
Vele Hemels boven de Zevende - Griet Op de Beeck (2013)
Nederlands
Psychologisch
256 pagina's
Eerste druk: Prometheus,
Amsterdam (Nederland)
Lou is twaalf, Eva zesendertig, Elsie tweeënveertig, Casper zesenveertig, en Jos eenenzeventig. Vijf mensen, met elkaar verbonden, vertellen hun verhaal. Over onverwacht geluk dat de dingen moeilijk maakt, over geheimen die te groot lijken, over de complexe kunst van het jong zijn, over obstakels die bergen worden, amper te beklimmen, over blijven proberen, tot waar geen mens meer verder kan. In 'Vele hemels boven de zevende' vechten vijf uiteenlopende figuren meer met zichzelf dan met elkaar in dit bestaan dat belachelijk mooi en geweldig lastig is, allemaal tegelijk.
Vele hemels boven de zevende – Griet op de Beeck | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Later werd het verhaal veel rauwer, en toen ik het einde van het boek naderde, schrok ik toch wel even. Uiteraard, ik merkte ook wel op, dat het niet liep in het leven van Eva. Als je dan verder leest, en-....
Aan de hand van dit boek- wat ik zelf ook wel wist-, merk je weer hoe belangrijk een stabiele, alsmede veilige thuishaven is!
Overigens nog even het volgende, naar aanleiding van een vorige comment bij dit boek: moe van Autobiografische verhalen?...Dat zijn wel degelijk verhalen, alleen zijn het vaak verhalen die het niet van de'' mooie zinnen'' moeten hebben. Het is zoals het is, dat is Waargebeurd, of Autobiografisch. Dus KUL, mijns inziens.

Dapper boek, waar compositorisch nog wel e.e.a. op aan valt te merken, maar waarbij de auteur ten minste meer inzet dan haar eigen leven: ik word nogal moe van al dat autobiografische werk dat tegenwoordig verschijnt, twintigers op zoek naar zichzelf etc., hier gaat het ten minste echt ergens over.
Juist em, ik doelde op jouw comment;). Zie wat ik hierboven geschreven heb:)
Gedurende het lezen van deze debuutroman, kwamen de thema's terug die ze ook in de uitzending naar voren liet komen. In een prachtige stijl, een beeldschoon Vlaams, met weergaloze, vaak ook kort, maar krachtige zinnen, komt Op de Beeck gemakkelijk tot de diepe en vaak donkere kern van haar zes hoofdpersonen. Want gemakkelijk hebben ze het allemaal niet in hun verschillende levensfases. Toch is er altijd die hoop, is er altijd een lichtje aan het einde van de tunnel. Een lichtje die aan het einde van het boek over de grens van de sentimentaliteit ging. Hollywood was niet ver weg. Dat vond ik erg jammer.
Al met een al een prachtig debuut van een bijzondere vrouw.
En daar kan ik me bij Vele hemels boven de zevende in vinden. Deze roman is het derde werk dat ik van Griet op de Beeck lees, bepaalde overlappende thema's zijn in haar volgende boeken terug te vinden. Ik vind hiernaast de moeder uit Vele hemels boven de zevende lijken op de stiefmoeder uit Kom hier dat ik u kus. Dit heeft me geenszins gestoord.
Hoewel ik heel snel in het boek aanvoelde waar het boek heen ging heb ik het toch met plezier gelezen ondanks enkele net iets te lange passages.
Mooie Vlaamse woorden en zinnen. Ook voel ik als lezer duidelijk de verwantschap tussen de personages en wat ze voor elkaar betekenen. Als dan het einde nadert en ik het een paar pagina's niet droog houd, weet Griet op de Beeck lichtheid te brengen. Een toekomstperspectief.
4*
Zijn het de Vlaamse zinnen die er voor zorgen dat het boek niet vloeiend loopt voor een Nederlander, hoewel ik dat niet geloof. Het verhaal pakt me ook nog niet.
Misschien even opzij leggen om daarna opnieuw te proberen.

