menu

De Jacht op de Spiegel - Henriëtte van Eyk (1952)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Sprookje

216 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

In een land zonder spiegels wordt de rijkdom afgemeten naar het aantal kijkers dat men heeft. De koning heeft natuurlijk de meeste en zij sloven zich uit in het vleien. Een jongen van de maan daalt in dit land af, met een spiegel. Hij komt terecht bij een oud vrouwtje, dat hem ondanks haar armoede goed verzorgt. Maar de aanwezigheid van een spiegel, die inmiddels al in handen van rovers is gevallen, in het land wordt bekend en er begint een jacht op, waaraan alle belanghebbenden deelnemen. Enerzijds zijn het 's konings kijkers, die hun ontmaskering vrezen, en anderzijds de jongen van de maan met zijn helpers, de dieren en het oude vrouwtje. De spiegel wordt heroverd maar in scherven. Toch krijgt menigeen nog eens een kans om in een scherf te kijken. Zo begint de menswording van een door vleierij gekweld volkje.

zoeken in:
3,5
Een sprookje voor volwassenen met aardig wat maatschappijkritiek. De jongen die door de maan naar de aarde gestuurd is, Jock, heeft goede bedoelingen. Zo ook het oude vrouwtje, Marlotje, uit de Boendertjessteeg, dat vlijtig sokken stopt voor de kijkjonkers. Omdat er geen spiegels zijn hebben de kijkjonkers de opdracht om de koning steeds te melden dat hij er goed uitziet. Van die zeer kleine taak kwijten zij zich en zo houdt het systeem met hoger gestelden die weinig uitvoeren zich in stand. Maar Jock heeft een spiegel van de maan naar de aarde meegenomen en die wil iedereen wel hebben, de koning, de roverhoofdman en de gemene kristallen dame. Er ontstaat een strijd waarbij de dieren met hun goede bedoelingen en menselijke karaktertrekken zich niet onbetuigd laten. Op het einde wordt het wat warrig. Is de spiegel nu kapot of niet? Jammer, anders had ik **** gegeven.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:42 uur

geplaatst: vandaag om 05:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.