menu

Feldpostnummer Unbekannt - Will Berthold (1978)

Alternatieve titel: Veldpostnummer Onbekend

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Duits
Oorlog

252 pagina's
Eerste druk: Goldmann, München (West-Duitsland)

In deze oorlogsroman toont Berthold de lezer hoezeer een gewoon Duits gezin te lijden heeft onder de verschrikkingen van de oorlog. De vier zonen van het gezin Kleebach verlaten na het uitbreken van de oorlog het ouderlijk huis om te strijden aan verschillende Duitse fronten. Op een dag in 1940 viert de hoofdconducteur Arthur Kleebach zijn zilveren bruiloft en krijgt zijn vrouw het moederkruis. Uitgerekend op deze heuglijke dag bereikt hun de droevige tijding dat hun zoon Gerd is gesneuveld bij Arras. De oorlog woedt in alle hevigheid verder...Twee jaar later ontvangen zij van Fritz, Gerds tweelingbroer, na vele maanden van martelende onzekerheid een levensteken uit een krijgsgevangenkamp. Achim, hun jongste zoon, strijdt als sergeant en pelotonscommandant bij Stalingrad. Thomas, luitenant en drager van het ridderkruis, verlaat het oorlogstoneel in Afrika en vertrekt naar Rusland. Op het vliegveld van de vesting Stalingrad vindt er een onverwacht en ontroerend weerzien plaats tussen de twee broers. Thomas, voor de derde maal gewond geraakt, wordt met een van de laatste Duitse vliegtuigen afgevoerd. Achim blijft alleen achter in de hel van Stalingrad...

zoeken in:
avatar van chris reifert
4,0
chris reifert (crew)
De Nederlandse vertaling barst van de schrijffouten. Erg vervelend maar daar kan Berthold niets aan doen. Goed verhaal dat de onzekerheid benadrukt van ouders van wie de kinderen de oorlog ingestuurd worden. Eerst sneuvelt er een zoon in Frankrijk, waarna de roman zich meer op de Noord-Afrikaanse veldtocht richt en vooral de broers Thomas en Achim volgt. Later worden ze naar het Russische front gestuurd. Achim heeft een hecht geloof in de Führer en het nationaal-socialisme, maar in de hel van Stalingrad trekt dat wel bij. Thomas sneuvelt in '44 in Rusland en Achim raakt krijgsgevangen. De vader van de broers wordt opgepakt wegens 'staatsondermijnende' uitspraken tegen Hitler en verliest nog een andere zoon die een bijrol speelt in het verhaal. Verder nog een onduidelijk stukje van luitenant Thomas Kleebach die dronken bij zijn commandant moet komen, maar wat het verhaal verder niet beschrijft. (Minpuntje; kan er ook mee te maken hebben dat de originele uitgave ca. 20 pagina's dikker is).

Gast
geplaatst: vandaag om 19:00 uur

geplaatst: vandaag om 19:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.