De auteur kruipt in de gedachten van vijf personages die allemaal in de knoop zitten met zichzelf. Soms levert dat aangrijpende taferelen op. Vooral de plotse zelfmoord van Eva hakte er behoorlijk in. En soms blijft de tristesse meer onder de radar, zoals bij de oude drinkebroer Jos. Van zulke momenten moet dit boek het hebben. Knap hoe Griet Op de Beeck zich kan verplaatsen in de leefwereld van zo’n oude knar met tanende levenslust. En dat zónder er een karikatuur van te maken of met de vinger te wijzen.
Jammer genoeg staat het boek ook bol van de first world problems. Dat an sich is trouwens niet het probleem, wel de ernst waarmee Op de Beeck deze issues brengt. Uiteindelijk gaat het boek grotendeels over mensen die het bovengemiddeld goed hebben, maar dat zelf niet lijken te beseffen. En ja, ik weet dat sommigen mij een gebrek aan inlevingsvermogen zullen verwijten. Maar ik zag toch vooral een gebrek aan perspectief en relativeringsvermogen bij de schrijver.
Er zit wel voldoende vaart achter waardoor zélfs de mindere stukken nooit echt vervelend worden. Dit boek heb je zo uit. Het is bovendien erg vlot geschreven. Aardig debuut. 3*
Als je de Song of Ice and Fire-serie hebt gelezen, ben je wel gewend aan het concept dat je elk hoofdstuk door de ogen van een ander personage ziet. En dit boek doet me beseffen hoe ongelofelijk knap George RR Martin dat doet, met meer dan 20 verschillende personages, van allerlei pluimage.
Terug naar dit boek: prima en dapper debuut (ik sluit me aan bij wat reacties hierboven) maar het laat me toch in het duister tasten naar de ware bedoeling van de schrijfster.

Dit kwam mede omdat het boek geschreven is vanuit 5 personages, alle personen vertellen in de ik-vorm.
Alle 5 zijn met elkaar verbonden, ieder met zijn/haar eigen alledaagse problemen, onzekerheden enz. Soms kan je samen zijn, maar je toch heel alleen voelen...dat laat Griet je met dit boek duidelijk zien/voelen.
Een paar maanden later kwam de beruchte uitzending bij DWDD voorbij en ook daar kwam ze in mijn beleving goed uit de verf. De bakken kritiek die ze daarna over zich heen kreeg vond ik nogal bizar en storend.
Mijn eerste echte teleurstelling was het boekenweekgeschenk Gezien de Feiten - Griet Op de Beeck (2018) dat ik na 10 pagina's had weggelegd om de een of andere reden had ik er totaal geen klik mee en mijn motivatie om ooit nog een roman van haar op te pakken kelderde behoorlijk. Totdat ik een paar weken geleden de verfilming van Vele Hemels boven de Zevende (2017) - MovieMeter.nl zag. Tijdens het kijken van de film realiseerde ik me ineens weer wat ik zo kan waarderen aan Griet en om wat extra uitdieping aan de film te kunnen geven wilde ik het boek toch graag lezen.
Om een lang verhaal kort te maken. Op de Beeck levert met deze roman een uitstekend debuut af. Het gevoel waarmee elk personage wordt neergezet is bijzonder knap gedaan. Niet elke verhaallijn is even sterk maar elk personage is op de een of de andere manier bijzonder herkenbaar. De melancholie en de treurnis druipt ervan af maar ook de wil om te leven en er iets van te willen maken.
De schrijfstijl en het taalgebruik zijn bijzonder knap gedaan. Alles leest lekker weg en is met veel frisheid en beleving op papier gezet. Juist omdat alles af en toe akelig dichtbij komt had ik wat moeite om het einde te halen maar in mijn beleving is dit een van de meest relevante romans van de laatste 10 jaar.
Al schrijft Op de Beeck de rest van haar schrijverscarrière ontzettende miskleunen van boeken. Dit uitstekende debuut nemen ze haar niet meer af.
Een ware aanrader voor iedereen die graag een psychologische roman leest. Mocht dat teveel moeite zijn dan is de verfilming zeker niet slecht.
Bij het naderen van het einde van dit boek, had ik het gevoel dat het voor mij nog wel 300 bladzijden mocht duren. Jammer dat dit leesavontuur erop zit!