menu

Lebensborn e.V.: Tatsachen-Roman - Will Berthold (1958)

Alternatieve titel: Liefde op Staatsbevel

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Duits
Historisch / Oorlog

385 pagina's
Eerste druk: Kindler, München (West-Duitsland)

Dit is de ware geschiedenis van talloze misbruikte moeders en duizenden verloren kinderen, authentieke maar onbegrijpelijke waarheid. In dit boek gaat het om het heiligste wat mannen en vrouwen verbinden kan. Doch er was een tijd dat dit heiligste met de voeten getreden werd. De bedrogenen waren de vrouwen, die offer werden als dank aan de Führer, om een nieuw zuiver Germaans ras te kweken. Hun kinderen werden, nauwelijks geboren, door de staat afgenomen. De slachtoffers waren de duizenden kinderen, die nooit vader- of moederliefde gekend hebben. Kinderen die in plaats van liefhebben leerden haten, die in plaats van verdraagzaamheid zouden leren vechten, kinderen zonder God en geweten, kinderen van de Führer. Deze roman baseert zich op nauwkeurige documentatie uit de dossiers van het militaire tribunaal in Neurenberg; op verklaringen van 'Levensbron'-leden en van moeders die met de 'Levensbron' zelf in aanraking zijn gekomen en op verklaringen onder ede afgelegd door getuigen, die als ooggetuigen de rassenpolitiek van het Derde Rijk hebben leren kennen.

zoeken in:
avatar van chris reifert
4,0
chris reifert (crew)
Speelt zich af in 1941. Himmler voorzag het verlies van talloze Duitse soldaten en gaf order voor de oprichting van de 'Lebensborn'. Het was de bedoeling mannen en vrouwen aan elkaar te koppelen om kinderen te verwekken voor de Führer. Betrokkenen moesten blauwe ogen, blond haar en een correcte schedelafmeting hebben. Meer dan tienduizend kinderen zijn in dit soort instellingen verwerkt. Schrijnend is Berthold zijn verslag over de kinderrooftocht in Polen. Kinderen met een Germaans uiterlijk werden bij de moeder weggehaald, om door het Derde Rijk te worden opgevoed. Het verhaal gaat over een luitenant-vlieger en diens vriendin die in een 'Lebensborn' instelling geplaatst worden, en een hooggeplaatste SS-functionaris als tegenspeler. Het klikt niet. De luitenant-vlieger noemt de instelling een 'staatsbordeel', tot ongenoegen van de SS'er die op wraak zint. Het stel kan met moeite de inrichting verlaten, trouwt en krijgt een kind. De SS-functionaris wil het kind opeisen omdat hij het stel politiek onbetrouwbaar vindt. Goed verhaal van Berthold. Ik heb nog zestig pagina's te gaan. Zal me benieuwen hoe het afloopt.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:21 uur

geplaatst: vandaag om 20:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.