menu

Fünf vor 12 und Kein Erbarmen - Will Berthold (1978)

Alternatieve titel: De Ondergang van de Cap Arcona

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Duits
Oorlog

250 pagina's
Eerste druk: Goldmann, München (West-Duitsland)

In de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog wordt het luxe Duitse cruiseship 'Cap Arcona' gebruikt om gewonden en vluchtelingen uit Oost-Pruisen te redden. Twee tochten over de Oostzee slagen, ondanks het gevaar van mijnen, Russische onderzeeërs en geallieerde piloten. Onder de geredden bevindt zich Marion Fährbach, de vrouw van een marine-officier die vanwege een triviaal feit in concentratiekamp Neuengamme terecht is gekomen. In het kamp belandt Fährbach in een verzetsgroep die alles voor het uur nul aan het voorbereiden is. Dan komt het bevel het kamp te ontruimen en de uitgehongerde gevangenen op de 'Cap Arcona' te verschepen.

zoeken in:
avatar van chris reifert
3,5
chris reifert (crew)
Oud verhaal van Berthold dat begin jaren zestig in feuilletonvorm verscheen en pas later, eerst in 1975 samen met 'Feldpostnummer Unbekannt', als boekvorm is verschenen in West-Duitsland. Een geromantiseerd verhaal dat gebaseerd is op ware gebeurtenissen. Het schip werd, samen met twee andere gevangenenschepen, aangevallen door bommenwerpers van de RAF, die het voor een troepentransportschip hielden, en tot zinken gebracht. Het dodental lag enorm hoog. Duitse Schnellboten van de Kriegsmarine redden alleen drenkelingen die het geroep van de Duitse bemanning in het Duits beantwoordden. Op de rest werd geschoten, alhoewel het oorspronkelijk de bedoeling was de gevangenen in het neutrale Zweden vrij te laten. De info komt van internet, het boek moet ik nog lezen.

avatar van chris reifert
3,5
chris reifert (crew)
De Nederlandse uitgave is sterk ingekort, iets waar meer oorlogsromans last van hebben, het kan aan de omnibus uitgave liggen maar 145 pagina's is weinig. Het slot voelt wat afgeraffeld aan, na een evenwel sterke opbouw van het verhaal. Het begint in januari 1945 en volgt de 'Cap Arcona' op meerdere tochten over de Oostzee, en het eindigt op de fatale 3e mei als de Royal Air Force de zaak platgooid. Volgens Berthold was het schip onbewapend en het verhaal de gevangenen in Zweden vrij te laten een verzinsel van de SS-kampleiding om de gevangenen 'zoet' te houden. Volgens Berthold moest kamp 'Neuengamme' op bevel van Himmler opgeblazen worden en de sporen van het moorden uitgewist. De Engelsen naderden Hamburg, waar het kamp zich bevond, dus daar was geen tijd meer voor. De personages zijn boeiend beschreven, zoals Marion Fährbach die haar kind kwijtraakt in de drukte van de inscheping, maar het snelle einde doet er afbreuk aan. Ook de geplande opstand van kampgevangenen tegen de SS-bewakers komt maar matigjes uit de verf. CAP ARCONA.COM - cap-arcona.com

Gast
geplaatst: vandaag om 19:33 uur

geplaatst: vandaag om 19:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.