menu

Division Brandenburg: Die Haustruppe des Admiral Canaris - Will Berthold (1960)

Alternatieve titel: De Commando's van Admiraal Canaris: De Verrassingsoorlog der Divisie Brandenburg

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Duits
Oorlog

250 pagina's
Eerste druk: Aktueller, Bad Wörishofen (West-Duitsland)

In 'Division Brandenburg' worden de lotgevallen beschreven van soldaten die in uniform achter de vijandelijke linies vochten en de gevaarlijkste opdrachten moesten uitvoeren. Het waren mannen waarvoor geen oorlogsrecht gold, die nooit gevangen werden genomen maar meteen opgehangen of doodgemarteld. Het waren mannen die beestachtig vechten moesten wilden ze hun eigen leven kunnen redden. Het elite-bewustzijn gaf hun een aparte moraal. Hun wapen was de verrassingsoverval, hun moed was die van krankzinnigen, hun waanbeeld een nieuw Groot-Duitsland. Zo trokken ze ten strijde: verblind, vermetel, vergeefs. Hun doden telden niet, alleen hun daden. Zij ontvingen de hoogste onderscheidingen en droegen de grootste verliezen.

zoeken in:
avatar van chris reifert
3,5
chris reifert (crew)
Een beetje moeizaam heb ik me door dit boek gewerkt. Nergens voel ik echt sympathie voor de hoofdfiguren uit de roman, dat weet Berthold dit keer niet op me over te brengen; de kameraadschap en de drinkgelegenheden weet een Sven Hazel toch beter te beschrijven. Wel verwerkt Berthold wat onderbelichte historie zoals de 'strijd' om de Roemeense olievelden. Er werd van zowel Engeland als Duitsland druk op Roemenië uitgeoefend om de olie. Berthold beschrijft de nodige commando-raids, georganiseerd door de Britse inlichtingendienst om de olietoevoer naar Duitsland te blokkeren. Verder moesten die Duitsers in Russische uniformen achter de Russische linies opereren, zoals een brug bezetten; toen nog in de beginfase van Operatie Barbarossa, op 22 juni 1941 begon die aanval. Verder werden de mannen tegen de partisanen van Tito ingezet, er werd onder andere een geheime aktie ondernomen om Tito gevangen te nemen. Heb op dit moment nog de laatste pagina's te gaan. Mij benieuwen of de laatste Brandenburgers het verhaal overleven. De divisie werd ontbonden, toen admiraal Canaris werd gearresteerd wegens zijn rol in het complot tegen Hitler.

ags50
chris reifert schreef:
De divisie werd ontbonden, toen admiraal Canaris werd gearresteerd wegens zijn rol in het complot tegen Hitler.

Aangezien niet iedereen zich voldoende thuis voelt in de geschiedenis en er meermaals een complot tegen Hitler is beraamd en uitgevoerd is de aanduiding HET complot tegen Hitler voor mijn gevoel onjuist (alsof ooit slechts één complot is gesmeed). Beter ware in dit geval achter "tegen Hitler" toe te voegen: "... van 20 juli 1944", "... dat de naam Plan Walküre kreeg" of bij voorbeeld "... van Claus Schenk graaf von Stauffenberg". Zuiver voor de duidelijkheid

avatar van chris reifert
3,5
chris reifert (crew)
Bedankt voor de aanvulling, het was inderdaad duidelijker geweest een datum in te vullen. Ik kan het zo snel niet in mijn boeken vinden, daarom een link over die aanslagen. De Dokwerker

Gast
geplaatst: vandaag om 19:05 uur

geplaatst: vandaag om 19:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.