menu

Van Leningrad tot Berlijn: Nederlandse Vrijwilligers in Dienst van de Duitse Waffen-SS 1941-1945 - Perry Pierik (1995)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Oorlog / Waargebeurd

359 pagina's
Eerste druk: Aspekt, Nieuwegein (Nederland)

"Van Leningrad tot Berlijn" vertelt de schokkende geschiedenis van Nederlandse vrijwilligers in dienst van de Duitse Waffen-SS aan het oostfront. Aan de hand van de nieuwste documenten uit Moskou en Praag wordt voor het eerst de militaire geschiedenis van de grootste Nederlandse vrijwilligerseenheid, het legioen, de brigade en later de divisie Nederland geschetst. De gevechten aan de rivier de Wolchow tot Narva, van Joegoslavië tot de eindstrijd bij Berlijn komen in dit boek uitgebreid aan bod. Hiermee is een van de zwartste bladzijden in de contemporaine Nederlandse geschiedenis blootgelegd.

zoeken in:
Tussen 1941 en 1945 dienden meer dan 20.000 Nederlanders in de Duitse Waffen-SS. Ondermeer namen zij deel aan de kruistocht tegen het bolsjeWisme, de auteur verdiepte zich in de lotgevallen en ontberingen van deze fanatieke idealistische en/ of verdwaasde collaborateurs aan het Oostfront. De nederlaag van het Derde Rijk vormde ook hun ondergang. Er zijn tenminste 12.000 van hen gesneuveld.
Die ondergang beschrijft Theodor Plievier in 'Berlijn'. 'Van Leningrad tot Berlijn' is niet het eerste boek over de Nederlandse SS. Hier op de site staat '25.000 Landverraders: de SS in Nederland, Nederland in de SS' van Sytze van der Zee uit 1967. Zelf heb ik, het uitstekende, 'Verraad en Verzet' van Lecturama. Dat boek staat ook stil bij de Belgische SS. Over het algemeen werd het de Nederlandse SS'ers vooral kwalijk/ kwalijker genomen als ze tegen de Canadezen etc. gevochten hadden, dan tegen de sovjets. Een boek dat handelt over de behandeling van collaborateurs is 'Kamptoestanden 1944/'45-1948 van ex- NSB'er H.W. van der Vaart Smit. (Tevens een gereformeerde dominee geweest.)

Gast
geplaatst: vandaag om 03:36 uur

geplaatst: vandaag om 03:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.