menu

SS-Generalen - Sven Hassel (1969)

Alternatieve titel: Generaal SS

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Deens
Oorlog

319 pagina's
Eerste druk: Bellum, Kopenhagen (Denemarken)

Befehl ist Befehl, waanzin of geen waanzin, de Führer heeft altijd gelijk. Dit is het kernthema van deze oorlogsroman, handelend tegen de helse achtergrond van de ramp Stalingrad. Een verhaal over Duitse soldaten die, na hevige gevechten tegen de Siberiërs, ontluisterd sterven van honger, van kou; veldhospitalen die zelfs geen aspirientje meer hebben en kranten gebruiken bij wijze van verband...Maar capituleren is verboden op bevel van Hitler. Het omsingelde 6e leger, bestaande uit meer dan een kwart miljoen manschappen, verstoken van elk zinnig bevel, heeft slechts één uitweg: de zelfmoord. Een klein groepje soldaten echter weigert te sterven en onderneemt onder commando van een SS-generaal, die humaner blijkt dan zijn collega's, een ontsnappingspoging. Deze actie kost uiteindelijk het leven van drie officieren die tegen de bevelen van Hitler in getracht hebben hun mannen te vrijwaren voor een ellendig einde.

zoeken in:
De slag om Stalingrad was een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog en de bekendste slag uit de Duits-Russische oorlog. Een heel Duits leger werd omsingeld door Sovjet-troepen en bevoorrading schoot te kort. Een Duits ontzettingsoffensief werd opgevangen door de sovjets,die elders doorbraken, en het 6e leger mocht niet uitbreken. De laatste eenheden capituleerden uiteindelijk op 2 februari 1943. Er zijn talloze boeken over Stalingrad geschreven. Dit vind ik Hassel zijn beste werk, huiveringwekkend zijn zijn beschrijvingen over de strijd met eenheden van de N.K.V.D. Het verhaal begint in de zomer van 1942 toen Duitse tankspitsen de buitenwijken van de stad naderden; een stad die reeds heftig gebombardeerd werd door de Luftwaffe. Naar mate het verhaal vordert raakt ook Hassel zijn eenheid ingesloten, maar zijn sectie breekt uit en legt een rampzalige mars af om de Duitse linies weer te bereiken. De betrokken generaal kwam voor de krijgsraad en werd geëxecuteerd. Het 6e leger werd later opnieuw geformeerd.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:34 uur

geplaatst: vandaag om 11:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.