumbo
3,5
Ik heb iets met reisverslagen, en ik heb iets met Tibet.... In veel reisverslagen over Tibet zijn de Tibetanen per definitie de "goeden" en de Chinezen per definitie de "Slechten". Alhoewel Carolijn Visser duidelijk een grote sympathie heeft voor de Tibetanen, en zelf te lijden heeft onder de "repressieve regeltjes" van het Chinese bestuur, nuanceert ze ... en kijkt ze soms ook naar de positieve zaken die door de Chinezen werden ingevoerd. Bedankt Carolijn .... ik heb genoten van je reisverslag. Wat ik me nog afvraag is "Heb je een Nederlandse man gevonden voor Dolma ?"

4,0
Eind vorige eeuw bezocht Carolijn Visser het pas zelfstandig geworden Estland en schreef daar een prachtig boek over. Begin deze eeuw ging Visser drie maal op bezoek bij Tibetanen en het verschil tussen beide boeken is levensgroot. De Esten zijn Europeanen en verschillen niet zo veel van ons, de Tibetanen zijn zo ongeveer het tegenover gestelde van het seculiere Europa. Hun hele samenleving is doordrenkt van de religie of leer, het boeddhisme. Carolijn reist 2 keer in het door China bezette land en één maal gaat zij naar India en Nepal op bezoek bij Tibetaanse ballingen. In Muntgod (Midden India) maakt ze kennis met een Brabander Eugene, een zeer strenge monnik, die zich alle geneugten des levens ontzegt. In Bodhnath (Nepal) een ontmoeting met Nyima, een Tibetaanse monnik, die op school uitblonk en daarom een complete Chinese opleiding kreeg. Later zocht hij naar zijn roots, werd weer boeddhist, echter de andere monniken wantrouwen hem en denken dat hij een Chinese infiltrant is. Wat de Tibetanen in feite nastreven en wat China probeert te voorkomen, is een theocratie met de Dalai Lama aan het hoofd. Carolijn kan een heel eind met het boeddhisme meegaan, maar reincarnatie ? (voor haar een brug te ver) Vermoed dat de actuele situatie anno 2019 er niet beter op is geworden. Op dit moment kan men in de krant lezen dat de islamitische Oeigoeren zwaar worden onderdrukt, over Tibet hoort men niet veel meer. Tibetaanse perziken is een prachtig boek om te lezen en een aanrader voor iedereen die van reisverhalen of Tibet houdt. Djumbo stelt een vraag over Dolma. Ook ik ben nieuwsgierig hoe het deze mensen verder is vergaan.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:07 uur

geplaatst: vandaag om 14:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.