menu

La Casa de los Espíritus - Isabel Allende (1982)

Alternatieve titels: Het Huis met de Geesten | The House of the Spirits

mijn stem
4,12 (105)
105 stemmen

Spaans
Historisch / Politiek

456 pagina's
Eerste druk: Plaza y Janés, Barcelona (Spanje)

'Het Huis met de Geesten' is een familiesaga die vier generaties omspant en handelt over de postkoloniale sociale en politieke gebeurtenissen en veranderingen in Chili. Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van verschillende personages, in schrijfsels opgetekend door Esteban Trueba en in het dagboek van zijn vrouw Clara, geredigeerd en opgetekend door hun kleindochter Alba.

zoeken in:
5,0
Wat een schitterend boek is dit. Allende is echt een meester in het scheppen van sfeer en in het beschrijven van een hele complexe en veelomvattende familiegeschiedenis.

Het Huis met de Geesten is echt een heel intiem, ontroerend en beeldend portret van een aantal zeer uitgetekende personages uit de Trueba-familie.
De magisch-realistische elementen waar Allende zo sterk in is, maken het boek nog wat fraaier.

Een absolute aanrader voor de liefhebber van Latijns-Amerikaanse literatuur wat mij betreft.

5,0
Inderdaad een schitterend boek. Ik kwam zelf een beetje in de knoop met de staatsgrepen die voorkomen in het boek, maar later wordt alles toch duidelijk. Als ik nog wat ga lezen (iets wat ik zelden doe), wil ik zeker nog wel iets uit het ouvre van Allende proberen.

5*

5,0
Een topper, en tevens het eerste boek van Isabel Allende, als ik me niet vergis. Misschien toch ook wel haar beste. Ik heb ze niet allemaal gelezen echter. Ga binnenkort beginnen aan Portret in sepia.
Wat Het huis met de geesten zo mooi maakt is de vermenging van de persoonlijke drama's van de verschillende personages en de tijd waarin het zich afspeelt, de twintigste eeuw in Chili. Isabel Allende is een nicht van de vermoorde president en met dit boek levert zij een diep inzicht in wat er destijds zich heeft afgespeeld. De verschillende politieke stromingen worden gepersonifieerd in verschillende personages. Het knappe is echter dat de personages ook zonder hun politieke context heel sterk overeind staan. het zijn mensen van vlees en bloed, zoals de grootgrondbezitter, de communist,de intellectueel, de vrouw die geesten ziet enzovoort. Prachtig in een woord.

avatar van Thomas83
5,0
Wat een briljant boek is dit, misschien wel mijn lievelingsboek zelfs.
Het is allemaal zo groots en meeslepend. Hoe de geschiedenis van de familie Trueba uitgebreid onder de loep wordt genomen en hoe dat wordt verweven met de (politieke) geschiedenis van een heel land, subliem! Ook zo mooi hoe alles fictief is maar er duidelijke links zijn met echte gebeurtenissen in Zuid-Amerika. Daardoor werd ik vrij enthousiast en heb nog van alles opgezocht erover op google.
Het boek weet af en toe ook enorm te ontroeren en kent zeer sterke karakters met uiteenlopend gedrag, maar allemaal komen ze toch nog menselijk over.
Het einde is trouwens echt prachtig en een waardig einde van een boek dat zo groots aanvoelt. Je zit er echt zo in. Allende weet ook heel knap sfeer te scheppen en het boek leest prettig weg en is goed geschreven. Ik vloog er gewoon doorheen.

avatar van GVR
5,0
GVR
Prachtig boek en ik werd er dan ook helemaal in meegezogen door het verhaal. Een van mijn favorieten aller tijden. Ik heb eerst het boek gelezen en daarna pas de film gezien. Ook heel mooi, maar ben blij dat het in die volgorde is gegaan.
M.i is dit het pronkstuk van Isabel Allende en heeft ze die niet meer weten te evenaren. Paula misschien nog als uitzondering, hoewel dat een heel andere achtergrond heeft.

avatar van Radiguet
4,5
Jammer dat Isabel Allende een symbool is geworden van typische romanschrijfsters voor damespubliek - haar eerste twee boeken zijn veel neutraler en hebben ook veel meer inhoud en ruimte voor interpretatie dan wat ze later allemaal geschreven heeft. Het Huis met de Geesten is voor mij één van de krachtigste werken die Latijns-Amerika ooit heeft voortgebracht. De inhoud van het boek en de beelden die ik er bij schepte staat mij eigenlijk, zo'n tijd sinds het lezen ervan, nog zeer helder voor de geest en de riskante uitbundige manier van schrijven gaat in dit boek absoluut niet vervelen.

avatar van puckb96
3,0
Oké maar ietwat complex boekje over de sociaal politieke gebeurtenissen binnen Chili. Isabel Allende is een geweldige schrijfster en weet er door haar manier van story-telling toch weer een erg interessant boekje van te maken. Maar helaas zijn veel van de karakters saai en er wordt niet met echte diepte geschreven.

Absoluut niet slecht, maar toch wel een van de boeken van Allende die ik niet gauw zal herlezen.

avatar van eRCee
2,5
Marquez-light, dacht ik de eerste helft van La casa de los espíritus. En dat beviel me op zich helemaal niet zo slecht. Een aantal buitenissige en tegelijk innemende karakters met een magisch-realistisch sausje en een prominente plek voor het lot (één van de aardigste stijlkenmerken van het boek zijn de vooruitwijzingen), het levert een gemakkelijk verteerbare roman op. Maar gaandeweg merk je dat er ook echt niks meer is dan dat, en dan beginnen de zwakke punten steeds zwaarder te wegen. Eén van die zwakke punten is de saaie schrijfstijl van Allende, met de simpele en eenvormige zinsopbouw. Een ander de inconsistenties, zowel als het aankomt op letterlijke beweringen die elkaar tegenspreken als op het gebied van de zwalkende personages, die binnen één alinea als bij toverslag kunnen veranderen. Maar het ergste is het monomane ritme waarin het boek maar doorjakkert. Allende heeft totaal geen gevoel voor ritme of tempo en blijft voortdurend ontwikkelingen opdreunen, waardoor La casa de los espírits een hoog "en toen, en toen, en toen..."-gehalte krijgt. De intrede van de militaire dictatuur aan het einde redt het boek van het lot dat de nachtkaars beschoren is, maar dat verhindert niet dat deze 'familiesaga' uiteindelijk behoorlijk teleurstelt.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:23 uur

geplaatst: vandaag om 22:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.