menu

Paaz - Myrthe van der Meer (2012)

mijn stem
3,59 (32)
32 stemmen

Nederlands
Psychologisch

351 pagina's
Eerste druk: House of Books, Vianen (Nederland)

Als Emma van de ene op de andere dag opgenomen wordt op de paaz, weet ze één ding zeker: hier is een fout gemaakt. Ze heeft namelijk een leuke baan, een geweldige vriend en een goed leven, dus dat ze dood wil kan dan toch geen probleem zijn? Het is het begin van Emma's zoektocht door de absurde wereld van de psychiatrische kliniek met al haar regels, pillen en diagnoses - een zoektocht naar de uitgang, maar boven alles een zoektocht naar zichzelf. Tijdens haar reis langs vreemde patiënten en nog vreemdere therapeuten, depressieve kerstballen en onverwachte vriendschappen, begint Emma te beseffen dat ze hier niet voor niets zit, en dat zij de enige is die kan bepalen of, maar vooral ook hóé ze ooit de paaz weer verlaat.

zoeken in:
avatar van prikadel
4,0
Bijzonder om een kijkje te kunnen nemen in een wereld die velen van ons nooit zullen kennen. Humoristisch, terwijl het boek eigenlijk over een heel zwaar onderwerp gaat. Leest luchtig door en geeft een helder beeld over hoe het er achter de "gesloten" deuren aan toe gaat.

avatar van mjk87
3,5
Klinkt een beetje als Kafka, moet ik me zoiets ook voorstellen prikadel?

avatar van prikadel
4,0
Boeken van Kafka heb ik nog nooit gelezen. Kan het daardoor niet met elkaar vergelijken.

2,5
Het kijkje in de keuken van een PAAZ is verhelderend en redelijk neergezet. Als roman vind ik het een te veelvoud aan personages die steeds maar even langskomen, waardoor ik me steeds afvroeg wie dat nou ook alweer was en me niet in kon leven in hun psyche. Mythe is wel cool.

avatar van mjk87
3,5
Best heel aardig soms, het is dat halverwege het wat eentonig wordt allemaal en pas tegen het einde weer iets van ontwikkeling kent, anders had het nog wel een iets hogere waardering gekregen. Maar het is goed leesbaar geschreven en vooral inhoudelijk helder. De wereld van de paaz komt tot leven, en de psyche van Emma wordt goed verwoord, met al haar nukken en kronkelende gedachtenwereld. Sterker, dit wordt zelfs uitstekend verwoord; ik ging in elk geval volledig mee, hoe zij blij wordt als ze een tekening af heeft of voor de zoveelste maal de slaap niet vatten kan en eigenlijk een weerloos kind is geworden. Alleen jammer dat de geschiedenis die Emma meekrijgt een beetje blijft hangen, dat gedoe met dat broertje, dat had niet gehoeven. Voor zover ik begreep heeft de auteur zelf een andere jeugd gehad, dus waarom dit er zo instoppen? Dat je eventueel overspannen raakt en depressief geloof ik ook zo wel, daar hoeft geen onverwerkt jeugdtrauma bij te komen. Verder gewoon een aanrader. 3,5*.

avatar van Fathead
2,5
Ik ben niet zo enthousiast over dit boek - het wordt te lineair beschreven en er komen veel te veel figuren voor bij. 'Flat characters', zo noemt de hoofdpersoon ze zelf. De humor is een pluspunt, maar meer pluspunten zie ik eerlijk gezegd niet. Ik vond 'Pil' van Mike Boddé - weliswaar anders, maar ook een autobiografisch boek over depressie - vele malen interessanter.

Maar het mooiste boek over deze thematiek is natuurlijk I Never Promised You a Rose Garden van Hannah Green...

avatar van psyche
psyche (crew)
M.i. mooi interview met Myrthe van der Meer in Trouw (de Verdieping - tien geboden) van 6 februari 2016.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:08 uur

geplaatst: vandaag om 20:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.