menu

O Evangelho segundo Jesus Cristo - José Saramago (1991)

Alternatieve titel: Het Evangelie volgens Jezus Christus

mijn stem
3,95 (11)
11 stemmen

Portugees
Psychologisch / Ideeƫnliteratuur

392 pagina's
Eerste druk: Caminho, Lissabon (Portugal)

Saramago geeft zijn eigen versie van het Nieuwe Testament. Bij Saramago is Jezus Christus gewoon een menselijk wezen, dus ook begiftigd met seksualiteit. Maria Magdalena is zijn partner, die in het boek uitgroeit tot een heel krachtige, vitale vrouw. Ook de verhouding tussen God en Duivel komt op verrassende wijze in een nieuw licht te staan. Saramago's evangelie, het evangelie van een atheïst, geeft een zeer persoonlijke en tegendraadse interpretatie van de aloude tradities.

zoeken in:
avatar van -JB-
3,5
In dit magisch realistische boek van José Saramago leren we Jezus kennen als mens die dient als spreekbuis van god. Deze rol brengt hem regelmatig in de war. Over de twijfels en beslissingen die dit met zich meebrengt, word je als lezer uitgebreid gekend.

Als je het verhaal naast de bijbel zou leggen, valt het op dat Saramago speelt met de volgorde van de gebeurtenissen en vooral uitgebreid de leegtes die de bijbel kent, opvult met zijn interpretaties. Deze delen van het boek zijn dan ook het sterkst. Zoals Scribble ook al opmerkt zijn de vier jaar als herder bij de duivel het beste deel uit het boek. Er wordt hier namelijk een geweldige parallel getrokken met de taak die hij later zou vervullen.

Het meer bekende deel van Jezus' leven wordt maar zeer kort beschreven en hierin blijkt dat Saramago soms flink heeft moeten stoeien om het verhaal nog kloppend te houden. Hier zakt het boek dan ook een beetje in. Het echte slot is dan wel weer verrassend en zeer de moeite waard.

Saramago's visie is leuk om te lezen, ondanks dat het ook maar 'een verhaal' is, heeft hij prachtige vondsten en weet hij goede vragen te stellen. Zoals hoe de duivel afhankelijk is van god en de hele discussie tussen god en jezus op de boot.
Hierdoor is het een interessant verhaal waarbij inderdaad enige kennis van de bijbel wel vereisd is om het boek op waarde te schatten.

avatar van cortez
4,0
Ik sluit me volledig aan bij bovenstaande beschouwingen. Een knappe hertekening van de gekende evangelies door Saramago en, voor zijn doen, ook opvallend vlot leesbaar. De typische bedenkingen en (anachronistische) verwijzingen zijn weer schering en inslag, en vaak ook spitsvondig. Ook de dialogen vond ik heel erg sterk, vooral dan wanneer God, de duivel of een engel eraan te pas kwam. De wijze waarop God daardoor gekenmerkt werd, herinnerde me enigszins aan de Griekse mythologische verhalen, waar de goden ook zo hun grilletjes en willetje hebben. Toch lijkt het me dat dit verhaal bovenal als kritiek op het christendom mag bestempeld worden, en ik kan er daarom wel inkomen dat er een polemiek ontstond in Portugal na de verschijning van het boek.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:06 uur

geplaatst: vandaag om 17:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.