menu

Korte Arabesken - Louis Couperus (1911)

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Nederlands
Verhalenbundel
Reis

248 pagina's
Eerste druk: Wereldbibliotheek, Amsterdam (Nederland)

Een bundeling van feuilletons en verhalen die eerder in het maandblad "Groot Nederland" en de krant "Het Vaderland" waren verschenen. Ze handelen over kortstondige ontmoetingen van Couperus in den vreemde (al dan niet verzonnen) en of het nu gaat om Italiaanse edelen of Amerikaanse miljonairs, op humorvolle wijze omschrijft hij zijn belevenissen, bloemrijk omkleed, als het ware versierd. Vandaar ook de titel "Korte Arabesken". 1. Bébert le Boucher en André le Pêcheur; 2. Romantiesch avontuur; 3. De ring en de prins; 4. De oude Trofime; 5. De man in huis; 6. Het verbeelde leven; 7. Van een millioen, dat Rockefeller zoû kunnen verliezen; 8. Over der menschheid kinderlijkheid; 9. Avond in het casino; 10. Boomen van weemoed en smart; 11. Verzamelingen; 12. Tragiesch diner; 13. Morgenwandeling; 14. Wonen in het buitenland; 15. Aviatie-week; 16. Een vervelende morgen; 17.Imperia; 18. Salvatore; 19. Een interview; 20. Begeertes naar kleine wijsheden; 21. Onder de olijven; 22. De laatste libel; 23. 'Il mago'; 24. Weêr eens Imperia; 25. Bladen uit mijn dagboek.

zoeken in:
ags50
In een recensie in de Leeuwarder Courant van 10 april 1911 werd geschreven dat volgens het (toenmalige) van Dale's Groot Woordenboek der Nederlandsche Taal de betekenis van "Arabesken" als volgt werd omschreven:
versieringen in de schoone kunsten, bestaande uit eene slingerende grondlijn, bekleed met bladeren, bloemen, vruchten, gedeelten van menschen- of dierenbeelden in grillige vormen, maar op sierlijke wijze geschikt en aaneengestrengeld
Toegevoegd aan het feit dat elk verhaal beslist kort genoemd kan worden, is de titel van dit boek "sprekend" voor de inhoud.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:03 uur

geplaatst: vandaag om 08:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.