menu

Een Meisje van Honderd - Marion Bloem (2012)

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Nederlands
Streek/Familie / Historisch

304 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

''Een Meisje van Honderd'' beschrijft het leven van het Balinese meisje Moemie, een meisje dat dingen ziet die anderen ontgaan. Dat is haar gave en haar noodlot. Moemie verliest haar ouders en familie door de rituele zelfmoord van het vorstenhuis op Bali in 1906. De rest van haar leven is ze op zoek naar iets of iemand die het gemis van haar verwanten kan opvullen. Omdat Moemie oud wordt beslaat het verhaal een eeuw. Ze is helderziend en het boek beschrijft hoe wat ze ziet aanvankelijk erg verwarrend voor haar is. Ze moet leren te begrijpen waar wat ze ziet vandaan komt, hoe ermee om te gaan, wanneer te zwijgen en wanneer te spreken om uiteindelijk te ontdekken dat het niet uitmaakt wat we zien of weten, want het leven gaat zijn eigen gang. Niemand is te redden. Een tweede verhaallijn is die van de Indo-Europese familie die Moemie adopteert. Deze familie wordt via het verhaal van Moemie vijf generaties lang gevolgd, van de stammoeder Mamelie die in de Noord-Javaanse stad Semarang haar zeven kinderen op moet voeden via huwelijken, affaires, loyaliteit en verraad, liefde en jaloezie, tot vele nakomelingen die overal ter wereld zijn terechtgekomen en iets van hun verleden proberen te begrijpen, of juist helemaal niet. De derde lijn komt voort uit de context van het verhaal. Het speelt zich allemaal af tegen de achtergrond van kolonisatie, een opkomend nationaal besef in Nederlands Indië, de inval van de Japanners, de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, de dekolonisatie en hoe die tot in het heden zijn sporen nalaat in Indonesië. Maar ook sporen nalaat in het verhaal van de migratie en de diaspora van ontwortelde naar nieuwe aarde zoekende kinderen...

zoeken in:
avatar van Halley23
4,0
Halley23 (moderator)
Weliswaar uitgelezen en 4 punten gegeven maar nog niet op de plank gezet want ik wil nog wat stukken herlezen daar het verhaal niet altijd makkelijk te volgen is - ondanks de redelijk soepele stijl - door het grote aantal personen en hun onderlinge verbanden (je krijgt de neiging om een familiestamboom te maken; misschien iets voor een nieuwe uitgave?). Hoe dan ook kan ik stellen dat dit een heel goed boek van Marion Bloem is, waarschijnlijk haar opus magnum, waarin ze heel wat te vertellen heeft. Kortom wordt vervolgd en misschien t.z.t. nog een half puntje erbij?!

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
Ik ben benieuwd, morgen naar de bieb, er zijn o wonder wonder twee exemplaren aanwezig. Maar wat lees ik dan eerst: Een meisje van Honderd of Family and Friends ...?

avatar van Halley23
4,0
Halley23 (moderator)
psyche schreef:
Ik ben benieuwd, morgen naar de bieb, er zijn o wonder wonder twee exemplaren aanwezig. Maar wat lees ik dan eerst: Een meisje van Honderd of Family and Friends ...?


Keuzes, keuzes! Maar mooi dat je ''Een meisje van Honderd'' ook wel ziet zitten

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
Halley23 schreef:
(je krijgt de neiging om een familiestamboom te maken; misschien iets voor een nieuwe uitgave?).


Een gewaarschuwd mens ... Ik heb een a4tje en potlood erbij genomen want in het begin van het boek worden die (stamboom) aanzetten al flink gedaan. Dit geeft direct houvast. Omdat het verhaal van meet af aan me boeit is het de moeite waard.

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
Een Meisje Van Honderd telt plus- en minpunten. Laat ik maar met het laatste beginnen.

Het eerste deel van de roman bestaat voor een groot gedeelte uit het in beeld brengen van meerdere families en onderlinge verbanden. Sommige personages worden met hun eigenaardigheden ruimer geïntroduceerd. Zowel doop- en roepnamen worden gehanteerd, verschillende personages hebben meerdere roep- of bijnamen.
Ik heb me meermaals afgevraagd wat in dit boek de meerwaarde is dit op zo'n uitgebreide schaal te doen behalve het belang van familie voor Indische mensen te schetsen.
Treffend zijn in die zin onduidelijkheden bij de personages zelf, deze wordt dan gezocht bij opgetrommelde (oud)tantes. Tijdens evenzo belangrijke Indische maaltijden worden herinneringen uitgewisseld waarbij de grappige wetenschap dat oudere Indische mensen soms liever een broodje kroket eten omdat Indisch te heet voor hen is (geworden).
Kortom, zonder stamboom is dit boek moeilijk te lezen. Dat ik hem zelf maar heb gemaakt was eveneens lastig, ik had de weerszijden van 1 A4 nodig. Halverwege het boek had ik een ware taak om een bepaald verband te achterhalen. Dit bederft leesplezier. Jammer, want dat kreeg ik óók door
Een Meisje Van Honderd.

Het tweede gedeelte van het boek leest veel prettiger weg, Marion Bloem laat voor zover ik kan nagaan vrijwel geen deel van de Nederlands-Indische geschiedenis tot 1949 onbeschreven en ook de gebeurtenissen nadien in de Republiek Indonesië komen ruimschoots aanbod.
Alles bij elkaar schildert MB een zeer gevarieerd èn inzichtelijk beeld van ondermeer de voormalige en huidige bevolking, etniciteit, taal, godsdienst, communisme, emigratie, 9/11, afscheidingsbewegingen, economische veranderingen en natuurrampen. Net zoals vulkanen uitbarsten, komen in Een Meisje Van Honderd onderlinge conflicten regelmatig letterlijk tot ontploffing.
Ook binnen de familie (stamboom) broeien verhoudingen en zijn er geheimen.
Veel 'raakt' aan het meisje van honderd zelf. Ik heb het met dit eeuw oude ontheemde kind te doen, zwervend en belast als ze is met bijzondere gaven waar ze niet om heeft gevraagd.
Ik gun haar het ontroerende besluit van dit boek.

Ik heb getwijfeld tussen 3,5* en 4*. Het wordt 4* vanwege de waarde die de geschiedenis als geheel heeft.

avatar van Halley23
4,0
Halley23 (moderator)
Prima analyse Psyche, grappig dat ik ook zat te twijfelen tussen 3,5 en 4 met dezelfde overweging

Gast
geplaatst: vandaag om 07:49 uur

geplaatst: vandaag om 07:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.