menu

Vom Himmel zur Hölle. Roman nach Tatsachen - Will Berthold (1957)

Alternatieve titel: Van de Hemel naar de Hel

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Duits
Oorlog

258 pagina's
Eerste druk: Süddeutscher, München (West-Duitsland)

Dit is de tragedie der Duitse valschermjagers: hun fantastische overwinningen en hun verschrikkelijke nederlagen. De glorie en ondergang van een elite-troep, die de oorlog decoraties op de borst en landen aan de voeten bracht. Hoogtepunten in deze dramatische oorlogsroman zijn: de verovering van het eiland Kreta uit de lucht - een keiharde, succesvolle zeven-dagen-veldtocht; de mislukte poging om de geallieerde invasie op Sicilië door parachutisten vast te laten lopen; de hel van Monte Cassino, één van de bloedigste fronten van de Tweede Wereldoorlog; tenslotte het bittere einde door de capitulatie en overgave van Brest na een meedogenloze strijd. De beroemde bliksemoverwinningen, zowel als het langzame leegbloeden door de zinloze inzet als infanterie in Rusland, worden opnieuw met alle facetten tot leven gewekt. De roekeloze opleiding, de speciale troepengeest, waar het nazisme weinig vat op had, de aparte moraal van deze 'verlorenen met de rode halsdoek' worden in dit boek uitgebeeld. Hoofdpersoon is de jonge officier Fritz Karsten, die zich bekeert van doldrieste vechtjas tot een normaal mens, en dan de oorlog alleen maar haten kan. Deze innerlijke omkeer wordt veroorzaakt door de dood van zijn broer Hans, die als onderofficier in zijn compagnie dient. Aan diens dood heeft de compagniescommandant evenveel schuld als de jonge Duitse Cordelia, die naar Kreta vluchtte toen haar Griekse echtgenoot bij Athene viel.

zoeken in:
avatar van chris reifert
4,0
chris reifert (crew)
De Duitse verliezen waren hoog op Kreta; de laatste grote luchtlandingsoperatie van de Duitsers. Ze telden bijna 4.000 doden en 2.500 gewonden, van wie velen deel uitmaakten van de moeilijk te vervangen paratroepen. (Er werd ook infanterie door de Kriegsmarine aan wal gebracht.) Kreta werd veroverd om te voorkomen dat de RAF een makkelijke uitvalsbasis zou hebben om de Roemeense olievelden te bombarderen, die van belang waren voor de op handen zijnde invasie tegen de Sovjet-Unie. De geallieerden, soldaten uit Engeland, Griekenland, Australië en Nieuw-Zeeland, hadden 1800 doden te betreuren en 12.000 man werden gevangen genomen. De Royal Navy evacueerde de rest van de troepen, en had ook de nodige verliezen te betreuren. Een groot deel van de roman handelt over Kreta. Op Sicilië kregen de geallieerden voet aan wal.De As-mogendheden werden op eigen terrein bestreden. Tijdens de slag om Monte Cassino ging men weer in de Duitse onoverwinnelijkheid geloven. Een oud klooster op een berg werd platgegooid door de geallieerde luchtmacht, in de veronderstelling dat daar Duitsers zaten. Die trokken er pas na die tijd in. Hier hebben de geallieerden grote verliezen geleden. Maandenlang werd er om het gebied gevochten, uiteindelijk brak men door. Het boek sluit af met de strijd om Brest, gebruikt als basis voor onderzeeboten. Terwijl het Duitse leger terugtrok werden sommige steden als bastion ingericht om de zaak zo lang mogelijk te verdedigen. Keiharde roman van Will Berthold, de schrijver heeft, als ik het goed heb, 36 boeken op zijn naam staan, in 14 talen uitgegeven en 20 miljoen keer verkocht.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:41 uur

geplaatst: vandaag om 18:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.