menu

Prinz-Albrecht-Strasse. Roman nach Tatsachen - Will Berthold (1964)

Alternatieve titels: Gestapo Hoofdkwartier: Voorspel van de Aanval op Polen | SS-Operatie Gleiwitz

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Duits
Spionage

174 pagina's
Eerste druk: Lichtenberg, München (West-Duitsland)

Werner Stahmer is agent van de Gestapo en krijgt zijn bevelen rechtstreeks van Reinhard Heydrich. Stahmer voert zijn bevelen zonder vragen uit en handelt zonder geweten, gedreven door de zucht naar spanning en avontuur. In de vooroorlogse jaren is hij betrokken bij spionagewerk in Tsjechoslowakije en hij speelt later een Russische agent documenten in handen die zullen leiden tot Stalins grote zuivering van de Russische legertop. Wanneer de overval op Polen wordt voorbereid begint Stahmer last van van zijn geweten te krijgen en wil de dienst verlaten. Heydrich heeft zijn vriendin Margot Lehndorff echter gevangen laten nemen en in een concentratiekamp ondergebracht, op basis van een afgeluisterd gesprek tussen Stahmer en vriendin dat over vertrouwelijke informatie ging. Heydrich heeft Stahmer in zijn macht en deze zoekt, ondertussen trouw zijn opdrachten uitvoerend, naar een uitweg. Als er in 1942 een aanslag op Heydrich wordt gepleegd, komt Stahmer met een gewaagd plan om Margot Lehndorff te bevrijden en te vluchten.

zoeken in:
avatar van chris reifert
3,5
chris reifert (crew)
Anti-held Werner Stahmer ontwikkelt naarmate het verhaal vordert en de oorlog nadert een geweten. Het geweld en de dood van onschuldige mensen in naam van zijn organisatie begint hem tegen te staan. Door de komst van liefde in zijn leven wil hij de Gestapo verlaten, maar dat gaat zo maar niet.
Over Reinhard Heydrich schrijft Berthold dat hij aan een medische blunder is overleden. Op 27 mei 1942 werd er een aanslag op hem gepleegd, waarbij hij zwaargewond raakte. De verwonding reikte tot het middenrif, de long was slechts licht beschadigd, maar de milt was niet te redden. Het was een operatie op leven en dood. Daarna stelt Berthold dat de operatie geslaagd was en dat de SS-Obergruppenführer vanuit zijn ziektebed weer bevelen gaf. Over de doodsoorzaak schrijft Berthold Alle gevaar was definitief achter de rug, toen professor Hohlbaum, een medische beroemdheid, het tetanus-serum toediende. de ervaring met milt-extirpaties was in 1942 nog gering. Nu weet iedere dokter dat bij mensen zonder milt de toediening van tetanus- en oedeem-serums de dood moet veroorzaken. Zo deed zich het wonderlijke geval voor dat Heydrich de aanslag overleefde en een bijna hopeloze operatie te boven kwam om vervolgens aan een medische blunder te sterven. Heydrich raakte in coma, in dit boek krijgt hij zijn fatale aanval gedurende een gesprek met Werner Stahmer wat natuurlijk geromantiseerd is. Sven Hassel schrijft dat Heinrich Himmler als laatste met Heydrich gesproken heeft; die romantiseerd dat weer anders dan Berthold. 'Prinz-albrecht-Strasse bericht ook nog over de beruchte Kristallnacht waarin synagogen door SA-mannen in de brand werden gestoken en joodse winkels geplunderd werden. Verder een beschrijving van de vrouwelijke gevangenen in Dachau. Echt zo'n boek dat een 3,75 van me krijgt, dat wordt afronden.

avatar van chris reifert
3,5
chris reifert (crew)
Heb het boek 'SS-operatie Gleiwitz' gekocht, zonder dat ik in de gaten had dat dat gewoon 'Prinz-Albrecht-Strasse' is. Berthold zijn boeken werden bij de herdruk wel vaker uitgegeven met een alternatieve Nederlandse titel. Geen nood aan de man, ik ga het boek niet ruilen omdat, afgezien het feit dat het me teveel moeite is, deze uitgave de volledige uitgave is. Scheelt zo ongeveer 75 pagina's met mijn omnibus uitgave. De Engelse uitgave is ook dikker dan het exemplaar dat hier op BM staat. Hier op de site staat mijn eigen geschreven plot, de plot van de herdruk luidt als volgt:
De spion en agitator Werner Stahmer is een van de beste leerlingen van de beruchte Heydrich: intelligent, hard en avontuurlijk. Hij wordt uitgekozen om een belangrijke rol te spelen in een geraffineerd plan, dat de aanleiding zal vormen tot de Duitse aanval op Polen. Aan de Pools-Duitse grens worden SS-mannen in Poolse uniformen losgelaten op als Duitse soldaten verklede concentratiekampgevangenen: zo wordt een Poolse overval in scène gezet. Maar Stahmer maakt een fout, die uiteindelijk de ondergang zal betekenen van de vrouw van wie hij houdt.

avatar van Zelva
chris reifert schreef:
Heb het boek 'SS-operatie Gleiwitz' gekocht, zonder dat ik in de gaten had dat dat gewoon 'Prinz-Albrecht-Strasse' is.


Heb die dan maar even als alternatieve titel toegevoegd

Gast
geplaatst: vandaag om 20:49 uur

geplaatst: vandaag om 20:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.