menu

Mile 81 - Stephen King (2011)

Alternatieve titels: Mijl 81 | Paal 81

mijn stem
3,38 (20)
20 stemmen

Engels
Griezel

80 pagina's
Eerste druk: Scribner, New York (Verenigde Staten)

Bij mijlpaal 81 van de autosnelweg in Maine bevindt zich een dichtgetimmerd wegrestaurant, een plek waar schoolkinderen drinken en in die problemen geraken waar schoolkinderen nu eenmaal in geraken. Het is de plek waar Pete Simmons naar toe gaat als zijn oudere broer, die op 'm zou moeten passen, ervandoor gaat om 'paratroopers over the side' te gaan spelen. Pete, slechts gewapend met het vergrootglas dat hij voor zijn tiende verjaardag heeft gekregen, vindt er een fles wodka, en drinkt er genoeg van om buiten westen te raken. Niet veel later arriveert er een met modder bedekte stationwagon bij het restaurant. Het portier gaat open, maar niemand stapt uit. Doug Clayton, een verzekeringsagent uit Bangor, rijdt in zijn Prius naar een conferentie in Portland. Hij besluit de gestrande stationwagon te helpen, maar als hij er naar toe rijdt valt het hem op dat de wagen geen kentekenplaten heeft. Tien minuten later ziet Julianne Vernon, die met een paardentrailer rijdt, de Prius en de station wagon, en rijdt erop af. Julianne vindt Dougs mobieltje verpletterd naast het portier van de stationwagon. Tegen de tijd dat Pete Simmons wakker wordt staat er een half dozijn auto's bij het wegrestaurant. Twee kinderen, Rachel en Blake Lussier, en een paard genaamd Deedee zijn de enig overlevenden. Behalve als je de stationwagon meetelt...

zoeken in:
avatar van DMF
4,0
DMF
Mile 81 blijft ook bij herlezing fier overeind staan. King krijgt het in dit kortverhaal weer voor elkaar om heel snel een paar personages op te tuigen waar je om geeft. Vooral de kleine Rachel was aandoenlijk, maar ook de (zelf)ontdekkingstocht van Pete was al snel interessant. En dan is er natuurlijk nog de mysterieuze auto, die deels is weggereden uit Christine en deels uit From a Buick 8 lijkt het wel. Tussendoor gooit King er nog wat fijne humor in en een paar passages zijn behoorlijk aangrijpend. Niets mis mee.

avatar van Arkan
4,0
Kort en Krachtig, een geweldig griezelverhaal.

avatar van Jason82
3,5
Typische King, waarin een aantal elementen uit eerdere verhalen bij elkaar komen. Het begin vond ik het het sterkst, als de kleine Pete op avontuur gaat in zo'n typisch Stephen King dorpje en omgeving. Qua sfeer moest ik heel kort aan IT en Salem's Lot denken. Er gebeurt niet veel, maar dat sfeertje... ik hou er zo van en zou er graag eens willen rond kijken ware het niet dat er altijd die duistere ondertoon is. Zo ook hier, met de komst van een oude, vieze stationwagon. Het vervolg was minder verrassend, ik heb in de bundel verhalen waarin ik ook deze las inmiddels betere dingen gelezen, maar het einde is weer ok en ik constateer dat King me altijd weer blijft vermaken. Hopelijk blijft hij nog lang onder ons.

avatar van Abubakari
4,0
Een fijn oldskool King horror verhaal. Bloederig, naar en eng. Ik dacht dat het nog even verder zou gaan, maar het bleek opeens afgelopen te zijn, er volgde nog een voorpublicatie uit 11/22/63. Jammer, zat er best lekker in en toen was het voorbij.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:25 uur

geplaatst: vandaag om 15:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.