menu

The Importance of Being Earnest - Oscar Wilde (1895)

Alternatieve titels: Het Belang van Ernst | Het Belang om Ernst te Zijn

mijn stem
3,79 (51)
51 stemmen

Engels
Toneelstuk
Humoristisch

128 pagina's
Eerste druk: Benn, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Jack Worthing leeft op het platteland samen met Cecily Cardew, van wie hij de voogd is. In de stad staat hij echter bekend als Ernest en is verliefd op Gwendolyn Fairfax. Miss Fairfax's neef is Algernon Moncrieff, die ook de naam Ernest gebruikt en naar het platteland gaat, waar hij verliefd wordt op Cecily.

zoeken in:
avatar van eRCee
3,0
Erg aardig toneelstuk. Lang geleden dat ik een toneelstuk las trouwens, het is toch wel wat beperkt ten opzichte van een roman. Maar goed, deze leest vlot. Het verhaal is nogal geconstrueerd en zou ook prima model kunnen staan voor een hedendaagse Hollywoodkomedie. De vraag is echter of je daarin ook zulke mooie quotes kunt tegenkomen als in The importance of being earnest:

"To lose one parent, Mr Worthing, may be regarded as a misfortune; to lose both looks like carelessness."

avatar van PeterW
4,0
PeterW (crew)
eRCee schreef:

"To lose one parent, Mr Worthing, may be regarded as a misfortune; to lose both looks like carelessness."

Je moet er maar opkomen.

4,5
Het mooie is dat het hele boek met dat soort quotes vol zit, Dit is één van de weinig boeken waarbij ik hardop gelachen heb terwijl het lezen.

avatar van manonvandebron
4,5
Toneelstukken lezen kan tegenvallen, omdat ze daar niet voor bedoeld zijn. Een uitzondering daarop vormt deze romantische komedie, wegens de lichtvoetige humor en het sprankelende taalgebruik. Typerend zijn de gevatte replieken, slimmigheden en one-liners die los van hun context geciteerd kunnen worden. Divorces are made in heaven.

Het is een sociale satire op de victoriaanse samenleving. Lady Bracknell vertegenwoordigt de heersende normen en waarden, al zegt ze soms het tegenovergestelde van wat je zou verwachten. Mannen verzinnen valse identiteiten; vrouwen liegen over hun leeftijd. Het is een spel dat draait om vorm, etiquette, modegrillen en afkomst. De waarheid verdraaien is een onderdeel van dat spel.

Voor zowel Oscar Wilde als z’n personages is stijl belangrijker dan inhoud. Er zijn grapjes over komkommerbroodjes, muffins en suikerklontjes. Een oude handtas vormt een centraal plotelement. Bunburying is een werkwoord geworden. De tegenstelling tussen de stadsdrukte en de rust van platteland zit erin verwerkt. De titel slaat zowel op de naam Ernest als op “ernstig zijn”. Ironisch genoeg zijn de personages nooit ernstig, behalve wanneer het maar om te lachen is.

Een van de mooiste oneliners is deze van Wilde waarmee zijn 'filosofie' goed wordt samengevat: "Life is too important to be taken seriously.". Het is wel denk ik een parafrase van de echte zin die Wilde heeft geschreven: "Life is far too important a thing ever to talk seriously about.". Of zoals Wilde de les van The Importance of Being Earnest samenvatte: “That we should treat all trivial things in life very seriously, and all serious things of life with a sincere and studied triviality.”

Het is interessant hoe de schrijver Wilde en de filosoof Nietzsche - beiden vertegenwoordigers van de stroming van decadentie die estheticisme boven ethiek plaatst - aforismen met dezelfde boodschappen uitdragen. Zo luidt Nietzsche's tegenhanger van Wilde's bovenstaande citaat: "Those Greeks were superficial – out of profundity." (of “I hang a little farcical tail on to the most serious things.”). De lijst vergelijkbare citaten is echter eindeloos. Ik noem er nog eentje:
“What fire does not destroy it hardens.” Wilde
“What does not kill me makes me stronger.” Nietzsche

Gast
geplaatst: vandaag om 02:57 uur

geplaatst: vandaag om 02:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.