menu

El Día de Mañana - Ignacio Martínez de Pisón (2011)

Alternatieve titel: De Dag van Morgen

mijn stem
3,25 (2)
2 stemmen

Spaans
Sociaal

384 pagina's
Eerste druk: Seix Barral, Barcelona (Spanje)

Justo Gil is een slimme, ambitieuze immigrant in Barcelona die als informant terechtkomt bij de Brigada Social, de geheime politie van het regime. Twaalf personages beschrijven hoe ze op een bepaald moment in hun leven met Justo in aanraking komen. Hun verklaringen vormen allemaal puzzelstukjes van de figuur Justo Gil en geven en passant een caleidoscopische kijk op de snel veranderende realiteit van de jaren zestig en zeventig in Spanje.De dag van morgen is het verhaal van de persoonlijke teloorgang van een man. Zijn gedrag en ontwikkeling helpen ons dit cruciale hoofdstuk uit de recente Spaanse geschiedenis te begrijpen. Martínez de Pisón beschrijft deze boeiende periode van binnenuit. Hij beschrijft de impact die de collectieve geschiedenis heeft op het individu en op het dagelijkse leven van mensen.

zoeken in:
avatar van eRCee
3,5
Dit is zo'n boek dat ik min of meer op goed geluk meepakte uit de bibliotheek, en jawel, het blijkt te gaan om een voortreffelijke roman. De dag van morgen portretteert één van de kleine helpers van het Franco-regime, maar louter vanuit andere personages gezien. Telkens komt er weer iemand uit de omgeving van Justo Gil aan het woord om over hem te vertellen, met een mooi eenvormige beginzin iedere keer, en het grote plaatje is uiteindelijk alleen bekend aan de lezer. Subtiel weet Martínez de Pisón de leefwereld van elk karakter in diens taal te verwerken, zonder te vervallen in krampachtige dialecten of (gruwel!) typografische fratsen (zoals een debuterend Amerikaanse romancier waarschijnlijk had gedaan, hoewel, die hype is ook al weer wat ten einde gekomen lijkt het). Daarbij heeft elke verteller tegelijk een eigen verhaal. Bijvoorbeeld Eliseu Ruiz, de vrijheidsstrijder, wiens verslag uitmondt in een prachtig, filmisch gecomponeerde arrestatie-scene. Maar ook de personages die aan de kant van de repressie staan hebben hun mooie kanten. Alles bij elkaar krijg je een dwarsdoorsnede van de Spaanse samenleving voorgeschoteld uit de laatste decade van de dictatuur. Erg knap gedaan. De dag van morgen smaakt dus absoluut naar meer.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:34 uur

geplaatst: vandaag om 13:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.