menu

Gefängnistagebuch - Luise Rinser (1946)

Alternatieve titel: Dagboek uit de Gevangenis

mijn stem
geen stemmen

Duits
Autobiografisch

234 pagina's
Eerste druk: Zinnen (Kurt Desch), München (Duitsland)

In 1944 kwam de schrijfster wegens 'staatsgevaarlijke handelingen' in de gevangenis terecht, waar haar de doodstraf wachtte. Door toedoen van een vriend werd de zaak echter getraineerd en maakte ze de bevrijding mee. Gedurende haar verblijf in de gevangenis zag zij kans in het diepste geheim een dagboek bij te houden.

zoeken in:
avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
De schrijver Michael Kleeberg, die enige tijd bevriend was met Rinser, kwam op basis van onderzoek, in 2011 gepubliceerd in een artikel in Der Spiegel, tot de constatering dat de schrijfster tijdens de oorlog niet de anti-fasciste was voor wie ze zich uitgaf. Anders dan ze beweerde, heeft ze niet geweigerd lid te worden van de Reichsschrifttumskammer (sterker nog: ze mocht geen lid worden omdat ze nog niet bekend genoeg was!), had ze geen publicatieverbod, was er geen aanklacht tegen haar wegens hoogverraad en is ze niet aan een terdoodveroordeling ontsnapt. Ze zat in 1944 wel in de gevangenis, nadat een vriendin aan de Gestapo had doorgegeven dat ze had verklaard dat Hitler de oorlog niet (meer) kon winnen. Haar voorlopige hechtenis, die korter duurde dan ze later zei, vormde de basis van haar ''Dagboek uit de gevangenis'' dat haar na de oorlog beroemd maakte. Kleeberg concludeert dat Luise Rinser een meeloper was, zoals velen. Rinsers officiële biograaf heeft Kleebergs bevindingen naderhand bevestigd en de biografie gecorrigeerd.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:57 uur

geplaatst: vandaag om 17:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.