menu

Brigade Dirlewanger - Will Berthold (1960)

Alternatieve titels: Moordbrigade Dirlewanger | Aan het Front

mijn stem
geen stemmen

Duits
Oorlog

331 pagina's
Eerste druk: Ferenczy, Zürich (Zwitserland)

In de smeulende straten van Warschau wordt in 1944 het verzet door de meedogenloze misdadigersbrigade van Dirlewanger in bloed gesmoord. De speciale eenheid, onder leiding van Dr. Oskar Dirlewanger, waarin inbrekers, moordenaars en ander gespuis hun 'proeftijd' uitdienen, wordt zelfs door de geregelde SS-onderdelen verafschuwd. De jonge rekruut Paul Vonwegh die niet vatbaar blijkt voor de terreur, honger en smerigheid van het oorlogsbedrijf, wordt de tegenspeler van Dirlewanger.

zoeken in:
Menig roman van Berthold gaat uit van authentieke gebeurtenissen, zoals zij door zijn romanfiguren werden gezien en beleefd. Het zijn de enkelingen waarop de schrijver zich richt: mensen wier ogen door de vreselijke realiteit van de oorlog geopend zijn voor de onmenselijke politiek der Nazi's. Opstandigen die veelal tevergeefs proberen de op hol geslagen oorlogsmachine een andere richting te geven of zijn slachtoffers te redden. Vaak is het de liefde die hen extra kracht en vindingrijkheid geeft.
Deze inleiding uit mijn Will Berthold-omnibus is ook van toepassing op dit boek. Berthold diept de achtergronden en motieven van hoofdpersonage Paul Vonwegh niet optimaal uit. Hij moet betrokken zijn geweest bij verzet en spionage, maar voor wie en waarvoor blijft wat in het ongewisse. Om bepaalde redenen is hij bij het beruchte strafregiment gekomen; een keihard, meedogenloos klimaat waar dood en verraad continu op de loer liggen. De mannen worden ingezet om Russische partizanen te bestrijden en worden later, ongeacht hun verliezen, ingezet bij de opstand in Warschau. Paul Vonwegh wint het vertrouwen van Dirlewanger en kornuiten en wordt groepscommandant. Hij ziet noodgedwongen alle represailles tegen de burgerbevolking aan en zet alles op alles om zijn groep te laten overleven.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:52 uur

geplaatst: vandaag om 16:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.